logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Jabra Elite 85t true wireless

Een tijd terug maakten we kennis met de Jabra Elite 75t, die vanaf dat moment op een erepodium kwam te staan op ons favorietenlijstje voor true wireless earplugs. Zeker nadat ze middels een firmware-update ineens werkten met ANC. Hoe briljant is dat? Maar zelfs topproducten krijgen opvolgers. Zo hebben we nu de Jabra Elite 85t voor ons liggen, die al beschikt over ANC en zelfs draadloos opgeladen kan worden.

Complete set

In het compacte doosje vinden we een zwarte oplaadcassette met onze oordopjes, twee extra rubber dopjes voor een perfecte pasvorm, een summiere handleiding en een korte oplaadkabel. De oplaadcassette kun je via een Qi oplaadplatform draadloos opladen, wat natuurlijk erg cool is. Precies genoeg om aan de slag te gaan. De installatie en instellingen laat Jabra graag over aan de app. Die leidt je stap voor stap – en netjes in het Nederlands – door de installatie en de mogelijkheden heen. Heel goed, dat bespaart een hoop papierwerk! En laten we eerlijk zijn. Als je een gadget koopt, wie je toch niet eerst een hele handleiding lezen? Nee: je wilt aan de slag!

Vormgeving

De oordopjes van de Jabra Elite 85t zien er vrijwel identiek uit aan de Jabra Elite 75t. Ze zijn zakelijk en volwassen vormgegeven, met een moderne twist. Daar mag je als volwassene zeker mee gezien worden, dat is duidelijk. De dopjes voelen stevig en degelijk aan, ondanks het feit dat ze van kunststof zijn gemaakt. Op de zijkanten van de dopjes vind je een grote, ronde knop, die zich makkelijk laten indrukken. De dopjes zijn ook groot genoeg om ze met twee vingers vast te pakken, terwijl je met de derde op het knopje drukt – dat voorkomt dat je het oordopje dieper in je gehoorgang duwt. Met de knoppen kun je verschillende acties bewerkstelligen, zoals muziek starten of pauzeren, ANC of Hear-Through activeren of je spraakgestuurde assistent aan het werk zetten. De oplaadcasstte is neutraal afgewerkt. Hij gaat soepel open en dicht, sluit magnetisch en heeft een platte boven-en onderkant. Op de voorkant vind je het logo en een ledlampje die aangeeft of er nog genoeg energie in de accu zit of dat er een firmwareupdate aan het installeren is. Op de achterkant vind je een USB-C oplaadpoort.

App

Bijzonder is wel dat Jabra met klem aanmoedigt om de Jabra Sound+ app te installeren. Ergens wel logisch, de app biedt namelijk een keur aan extra mogelijkheden, maar je wordt er wel een tikje toe gedwongen. Maak vanuit de app trouwens gebruik van de firmware-updates. Ik had bij een oortje bijvoorbeeld wat last van een ruis, wat aandeed als een storing. Na een zoektocht op het internet bleken meer mensen hier last van te hebben. En na de eerstvolgende update werd het probleem geadresseerd en opgelost! Weg ruisgeluid in de Jabra Elite 85t! Maar dat is niet alles, want vanuit de Jabra Sound+ app kun je bijvoorbeeld ook verschillende equaliserinstellingen voorprogrammeren, die je snel kunt kiezen als je een bepaalde muzieksoort wil luisteren of in een bepaalde omgeving wilt zijn. Ben je bijvoorbeeld thuis aan het koken, dan kan hear-through prettig zijn om je huisgenoten te horen (of ANC… om wat meer rust te krijgen). Op de (thuis)werkplek idem dito! Bovendien kun je zo instellingen voorprogrammeren voor bijvoorbeeld muziek, film of luisterboeken/podcasts.

Verschillen tussen de Jabra Elite 75t en de Jabra Elite 85t

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de Jabra Elite 85t en zijn voorganger. Zo is hij wat groter en weegt ieder dopje 1,5 gram zwaarder dan voorheen. Ook is de IP-classificatie verlaagd van IP55 naar IPX4, wat inhoudt dat ze geen garantie bieden op stofwering en wat voorzichtiger zijn met hun claims tegen de afdichting tegen spatwater. Ook de microfoons in de oordopjes zijn verminderd van vier stuks naar 2, die meer gericht zijn op jou als spreker. Het klinkt dus als een verlaging van de specificaties, maar ze zijn dus in werkelijkheid beter om tijdens gesprekken storende omgevingsgeluiden te weren. Een ander verschil is dat de cassette draadloos oplaadbaar is, ten opzichte van de USB-oplaadbare oplaadcassette van de 75t. Geen echte dealbreaker, maar wel gaaf om te vermelden. Draadloos opladen van een volledig lege bewaarcassette duurt ongeveer 4 uur, of 2,5 uur via USB-C. Daarmee heb je genoeg energie in huis om de oordopjes vier keer volledig op te laden.

Bediening

Ik vind het prettig dat de Jabra Elite 85t beschikt over twee fysieke knoppen. Dat geeft je het gevoel dat je ook echt iets indrukt, ten opzichte van touch sensitive knoppen. Voor het pauzeren en hervatten van muziek kun je de dopjes even uit je oor halen en er weer instoppen: je gekozen media begint dan weer te spelen. Bovendien kun je ze zo op de tast bedienen. De basisfuncties zijn als volgt, maar zijn aan te passen via de Jabra Sound+ app:

  • 1x kort op rechter oordopje: afspelen/pauzeren van muziek (tijdens muziek luisteren)
  • Lang op rechter dopje: volume omhoog
  • Lang op linker dopje: volume omlaag
  • 2x kort op linker oordopje: volgend nummer (tijdens muziek luisteren)
  • 3x kort op linker oordopje: terug naar begin nummer / vorig nummer (tijdens muziek luisteren)
  • 1x kort op linker of rechter dopje als je telefoon gaat: gesprek aannemen
  • 2x kort op linker of rechter dopje als je telefoon gaat: gesprek weigeren of gesprek beëindigen
  • 1x kort op linker of rechter dopje tijdens het bellen: microfoon muten/unmuten
  • 1x kort op linker dopje als je niet belt: wisselen tussen ANC en Hearthrough
  • 2x kort op rechter dopje als je niet belt: activeer Siri / Google Assistent

Geluidskwaliteit

Een bijzonder prettige functie aan deze Jabra hearphone vind ik ‘HearThrough’, waarmee je het omgevingsgeluid meekrijgt via de microfoon van je oordopjes. Je hoort daarbij wel een subtiele ruis, maar deze is te verwaarlozen. Zeker als je muziek of geluid afspeelt is deze ruis nauwelijks merkbaar. De functie is vooral nuttig, omdat je je daarmee niet afsluit. Want ook al schakel je de goed werkende ANC (Active Noice Cancellation, ofwel ruisonderdrukking) niet in, omdat de dopjes je oren goed afsluiten wordt er al een deel van het geluid weggefilterd. Met HearThrough krijg je alles mee van je omgeving, dus als er iemand tegen je praat, kun je dat gewoon horen. De geluidskwaliteit is weer heel dik in orde. De dopjes beschikken over een prettige bas, goede middentonen en een fijn hoog segment, dat netjes in elkaar overloopt. Je kunt alles finetunen naar je eigen wensen via de equalizersettings in de Jabra Sound+ app, zodat je ze helemaal naar smaak kunt inrichten. Zo maak je in een handomdraai instellingen voor films, muziek, podcasts en een wat neutralere, allround instelling. Het geluid is in alle gevallen helder en open, waarbij je de bas een flinke schop kunt geven voor bombastische ervaringen. Een leuke extra functie in de app zijn de Soundscapes. Daarmee krijg je een geluidslandschap te horen, een soort white noise die je kunnen afleiden van de dagelijkse beslommeringen. Daarbij kun je kiezen uit monotone geluiden, natuurgeluiden en rustige ambiance.


Ga direct naar Jabra Elite 85t op BOL.com.

Recensie over Jabra Elite 85t

CooleSuggesties topper

Kan een goed product nog beter? Jazeker kan dat – en Jabra bewijst het! De Elite 85t is een volwassen set oordopjes met indrukwekkende functies, van ANC tot HearThrough en een indrukwekkend geluid dat je geheel naar smaak kunt instellen. Of het je nu gaat om wat extra rust om je te focussen, muziek tijdens het sporten of een goed luisterboek tijdens het koken: deze dopjes voorzien je van alle gemakken. Daarbij kun je genieten van een nieuwe feature binnen dit segment: draadloos opladen! Of het je nu gaat om muziek, films of het voeren van lange gesprekken: deze koptelefoon geeft geen krimp en levert overal bovengemiddelde resultaten.

Score: 10


Informatie

Jabra Elite 85t
Adviesprijs: 220 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.