logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Jabra Elite 75t oordopjes

Jabra legde de lat hoog met de fantastische Jabra Evolve 65t. De introductie van De Volgende Stap, in de vorm van de Jabra Elite 75t, maakte ons dan ook direct bijzonder nieuwsgierig. Zal het Jabra lukken om zo’n geweldige set nog beter te maken? Het kan bijna niet… Toch heb ik deze nieuwe set nu voor me liggen om te testen! De Elite wordt naast de Active gezet, die zich juist meer richt op sporters en beter is afgedicht tegen water.

Mooi compact

Wat opvalt aan de Jabra Elite 75t, is dat hij zo elegant en compact is, maar toch een zeker stoer imago weet te behouden. De oplaadcassette is heel klein en past zonder problemen in je broekzak. De oortjes zelf zijn mooi compact en bijzonder lichtgewicht. Hij ziet er volwassen en degelijk uit, maar heeft een bijzondere eigenschap: een extreme bas. Perfect voor mensen die houden van dance of muziek met een dikke beat. Ben je daar niet zo van? Dan kun je de instellingen heel eenvoudig terugschakelen in de Jabra Sound+ app, die je gratis kunt downloaden voor iOS en Android.

One button to rule them all

Voor het gemak heeft iedere oordop slechts een enkele bedieningsknop, zelfs voor het regelen van het volume. Druk je lang op je linkerdopje, dan wordt het volume lager, met de knop op het rechter oordopje verhoog je het volume. Dat maakt het eerlijk gezegd niet heel makkelijk om snel en precies een volume in te stellen: ikzelf pakte liever mijn telefoon om daarop het volume in te stellen. Gelukkig zijn de overige functies van de knoppen intuïtief en kun je nog steeds de assistent van je telefoon oproepen. Gebruik je het Engelstalige Alexa? Dan kun je die als standaardassistent gebruiken, door je voorkeur in de app te wijzigen.

Rechter oordop:

  • Eén keer drukken: muziek afspelen / pauzeren of een oproep beantwoorden / beëindigen.
  • Dubbelklik: activeer Siri, Google Assistant of Alexa of weiger een oproep
  • Ingedrukt houden: volume hoger

Linker oordopje:

  • Eén keer drukken: de HearThrough-modus in- of uitschakelen (of de microfoon dempen tijdens een gesprek)
  • Dubbelklik: volgend nummer (of schakel zijtoon in tijdens een gesprek om je eigen stem te horen
  • Triple press: vorige track
  • Ingedrukt houden: volume lager

Energieke dopjes

Het fijne van deze set, is dat hij ontzettend goed omgaat met zijn energie. In totaal kun je (met af en toe opladen in de opbergcassette) maar liefst 28 uur lang genieten van muziek met deze dopjes. Eenmaal volgeladen kan de accu in de dopjes namelijk 7 uur meegaan en heb je nog genoeg energie voor 3 opladingen in de opbergcassette. En is de accu van je oplaadcassette leeg? Dan kun je hem snel opladen middels een USB-C kabel. Deze beschikt bovendien over een snellaadfunctie: na 15 minuten opladen kun je een uur vooruit.

De vormgeving

Over de oplaadcassette gesproken: deze sluit magnetisch. Dat heeft een mooi voordeel, aangezien hij daardoor niet snel per ongeluk open gaat. De oordopjes zelf worden ook magnetisch vastgehouden, waardoor ze niet zo snel uit de behuizing zullen rollen. De oordopjes van de Jabra Elite 75t zijn volledig gemaakt van plastic en rubber, waardoor ze een robuuste uitstraling hebben. Ze zijn IP55 spatbestendig, waardoor ze bestand zijn tegen spatten water en bijvoorbeeld zweet in de sportschool, maar niet tegen onderdompelen kunnen. Plastic en rubber klinkt niet echt veelbelovend, maar ze voelen erg degelijk en bieden ze een fijne hoeveelheid grip in je oor.

Het geluid

Het geluid van de Jabra Elite 75t past niet helemaal bij het uiterlijk en het imago dat de dopjes in mijn ogen hebben. Het zakelijke, serieuze segment wordt namelijk behoorlijk onderuitgehaald door de fikse hoeveelheid bas die de dopjes produceren. Dat klinkt imposant en bombastisch, maar is ook wel te veel voor het ongeoefende oor. De bas heeft namelijk als nadeel dat de middentonen te lijden hebben, waar zich juist veel details in muziek bevinden. Gelukkig kun je in de Jabra-app alle instellingen aanpassen, waarbij je ook de bas wat terug kunt zetten. Deze instellingen blijven echter enkel actief op apparaten waar je de app op hebt geïnstalleerd, en niet in de oordopjes zelf. Dat is jammer! Wat betreft de ruisonderdrukking: die ontbreekt in deze dopjes, maar omdat je ze in het oor steekt, krijg je te maken met passieve geluidsisolatie, die goed zijn dienst doet. Dankzij die uitstekende afdichting wordt het grootste deel van het omgevingsgeluid geblokkeerd.

Luisteren en gehoord worden

De oproepkwaliteit en de communicatie middels de microfoons is iets waar Jabra altijd erg goed in is geweest. Ook bij deze dopjes is dat niet anders. Het geluid van zowel de spraak als de microfoons is geweldig. Kraakhelder en heel directief: er werden vanuit onze kant weinig omgevingsgeluiden meegenomen in het gesprek. Een andere praktische functie is de Hearthrough-functie, waarmee het omgevingsgeluid vermengd wordt met het geluid van je smartphone. Een geweldige functie voor wanneer je je in het openbaar vervoer begeeft of de dopjes op straat gebruikt! Een enkele druk op het linkeroortje activeert of deactiveert deze functie.

Ga direct naar Jabra Elite 75t op BOL.com.


Recensie over Jabra Elite 75t

De Jabra Elite 75t is zeker een set oordopjes waar je mee gezien mag worden. Je moet houden van de extra bas, maar is dat niet zo, dan kun je ‘m zo terugschakelen in de Jabra app. Daar kun je bovendien flink wat instellingen aanpassen, zodat je hem helemaal naar smaak kunt gebruiken. Een groot pluspunt! De levensduur van de accu is lang, in totaal kun je 28 uur vooruit voor je een stekker moet opzoeken. De belkwaliteit en de solide bouw maakt ze mooie allrounders, die goed overweg kunnen met de slimme assistent op je smarpthone.

Score: 8


Informatie

Jabra Elite 75t, Jabra
Meer weten?
Prijs: 179.99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.