logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: ISH mocktails

Het Deense merk ISH Spirits maakt zijn entree in het Nederlandse supermarktschap: sinds kort zijn de premix mocktails verkrijgbaar in 550 Albert Heijn filialen. Wij mochten de vier smaken ontvangen voor een test: en dit is wat wij er van vonden.

Wat is een mocktail?

Heel simpel gezegd is een mocktail en cocktail zonder alcohol. En daar kun je dus alle kanten mee op! Op onze website vind je al wat recepten en inspiratie om je eigen mocktails te maken, maar als je cocktails en mocktails vergelijkt, zul je toch moeten toegeven dat er iets mist: die buzz van de sterkedrank. En dan bedoel ik niet zozeer de alcoholbuzz, maar eerder die straffe bite, dat bittertje en het gevoel in je keel. Waar veel mocktailmakers dat laten schieten, pikt ISH het op en zorgt er met een unieke smaakmelange voor dat je bijzonder dicht bij die beleving komt.

Vier varianten

Het assortiment van ISH bij Albert Heijn bestaat momenteel uit vier heerlijke smaken met elk zijn eigen unieke karakter.

  • Spritzish: Deze mocktail is gebaseerd op de befaamde en verfrissende Spritz-cocktail. Daarbij wordt Spritz (Aperol, Campari) gemengd met bijvoorbeeld bronwater of prosecco. Spritz zelf is heel bitter, waardoor het een unieke smaak geeft. De bittere afdronk weet ISH perfect na te bootsen in zijn Spritzish mocktail. Daarmee heb je een verfrissende en zomerse drank binnen handbereik, kant-en-klaar in een blikje verpakt. Het drankje heeft een laag suikergehalte en dus weinig calorieën en 0,4% alcohol. Het bevat natuurlijke ingrediënten zoals quassia, kaneel en gentiaanwortel voor de bittere en kruidige smaak, aangevuld met citroen, sinaasappelen mandarijn wat zorgt voor de fris- en zoetheid van deze drank.
  • Ginish and Tonic: Wederom een smaakvariant met een onmiskenbaar bittertje: Gin & Tonic zijn beiden wat wrang (zo niet bitter) van smaak. Ginish and Tonic combineert dat bittere smaakje met smaakaccenten van (jenever)bessen en citrus, met zelfs een beetje een warme, houtachtige nasmaak. Daarmee is het een fijne mix van zoet en bitter, dat toegankelijk en verfrissend tegelijk is. Geniet bijvoorbeeld met ijs en een takje rozemarijn of direct uit het blikje met slechts 0,4% alcohol.
  • Mojito: Dit is natuurlijk een classic cocktail, met munt, limoen en rum, aangevuld met bruisend bronwater. Vaak zie je deze mocktail met bronwater, rum en limoen, maar dan mis je toch echt die rumsmaak. ISH pakt het anders aan en richt zich ook op het vervangen van die sterkedrank. Daarvoor gebruikt het de ISH Caribbean Spiced Spirit voor een subtiele rumachtige smaak met maar 0,5% alcohol.
  • Daiquirish: Ook de Daiquiri bestaat voor een deel uit rum, aangevuld met limoen, rietsuiker en soda. Ook in deze mocktail zorgt een uniek en subtiel bittertje in de drank voor eenzelfde lichte buzz, waardoor je minder merkt dat de mix geen sterkedrank bevat. Dit blikje bevat slechts 0,2% alcohol. Geniet van zomerse sferen met ijs en een schijfje limoen of gewoon rechtstreeks uit het blikje tijdens een picknick of op het strand.

Recensie over ISH mocktails

Er komen steeds meer alternatieven om alcoholvrij te genieten. Sommige daarvan gebruiken de naam van bekende cocktails om een soort frisdrank op de markt te zetten, anderen gaan een stapje verder en doen echt hun best om die smaak van sterkedrank te evenaren. Hoewel je bij ISH het branderige gevoel van de sterke alcohol mist, weet het merk de smaak van de dranken best goed na te bootsen – zeker als je bedenkt dat je uiteindelijk toch een premix cocktail in handen hebt, die altijd een wat minder uitgesproken smaak hebben. Als mocktail zijn ze dus zeker geslaagd, en biedt daarmee een goed alternatief voor je toekomstige feestjes en partijen… of gewoon voor overdag als jij daar zin in hebt!

Score: 8


Informatie

ISH mocktails
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 2.99 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.