logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Jabra Elite 8 Active


Jabra introduceerde onlangs twee nieuwe topproducten uit zijn reeks oordopjes. Waar je tot nu toe mocht genieten van de Elite 3, 4, 5 en 7, waarvan er Pro- en Active-varianten waren, komt er een betere verdeling in de productsegmentatie. Wij ontvingen de Elite 8 Active en de Elite 10 voor een review, waarvan we hier de Jabra Elite 8 Active onder de loep nemen.

Ontwerp

Als we de oordopjes bekijken, zien we in eerste instantie het vertrouwde ontwerp van Jabra: kleine en compacte oordopjes, een pebble-achtige bovenkant met een indrukbare knop en als je goed kijkt kun je zes microfoontjes spotten, die moeten worden voor een verbeterde adaptieve ruisonderdrukking en windreductie. De oordopjes zitten in een vernieuwde oplaadcassette, die aan de bovenkant is afgevlakt en aan de onderkant rond is. Daardoor kun je ze niet meer zo makkelijk wegzetten, war ik jammer vind. Op de onderkant vind je een USB-C oplaadpunt en er zit een compact ledlampje aan de voorzijde. Je kunt de oplaadcassette ook via QI opladen.

De sterkste oordopjes ter wereld

Hoewel je het niet aan de dopjes afziet, noemt Jabra de Jabra Elite 8 Active de ‘sterkste oordopjes ter wereld’. Dat is natuurlijk een flinke claim die Jabra hiermee maakt, maar laten we iets veiliger zijn en zeggen dat ze Jabra’s sterkste oordopjes zijn die ze tot nu toe hebben geproduceerd. Ze zijn volledig water- en stofdicht met een IP68-classificatie, en de oplaadcassette is stof- en spatwaterdicht met een IP54-classificatie. Jabra zegt ook dat ze valbestendig zijn tot op 1 meter hoogte en negen duurzaamheidstests hebben doorstaan ​​om te voldoen aan de militaire specificaties voor robuuste elektronica. En ze kunnen zeker tegen een stootje! Per ongeluk laten vallen? Geen probleem. Zelfs niet als ze volledig in water ondergedompeld worden! Er is na een paar keer laten vallen (binnen en buiten) nog geen krasje te bekennen op de oordopjes. Dat is al een prestatie!

Solide pasvorm

Maar het is de vraag of ze vaak zullen vallen, dankzij de ShakeGrip rubber coating van de oordopjes blijven ze namelijk ontzettend goed zitten, zonder irritaties te veroorzaken. Dat is een uniek onderdeel van Jabra’s Active producten: ze zitten nog steviger in je oor, waardoor ze beter geschikt zijn voor echt actieve sporten of activiteiten dan de standaard Elite (Pro) oordopjes. Let er bij buitensporten wel op dat je de HearThru-functie activeert, zodat jij je bewust bent van je omgeving. Mocht je even willen praten met iemand, neem je even een oordopje uit: de muziek zal automatisch pauzeren. Wil je maar oordopje gebruiken? Ook dat is een mogelijkheid.

Ruisonderdrukking

Met de een HearThru-transparantiemodus kun je alles horen wat in je omgeving gebeurt, waardoor je een extra laag veiligheid inbouwt. De Jabra Elite 8 Active beschikken natuurlijk ook over diens tegenpool: adaptieve noise-cancelling. Beide functies werken bijzonder goed, het is te gek om te zien hoe deze technieken door de jaren heen zijn verbeterd. Vergeleken met de Elite 10, vonden we de ruisonderdrukking van de Elite 8 Active beter – en dat is waarschijnlijk niet zozeer te wijten aan een betere techniek, maar eerder aan het feit dat de oordopjes zelf al heel wat geluid tegenhouden. Passieve ondersteuning van de ruisonderdrukking dus!

Geluidskwaliteit

De Jabra Elite 8 Active beschikken over met nieuwe 6 mm drivers (de Elite 10 gebruikt 10 mm drivers), die een fraai en imposant beeld bieden. Het blijft hier een kwestie van wikken en wegen waar je prioriteiten naar uitgaan. Wil je beter geluid? Dan ben je beter af bij de Elite 10. Wil je ze gebruiken bij het sporten? Dan zul je zeker geen moment spijt hebben van de aankoop van de Jabra Elite 8 Active. Deze oordopjes geven een open, helder en vol geluid, waarin je de nodige details kunt horen. Ik vind Jabra altijd prettig vanwege het wat meer neutrale geluid, in plaats van een vette bas of juist heel schelle tonen. Het geluidsbeeld kun je aanpassen via de app. Daar vind je een aantal voorgeprogrammeerde EQ-instellingen en kun je een eigen geluidsbeeld maken.

Functies

  • Deze nieuwe oordopjes beschikken niet over de AptX-audiocodec voor Android-apparaten, maar ze ondersteunen wel de AAC-audiocodec en zijn ook compatibel met de nieuwe LE Audiostandaard die de LC3-audiocodec bevat.
  • Je kunt de dopjes via Multipoint Bluetooth koppelen met twee apparaten tegelijk. Android-gebruikers profiteren van een handsfree Google Assistent, de oortjes reageren dus op ‘hey Google’. Voor Siri of Alexa zul je de knop moeten indrukken om hem te activeren.
  • Er is ook een Find My Jabra-functie aanwezig, die eigenlijk een tikje achterhaald is: Android smartphones beschikken al over de Zoek Mijn-optie voor gekoppelde accessoires. Het zou dus tof zijn geweest als ze een dergelijke feature specifiek voor Apple hebben ingebouwd. Toch werkt hij prima om je oordopjes te vinden als je ze even hebt misplaatst. Of als iemand anders in huis ze telkens claimt.
  • De batterij van de oordopjes gaat ​​maximaal 8 uur mee met ANC ingeschakeld en 14 uur als ANC is uitgeschakeld. Dat zijn uitstekende resultaten!

Dolby

Een van de opmerkelijke toevoegingen aan de Elite 8 Active en de Elite 10 is Dolby’s Spatial Sound. Hiermee simuleren ze een ruimtelijk geluid, waarbij het lijkt alsof het geluid van meer kanten afkomstig is. Ben je echt benieuwd naar het volledige effect van Dolby Spatial Sound? De Jabra Elite 10 voegt hier nog een schepje bovenop en voegt Dolby head-tracking toe. Een minpuntje is dat de Dolby-feature alleen een bonus is bij het kijken van films, het spelen van games of het luisteren naar muziek: ga je typen, dan klinkt je toetsenbord wel heel bizar… Het is dus echt een feature om te activeren als je het nodig hebt.


Ga direct naar Jabra Elite 8 Active op BOL.com.

Recensie over Jabra Elite 8 Active

CooleSuggesties topper

Voor actieve mensen of mensen met een actieve levensstijl zijn er weinig oordopjes die kunnen tippen aan de Jabra Elite 8 Active. De oordopjes zitten namelijk bijzonder solide in je oor, zonder irritaties op te wekken. De bediening is prettig, het geluid is neutraal en dik in orde. De passieve ruisonderdrukking zorgt al voor wat rust in je oren, maar je kunt dat opwaarderen met een actieve ruisonderdrukking. Wil je meer van je omgeving horen? Dan kun je de HearThru-functie activeren. Beide features doen hun ding, en hoewel er betere alternatieven zijn op dit vlak, bieden die niet de robuuste bouw en de bestendigheid tegen elementen als vallen, vocht en stof. De Dolby-functie is een toffe feature waar gamers, filmkijkers en muziekliefhebbers van zullen smullen.

Score: 9


Informatie

Jabra Elite 8 Active
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.