logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game recensie: It takes two

Samen gamen is soms hard werken. De ene keer wat harder dan de andere keer. Veel games waarbij je tegelijk met twee spelers kunt spelen, bieden wel mogelijkheden tot écht samenwerken, maar nodig is het niet. Vaak kun je prima je eigen weg bewandelen om toch de eindstreep te behalen, of heb je de andere speler alleen maar nodig vanwege zijn speciale vaardigheden, zoals in de LEGO games. It Takes To gaat hierin een stapje verder en komt op de proppen met een échte coop-game.

Volwassen onderwerp

Hoewel het verhaal draait om een klein meisje, zijn de ouders van dat meisje de echte hoofdrolspelers. Hun huwelijk staat op losse schroeven. May en Cody, de ouders van Rose, hebben zelfs kenbaar gemaakt dat ze gaan scheiden. Dat valt natuurlijk zwaar en hard. Dochterlief verstopt zich in de schuur met het ‘Book of Love’ en doet daar haar magische ding: ze verandert haar ouders in twee poppetjes, als een echte voodoo-priesteres in de dop. De kleine Cody en May komen in een magische wereld, waarin ze elkaars beperkingen onder ogen krijgen (jij zou die stofzuiger toch repareren? Ja, maar jij had hem stukgemaakt!). Ze moeten echt samenwerken om te overleven en bij hun dochter in de buurt te komen, waarbij ze heel wat wonderbaarlijke wezens tegenkomen… van een monsterlijke stofzuiger tot wel heel eigenaardige eekhoorns, van experimenterende wespen tot paddestoelen waarmee je hoger kunt springen. Omdat het draait om de ouders, is het spel zelf stiekem best volwassen. De gesprekken klinken als bekend gekibbel, de relatie buitengewoon pakkend. Ook de gevechten zijn soms best bruut, hoewel je niet echt dood kunt, zijn ze pittig en bevatten ze de nodige scherpe humor.

Geweldig uitgewerkt

Ondanks de misschien wat kinderachtige vormgeving is het spel echt geschikt voor de wat oudere speler. Het verhaal is al boeiend op zich, maar ieder level (dat naar mijn mening telkens te lang is qua tijdsduur) speelt zich af in een unieke wereld met zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen. Bovendien voelt ieder level fantastisch aan. De sprong-, dubbelsprong- en air-dash-vaardigheden van May en Cody zijn geweldig. Je slingert ze zonder problemen de rondte in, waarbij je de nodige platformprecisie nodig hebt. Maar het zijn de aanvullende, karakterspecifieke vaardigheden die in elk hoofdstuk veranderen en het uiterste vragen van jou en je partner om ‘samenwerken’ telkens opnieuw uit te vinden.

Bekijk hier de trailer van It Takes Two


Ga direct naar It takes two op BOL.com.

Recensie over It takes two

It Takes Two is een geweldig coöpavontuur dat het uiterste vergt van jou en je partner. Hoewel het onderwerp wat zwaar is (hernieuwd respect winnen tussen scheidende ouders) is het spel erg leuk om te spelen – oo kvoor een wat jonger publiek. Het is mooi vormgegeven, razendsnel en bruist van de creativiteit en speelsheid. Ieder level is uniek en geeft je weer bijzondere vaardigheden om mee aan de slag te gaan. Daardoor wordt de game nergens saai of repetitief. Nadelen zijn de wat knullige uitwerking van Dr. Hakim, de sprekende versie van The Book of Love, en het feit dat de levels soms gewoon erg lang en té uitgebreid zijn.

Score: 8


Info

It takes two
Uitgever: Electronic Arts
Getest op: PS4
Genre: platformgame
Prijs: 39.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.