logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Jabra Elite 5


Al heel wat maanden loop ik rond met mijn favoriete oordopjes: de Jabra Elite 85T oordopjes. Fijne functies, geweldig geluid, compacte oplaadcassette… maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Wij ontvingen de Jabra Elite 5 draadloze oordopjes en legden onze oren te luisteren.

Jabra Elite 5 test

Het kan verwarrend zijn, met al die oordopjes van Jabra om uit te kiezen… welke moet je nemen? Daarom hebben wij de verschillen in een praktisch overzicht geplaatst, zodat jij makkelijker kunt kiezen. Het blijft namelijk de vraag met welk model je het beste af bent! Bij het uitpakken van de Jabra Elite 5 merk je een paar eenvoudige elementen. Natuurlijk heb je de oplaadcassette met daarin de twee oordopjes, een soort uitdrukstrip met verschillende rubber oordopjes en een USB-C oplaadkabel. Lekker basic, want Jabra wil maar wat graag dat je gebruikmaakt van hun eigen app om het maximale uit hun producten te halen. De app maakt bij de meeste oordopjes het verschil – en Jabra vormt daarop geen uitzondering.

Vormgeving

De Jabra Elite 5 ziet er vrijwel identiek uit aan alle nieuwste modellen van Jabra — de ééncijferige oordopjes met de naam — met een eenvoudig, klein en elegant afgerond driehoekig buitenoppervlak dat ook dienst doet als fysieke knoppen, en een heel fijne en ergonomische vorm voor in je oor. De dopjes zijn van een mat kunststof, die al wat grip geeft. Daardoor zitten ze solide in je oor en kun je er best wild mee doen, ook al zijn ze niet direct gemaakt om mee te sporten zoals de Active-reeks. Ze zijn IP55 afgedicht, waardoor ze spatwater- en stofbestendig zijn. Je kunt deze dopjes verkrijgen in een goud-beige combinatie, zoals de onze, maar de dopjes zijn ook in titanium-zwart verkrijgbaar. De oplaadcassette, die je rechtop kunt neerzetten, is compatible met draadloos opladen en beschikt over een USB-C aansluiting. Op de voorkant zit één enkele led die de status van het doosje aangeeft. Daar hadden we liever een setje van 4 of 5 lampjes gezien, zodat je de energiestatus sneller kunt zien.

Bediening

Het grootste pluspunt van de oordopjes van Jabra is wel dat ze werken met fysieke knoppen, in plaats van aanraakbediening. De kans dat je hiermee misdrukt is aanzienlijk kleiner dan met een touchpanel. De knoppen van Jabra voelen solide en laten zich makkelijk bedienen. Het scheelt ook dat de knop groot is (het hele driehoekje aan de buitenkant van het dopje), zodat je ze niet hoef te zoeken. Je voelt een prettige bevestiging als je ze indrukt, en bovendien hoef je ze niet hard in te drukken. Met de knoppen kun je alles regelen wat je wilt, van volume tot pauzeren, van ANC-modus schakelen tot het activeren van de stemassistent. En mis je functies? Dan kun je ze in de Sound+ app opnieuw toewijzen! Een toffe feature hierbij is Spotify Tap, waarbij je met één commando automatisch muziek afspeelt op Spotify!

Elite functies

Natuurlijk is er verschil tussen de Jabra Active 4 en de Jabra Active 3 ten opzichte van de Jabra Elite 5. Eén daarvan is de opname van slijtagesensoren, die aangeven wanneer je de rubber oordopjes moet vervangen. Daarnaast zit er een aanwezigheidssensor in, waardoor de muziek automatisch pauzeert als je een dopje uit je oor haalt. Jammer genoeg hervat de muziek niet wanneer je het dopje terugplaatst, maar met één druk op de knop is dat probleem opgelost. Je kunt de oortjes ook afzonderlijk gebruiken. Daarnaast beschikken de oortjes over Bluetooth Multipoint, waardoor je de oortjes tegelijk met twee apparaten kunt koppelen.

Google Fast Pair

Gebruikers van Android zijn in het voordeel in dit geval. In dat geval wordt de Bluetooth 5.2 verbinding razendsnel tot stand gebracht. Je telefoon herkent automatisch je oortjes en zal je wat extra functies toekennen. De koppeling gaat nog verder: je kunt namelijk zelfs Google Assistent oproepen met Hey Google, terwijl de meeste oordopjes verlangen dat je eerst een knop indrukt. Dat kan hier trouwens ook (je hoeft dan niet eens Hey Google te zeggen).

Geluidskwaliteit

Net als andere Jabra-oordopjes geniet je met de Jabra Elite 5 van helder en gebalanceerd geluid, dat geschikt is voor vrijwel alles. Waar de Jabra Elite 4 wat nadruk legt op de bas, is de standaardafstemming op de Elite 5 heel neutraal. Wil je juist een aanwezige bas? Dan duik je even de Sound+ app in om deze te activeren. Want omdat je het niet hoort, wil dat niet zeggen dat ze het niet hebben! Jabra gebruikt zowel AAC, SBC als de Qualcomm’s aptX codes in de Elite 5 oordopjes. De dopjes missen misschien iets in de ruimtelijke helderheid van premium oordopjes, maar het bereik is helder, open en prettig om naar te luisteren.

Ruisonderdrukking en transparantie

Dankzij de hybride ANC is gemakkelijk om geluiden op afstand te houden met de Jabra Elite 5. De ruisonderdrukking presteert prima om geroezemoes en rumoer op een afstand te houden en zelfs wind wordt heel effectief geblokkeerd. Wil je juist bewust zijn van je omgeving, dan gebruik je de transparantiemodus. Je kunt hierbij zelfs de intensiteit instellen, zodat je zelf bepaald hoeveel je van je omgeving meekrijgt. Het wisselen gaat snel met een druk op het (standaard) linkeroortje, maar dat kun je in de Sound+ app aanpassen als je dat wilt.


Ga direct naar Jabra Elite 5 op BOL.com.

Recensie over Jabra Elite 5

CooleSuggesties topper

De Jabra Elite 5 is een fantastische keuze als je op zoek bent naar allround oordopjes met een paar toffe functies. Dankzij de Sound+ app krijg je met de Jabra Elite 5 echt een paar toffe functies in handen, zoals een hybride ANC en goede transparantiefuncties, Google Assistent en een ingebouwde equalizer waartussen je realtime kunt wisselen. De dopjes zitten perfect, je zou er zo mee kunnen sporten (hoewel de speciale Active oordopjes hier beter tegen bestand zijn). Je kunt ze makkelijk geruime tijd dragen en ze waarschijnlijk zelfs missen zodra je ze uitneemt. Dankzij het totaalplaatje van functies is dit een echte topper!

Score: 9


Informatie

Jabra Elite 5
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 149.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.