logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ja, nee, misschien. Tom Groot weet niet precies wat hij wil.

tom groot 8 ja nee misschien Graphic novels zijn boeken waarin tekst en illustraties in elkaar overlopen. Een mix tussen stripverhaal en leesboek, zou je kunnen zeggen. Denk daarbij aan de boeken van Geronimo Stilton, maar ook aan die van het Leven van een Loser. Of aan Tom Groot, die zijn verhalen opschrijft en illustreert in een soort dagboek. De boeken zijn door die hoeveelheid plaatjes makkelijk en vooral snel te lezen, en mede daardoor helemaal hot. Het feit dat Tom gewoon op de basisschool zit en daardoor alles meemaakt wat je zelf ook meemaakt is natuurlijk gewoon leuk om te lezen. Lekker herkenbaar! Ja, Nee, Misschien… is het achtste boek van Tom Groot. Het is een nieuw dagboek, waarin Tom schrijft en tekent over alles wat hij thuis en op school meemaakt. Zo leer je niet alleen Tom kennen, maar ook zijn ouders, zijn grootouders (door Tom een beetje oneerbiedig ‘de fossieltjes’ genoemd), maar ook zijn oudere zus Delia, die er alles en doet om Toms leven zuur te maken. In Tom Groot 8: Ja, Nee, Misschien draait het om een aantal dingen. Het belangrijkste is wel de grote schoolactie, de zogeheten ‘bedrijvendag’. Daarbij moeten groepjes kinderen net doen of ze een bedrijfje beginnen en spullen maken of verzinnen om te verkopen. De opbrengst van de bedrijvendag gaat naar een goed doel. Tom schreef zich in voor het tekenen en verkopen van stripverhalen (daar is hij namelijk steengoed in) maar door een foutje mag hij koekjes gaan bakken. Da’s wel andere koek! Thuis is zijn moeder bezig met de Grote Schoonmaak. Alles wordt bekeken naar bruikbaarheid, en wat niet meer gebruikt wordt of bruikbaar is wordt zonder pardon weggegooid. Tom heeft wel wat moeite met kiezen, maar als hij het niet doet, doet zijn moeder het wel. Tja, en je weet hoe moeders opruimen! Die gooien écht alles weg. Gelukkig komen ‘de fossieltjes’ te hulp en geven Tom de gouden tip: verkopen wat je niet meer gebruikt! Zo houd je er nog iets aan over ook. Dat lijkt allemaal goed te gaan, tot ze op de rommelmarkt iets verkopen wat van zijn moeder is. Dan moeten vader en zoon Groot er alles aan doen om dat kleinood weer terug te vinden.   Tom Groot 8: Ja Nee, Misschien is een super leuk boek om te lezen. De avonturen van Tom zijn hilarisch en hij weet het ook nog eens perfect op papier te zetten. De vele tekeningen maken het lezen een stukje makkelijker en leuker. Het hele boek is gedrukt in een soort handgeschreven lettertype, zodat het wat echter lijkt op een dagboek. Ook geeft dat lettertype veel mogelijkheden voor grotere letters in de tekst, of wat versieringen, of beide. Het lijkt dus echt op een dagboek, waar Tom Groot lekker in heeft zitten doodelen.

Informatie

Tom Groot 8: Ja, Nee, Misschien, Liz Pichon
Illustrator: Liz Pichon Gottmer, 270 pagina’s, hardcover. Prijs: 15,99 euro. Leeftijd: vanaf xx jaar. ISBN: 9789025761240

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.