logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Jabra Elite 85h koptelefoon met ruisonderdrukking

Jabra heeft in de afgelopen jaren al heel wat gave producten op de markt gebracht, zoals de indrukwekkende Evolve 65t, die we eerder mochten testen. Nu is het tijd voor een wat forser model, een ‘echte’ koptelefoon bomvol gave features en functies. De Jabra Elite 85h is namelijk een heuse premium headset met actieve ruisonderdrukking en een imposante levensduur van diens batterij. Bovendien zitten er een paar vernuftige features in verwerkt, die je via de Sound+ app kunt instellen. Laten we ‘m snel gaan testen!

Compleet pakket

Zoals je van een premium product mag verwachten, wordt je bij het uitpakken van de Jabra Elite 85h echt in de watten gelegd. Hij voelt al meteen fantastisch aan: stevig, solide en zelfs een beetje zacht. Zet je hem op je oren, dan wordt je vermoeden direct bevestigd. Ze voelen perfect. Lekker zacht, niet te warm, niet te strak, maar ook zeker niet te los. Hoewel de koptelefoon voornamelijk uit kunststof is vervaardigd, voelt hij absoluut stevig aan. Bovendien heb je het voordeel dat het iets meer meegeeft, zodat je een betere pasvorm hebt. De buitenkant van de koptelefoon is afgewerkt met een grof geweven materiaal, wat hem meteen iets minder strak doet ogen. Onder op de hoofdband en de oorschelpen zijn afgewerkt met imitatieleer. In de doos vind je niet alleen een lederen hoes met een zachte, stoffen binnenkant, maar ook een 3,5mm audiokabel, een vliegtuigadapter en een USB-C oplaadkabel. Bijzonder praktisch is de feature om slimme assistenten te gebruiken via je koptelefoon, zoals Google Assistent, Alexa of Siri.

Bediening

Je bedient de Jabra Elite 85h middels een aantal knopjes op de rechter oorschelp. Daar vind je bijvoorbeeld mogelijkheden om je muziek af te spelen of te pauzeren, telefoontjes aan te nemen of het volume in te stellen (en nummers te skippen, uiteraard). De muziek pauzeert automatisch als je de koptelefoon van je oren haalt. Op de linker oorschelp vind je slechts één knop, die dient om de ruisonderdrukking te wijzigen. Handig, voor wanneer je in een andere omgeving komt. Een powerknop ontbreekt: de koptelefoon schakelt namelijk in wanneer je de oorschelpen naar elkaar toedraait. Uitschakelen doe je door de koptelefoon vlak neer te leggen.

Ruisonderdrukking

Natuurlijk speelt deze functie een belangrijke rol bij de Elige 85h koptelefoon. Je kunt standaard kiezen uit vier modi, Reizen, Privé, Openbaar en Geen ruisonderdrukking. Daarnaast kun je een eigen ‘Moment’ instellen, waarbij je de equalizerinstellingen, presets en functies als HearThrough wil gebruiken. Met deze laatstgenoemde functie wordt je omgevingsgeluid actief gemixt met het geluid door je koptelefoon. Erg prettig voor in het verkeer of het openbaar vervoer, als er weer eens een melding wordt omgeroepen… Met de speciale SmartSound modus bepaalt de koptelefoon zelf in wat voor omgeving je bent en kiest aan de hand daarvan de beste optie. Een coole functie! Zo zal de koptelefoon in een stille omgeving de ANC én Hearthrough uitschakelen om accu te sparen, terwijl het in een drukke omgeving actief gaat filteren.

Prestaties

Als je kijkt naar de ruisonderdrukking, zijn er weinig koptelefoons die betere prestaties zullen neerzetten. Zodra je de koptelefoon op je oren zet, wordt het omgevingsgeluid gefilterd. Daarbij voel je geen druk op je oren, zoals concurrenten wel eens veroorzaken. Deze koptelefoon laat je genieten van de stilte en rust, zonder het idee te wekken dat je onder water bent. Zelfs wind wordt netjes weggefilterd, wat een bijzondere prestatie is voor ANC-headsets.
Qua geluidsprestaties is het een iets ander verhaal. Stel je de koptelefoon in op de standaard instellingen, dan heb je een prettig en warm geluid, met helderheid als hoogste prioriteit. Je hoort alle instrumenten voorbij komen, zonder dat het geluidsbereik naar de onderste middentonen of de bas wordt getrokken. Vanuit de Jabra Sound+ app kun je de instellingen wijzigen. Je kunt daarbij kiezen uit een aantal voorinstellingen, zoals een bass boost of een treble boost, ieder met hun eigen karakteristieken. Heel diep gaat de bas overigens niet – de trend van de echte bass boost wordt hier (gelukkig) niet gevolgd. Houd je echter van techno of trance, dan zul je hier wellicht op misgrijpen.

Spraak

Bijzonder is de instelling Speech, waarbij de nadruk op spraak komt te liggen. Een geweldige instelling wanneer je podcasts of audiobooks luistert: wat dat betreft raad ik deze headset absoluut aan. En dat niet alleen. Telefoneren via deze koptelefoon is een feestje! De koptelefoon is voorzien van maar liefst 8 microfoons die het geluid in goede banen leiden. Niet alleen worden ongewenste achtergrondgeluiden weggefilterd, er wordt ook automatisch gebruikgemaakt van de HearThrough functie, zodat je jezelf hoort praten tijdens het bellen. En dat is prettig!

Ga direct naar Jabra Elite 85h op BOL.com.


Recensie over Jabra Elite 85h

CooleSuggesties topper

Met een accuduur van 35 uur (met ANC) of 41 uur zonder ANC is dit een echt werkpaart. Dankzij de app kun je hem tot in de puntjes naar je hand zetten. Hij heeft een prettig geluid, maar geen absurd diepe bass. De ANC functies zijn bijzonder uitgebreid en werken stuk voor stuk op topniveau. Dit is echt een premium headset die je – als je naar een geschikte koptelefoon zoekt – zeker niet mag overslaan.

Score: 9


Informatie

Jabra Elite 85h, Jabra
Meer weten?
Prijs: 279 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Winnen

Wij mogen zo’n fantastische koptelefoon verloten! Wil jij genieten van geweldige muziek en gebruikmaken van de handige functies van deze koptelefoon? Doe dan snel mee… en vul ons winformulier in! Meedoen kan tot en met 11 juni – precies op tijd voor vaderdag!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.