Boek recensie: Is dat kunst? Bijzondere werken uit de moderne kunst

is dat kunst boekbespreking

Het is niet altijd makkelijk om met een uitgestreken gezicht rond te lopen in een museum. Soms wil je gewoon roepen: Dat verzin je niet? Is iemand dáár beroemd mee geworden? Aan de andere kant: dat zullen veel kunstliefhebbers in de loop der eeuwen ook wel geroepen hebben over kunst die we nu als iconisch bestempelen…

Verhalen

Het bijzondere van het boek Is dat kunst? is misschien wel dat je de meeste kunstwerken die het bespreekt niet eens te zien krijgt! Het boek vertelt meer over de kunstenaars en hun gedachtegang, het uitgangspunt van de uiting en waarom het zo bijzonder is wat ze doen. Zo krijg je het verhaal te horen van Keith Herring, van de beroemde banaan tegen de muur, van het oplichtende kunstwerk in Gent en hoe afval ingezet wordt tot kunst. De auteurs, Thijs Demeulemeester en Aart-Jan Venema vragen zich niet af wanneer iets wel of geen kunst is, hoewel ze het soms wel expliciet zo benoemen. Is het bijvoorbeeld ook kunst als je landschappen vastlegt uit computergames?

Inzicht

Dankzij de achtergrond van de kunstenaars en de verschillende stromingen, leer je op een andere manier naar moderne kunst kijken. Een manier die je meer respect leert, waarbij je echt leert dat je soms verder moet nadenken over een kunstwerk dan het op het eerste gezicht al te beoordelen op hoe het eruit ziet. Want soms ís iets gewoon lelijk. Soms zoekt een kunstenaar de grenzen op en wil hij een reactie uitlokken. Maar als je dat niet weet? Dan loop je er gewoon aan voorbij. Dan is een banaan gewoon een banaan.


Ga direct naar Is dát kunst? op BOL.com.

Recensie over Is dát kunst?

Leren kijken naar de wereld om je heen is lang niet zo eenvoudig als je denkt. Je moet namelijk niet alleen kijken, je moet ook de achtergrond weten over waar je naar kijkt. In het geval van kunst is dat niet alleen het onderwerp en het kunstwerk wat je voor je ziet, maar ook de visie en de geschiedenis van de kunstenaar. De auteurs van Is Dát Kunst vertellen je meer over de gedachtegang van verschillende moderne kunstenaars, waardoor je alvast een beetje van die kennis in huis hebt. Dat je de kunstwerken zelf niet te zien krijgt, is best bijzonder. Misschien een eenvoudige copyright-kwestie, maar het heeft ook een leuke kant. Google de namen, dan zie je meteen veel meer dan ze in dit boek hadden kunnen drukken!

Score: 8


Informatie

Titel: Is dát kunst?
Auteur:
Illustrator: Aart-Jan Venema
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789401479967
Prijs: 25.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.