logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Jabra Elite 10


Goed, beter, best: de Jabra Elite 10 zijn hét nieuwe paradepaardje van Jabra’s lijn aan oordopjes. Zoals je op onze website kunt lezen zijn we al fan van de oordopjes, maar zijn deze ook echt beter? Horen we het effect van Dolby Surround… en komt het Head Tracking wel goed uit de verf? Wij zochten het voor je uit!

Ben je meer van het actieve soort? Lees dan onze review over de Jabra Elite 8 Active!

Vormgeving

Zo op het eerste oog zien de Jabra Elite 10 er hetzelfde uit als de Jabra Elite 8 Active: de oordopjes hebben nog altijd een heel fijne driehoekige fysieke knop op de zijkant zitten, zijn ovaal vormgegeven om netjes in je oorschelp weg te vallen en zitten verpakt in een nieuw doosje, dat rond is afgewerkt aan de onderkant. Als je goed kijkt zie je zes verschillende microfoontjes en sensoren zitten, die zorgen voor een verbeterde adaptieve ruisonderdrukking en windreductietechnologie. Een van de verschillen zit hem in de rubber oordopjes: die steek je wel in je oor, maar ze veel minder invasief dan de Elite 8 Active. Je merkt bijna niet dat je ze in hebt, waardoor ze comfortabeler zijn (vooral voor mensen die liever geen tws dragen). De keerzijde is dat ze wat minder stabiel zitten dan de Elite 8 Active (maar vergis je niet: ze blijven alsnog prima op hun plek zitten!). Houd er wel rekening mee dat de Elite 8 Active geschikter zijn om mee te sporten of actief mee te bewegen. Ook behoren de Elite 10 tot de half-open oordopjes. Ze dichten minder af van je omgeving, waardoor je meer hoort van je omgeving – zelfs als je de ruisonderdrukking aan hebt. Je zou het kunnen vergelijken met de Jabra Elite 85t, maar dan met beter geluid en een betere ruisonderdrukking. En niet te vergeten: met een indrukwekkend Dolby Spatial Sound met head-tracking!

Jabra Elite 10 functies

Het paradepaardje van Jabra’s oordopjes zijn goed uitgerust met toffe functies.

  • Zo beschikken ze over Jabra’s geavanceerde adaptieve ruisonderdrukking en een instelbare HearThru-transparantiemodus waarmee je de buitenwereld kunt horen. Let wel: door het halfopen ontwerp is de ruisonderdrukking wat minder effectief dan bij concurrenten die een echt gesloten systeem oordopjes hanteren.
  • De muziek pauzeert automatisch als je een oordopje uit je oren haalt.
  • Je kunt ook één oordopje in je oren steken voor een monomodus.
  • Het is mogelijk om de oortjes met twee apparaten tegelijk te koppelen via de Multipoint Bluetooth.
  • Android-gebruikers krijgen handsfree Google assistent, waarbij de oortjes reageren op Hey Google. Siri reageert pas als je op een knop hebt gedrukt.
  • Nieuw voor de oortjes van Jabra is de toevoeging van Dolby’s Spatial Sound, waarbij de Jabra Elite 10 ook beschikt over Dolby Head Tracking. Met deze functie lijkt het alsof het geluid meer van buiten je hoofd komt. De Head Tracking is een toffe bonus, die echt indruk maakt bij het kijken van films of het luisteren naar muziek.
  • Vanuit de app kun je jouw oortjes terugvinden met Find My Jabra.
  • De oortjes gaan 6 uur mee met ANC ingeschakeld: de opbergcassette kan ze nog eens drie keer volledig opladen.

Geluidskwaliteit

De Jabra Elite 10 gebruikt grotere drivers dan de Jabra Elite 8 Active. De 10mm grote drivers zorgen dan ook voor een rijker en nauwkeuriger geluid. Vooral in stille omgevingen komt die kwaliteit goed tot zijn recht, waarbij opvalt hoe schoon, helder en gedetailleerd deze oortjes klinken, van een duidelijke bas tot heldere boventonen. De Elite 10 klinkt dan ook natuurlijker dan de Elite 8 Active, die wat warmer klinkt. Vanuit de app kun je het geluidsbeeld naar wens aanpassen: je kunt kiezen uit verschillende voorinstellingen, maar ook je eigen profiel aanmaken. Vanuit de app Jabra Sound+ kun je ook Dolby Spatial Sound aan- en uitzetten. Die functie gebruik ik best vaak: voor het kijken van films en het luisteren naar muziek is het echt een meerwaarde, maar tijdens het typen heb je een vreemde galm. Het tikken van mijn toetsenbordje hoeft niet perse in Dolby 😉

Ruisonderdrukking met half-open oortjes

De ruisonderdrukking doet overigens prima dienst: ze dempen minder dan echt gesloten oordopjes, maar filteren het geluid eerder dan dat ze het dempen, waardoor het comfortabeler is in het gebruik. De geluiden worden flink afgezwakt, maar je beland niet meteen in een stille bubbel. Je hebt hier dus ook niet dat gevoel van druk op je oren, waar de meeste mensen aan moeten wennen.


Ga direct naar Jabra Elite 10 op BOL.com.

Recensie over Jabra Elite 10

CooleSuggesties topper

Jabra vult een niche in met de Jabra Elite 10: er zijn namelijk niet veel half-open oordopjes op de markt die zich richten op een geweldige geluidskwaliteit. Welnu: dat doen deze dus wel! De Jabra Elite 10 is perfect voor mensen die zoeken naar oordopjes met een comfortabelere pasvorm, maar ook geweldige prestaties verwachten. De Dolby is een heel fijne toevoeging aan het functiepalet en voegt echt iets toe bij het kijken naar films of series, of het luisteren naar muziek. In het begin was ik wat kritisch naar de Head Tracking functie, maar nu ik er eenmaal aan ben gewend, is het een functie die ik structureel aan heb staan bij de Spatial Audio. De dopjes zitten comfortabel, de geluidskwaliteit is top: wat ons betreft een topper!

Score: 9


Informatie

Jabra Elite 10
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 249 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.