logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: iRobot Roomba J7+

Als het gaat om stofzuigrobots, zijn er een paar merken die bij iedereen wel bekend zijn. Hoewel er soms wat onduidelijkheid is: ik heb eens een discussie gevolgd over ‘de beste stofzuigrobot’, waarbij de één een echte Roomba-fan was… en de ander zijn poot stijf hield en beweerde dat iRobot de koning onder de stofzuigrobots was. Maar goed. iRobot bestaat al meer dan 20 jaar en laat daarmee eigenlijk al zien dat ze marktleider zijn. Er zijn maar weinig merken die het zo lang volhouden met een bepaalde productspecialisatie! Dankzij de innovatieve technieken en krachtige vermogen blijft de iRobot Roomba wat ons betreft de onbetwiste koning der robotstofzuigers. Onlangs ontvingen we de iRobot J7+, waar we met liefde mee aan de slag gingen. We installeerden hem op ons kantoor en lieten hem van daaruit de bovenverdieping onder zijn hoede nemen.

irobot roomba j7 plus

Slimme robot

Als je denkt aan al die science fictionfilms waarbij robots het heft in eigen hand nemen, zou het in de werkelijkheid best eens een Roomba kunnen zijn die het voetzoekerleger aanstuurt. Het heeft een bijna briljante AI, die obstakels herkent en omzeilt. Er is geen enkele keer een kabel verstrikt geraakt in de stofzuiger, tapijten en vloerkleden worden moeiteloos herkend en drempels worden keer op keer onderzocht, alsof de kleine iRobot een rog is die zoekt naar een lekker hapje. Het is bijna knap om te zien hoe dichtbij de Roomba J7 bij voorwerpen kan komen zonder ze omver te stoten, zonder verstrikt te raken en zonder brokken te maken. Een trap? Geen probleem. Hij dénkt er niet eens aan om naar beneden te kukelen!

Alles schoon

Zo maakt de Roomba J7+ alles schoon. Best knap voor de ronde alleskunner, met zijn diameter van ongeveer 34 cm en zijn hoogte van ruim 8,5 cm. Het voordeel van zo’n stofzuigrobot is namelijk dat-ie ook moeiteloos onder wat hogere kasten en bedden kan komen, delen van de bovenverdieping waarvan ik zeker weet dat jij ze nog wel eens wil overslaan of snel raakt met je stofzuiger, waardoor het niet heel erg goed gedaan is. Het toffe aan de iRobot Roomba J7+ is dat hij zelfs zichzelf reinigt. Het is een zelfledigende robotstofzuiger (vandaar de toevoeging ‘Plus’). En dat zelfreinigende element is best compact en laag. Daardoor kun je hem makkelijk in een hoekje wegzetten. Onder het bed gaat niet lukken, maar dat is ook niet praktisch: je moet er boven wel bijkunnen om de stofzak te kunnen vervangen! Ergens wel jammer dat dit element werkt met een stofzak, ik zou het fraai vinden als je de container gewoon kunt ledigen in de afvalbak. Nu moet je regelmatig een nieuwe zak kopen om hem te vervangen.

Obstakelkoning

De Roomba J7+ een van de duurdere robotstofzuigers op de markt, maar hij laat wel zien dat hij iedere cent waard is. De stofzuigrobot heeft geen dweilfunctie, wat veel concurrenten binnen deze prijsklasse wel bieden, maar het is de vraag of je dat gaat missen. Hij is namelijk echt heel slim, je hoeft niet eens van te voren alles netjes op de ruimen. Obstakels worden dankzij een ingebouwde camera en vloertracking gewoon vermeden! Na het schoonmaken zie je in de app zelfs welke punten de Roomba niet heeft kunnen reinigen. Extra vervuilde delen op de vloer worden ook herkend en krijgen extra schoonmaakaandacht. Een plastic bumper omringt de bovenste helft van de robotstofzuiger, aan de onderkant vind je twee wielen en een zwenkwiel. Daarmee baant de robotstofzuiger zich een weg door je huis. Dubbele rubberen borstelstangen buigen om verschillende vloertypes aan te kunnen en zorgen ervoor dat haar er niet omheen verstrikt kan raken. Er is ook een zijborstel met drie armen voor het reinigen van randen. Deze zorgen dat alle vuiligheid vanuit de zijkant netjes voor de robotstofzuiger worden gelegd. Op harde vloeren zie je soms ineens een plukje stof of wat vuiligheid naar voren schieten. Geen nood, die worden vanzelf weer opgepikt 😉

Apptastisch

Het kloppend hart van de Roomba J7+ zit hem eigenlijk wel in de app. Naarmate de Roomba je huis verkent, maakt het een plattegrond van je omgeving en alle afzonderlijke ruimtes. Je kunt de stofzuiger op meerdere verdiepingen gebruiken, wat wel efficiënt is. Toegegeven: het is even sjouwen met je robotmaatje, maar het houdt ook in dat je er maar eentje hoeft te kopen voor je hele huis! Het inplannen gaat natuurlijk wel maar voor de verdieping waar het basisstation staat. Omdat de stofzuigrobot minder krachtig en misschien ook wat minder secuur is dan je eigen stofzuigkwaliteiten, is het slim om te opteren voor ‘beter een keertje meer dan te weinig’. Plan hem dus in voor drie keer per week, voor een optimaal resultaat. Erg tof is ook om te zien hoe lang je stofzuiger over zijn ronde heeft gedaan en hoe lang hij nog moet voor hij klaar is met zijn taakje. Vanuit de app kun je zelfs vragen om een bepaalde ruimte aan te pakken. Is het een zootje in de keuken na het bakken? Dan laat je die even opschonen!

Vreemde situaties

Zodra het stofzuigen is voltooid, geeft de app een overzicht van de sessie, die betrekking heeft op het schoongemaakte gebied, de tijd die is besteed aan het stofzuigen en het aantal vuilgebeurtenissen of -gebieden waar de Roomba J7+ meer vuil heeft opgemerkt dan normaal. Als de stofzuiger obstakels is tegengekomen, slaat hij foto’s hiervan op in de app, die kunnen worden bekeken en bevestigd als een tijdelijk obstakel, een gebied dat de robotstofzuiger moet vermijden of een vals positief resultaat. Sterker nog, de Roomba kan met slechts één tik worden teruggestuurd om de gemiste gebieden op te ruimen als gevolg van vermoedelijke obstakels.

Inplannen

Natuurlijk kun je de Roomba plannen, zodat hij op gezette tijden aan het werk gaat. Dat werkt ook feilloos, een paar keer per week tijdens mijn lunchpauze ging de Roomba op pad om schoon te maken op de bovenverdieping. Super tof is echter de geofencing-functie, waarbij de stofzuiger wordt geactiveerd zodra je het huis verlaat. Dankzij de botsbescherming en de voorwerpdetectie kun je ‘m dat ook probleemloos laten doen. Je kunt zelfs instellen dat hij weer naar zijn thuishonk gaat zodra je thuiskomt!


Ga direct naar iRobot Roomba J7+ op BOL.com.

Recensie over iRobot Roomba J7+

CooleSuggesties topper

De iRobot Roomba J7+ is een krachtige robotstofzuiger die fijn stof en groter vuil van tapijten en harde vloeren opzuigt, terwijl hij obstakels zoals oplaadkabels en de verdwaalde sok vermijdt. Hij is ontzettend eenvoudig te gebruiken, zelfledigend en zit boordevol slimme snufjes die ervoor zorgen dat hij stofzuigt als jij niet thuis bent. Dubbele rubberen borstels zorgen ervoor dat het haar niet in de knoop raakt. Hij neemt moeiteloos drempels tot ongeveer 3 centimeter hoogte. Bij ons waren dat alle drempels, behalve die van de overloop naar de badkamer. Minpunten zijn het hoge prijskaartje, het harde geluid dat hij maakt als hij zichzelf leegt en het feit dat je stofzuigerzakken moet gebruiken.

Score: 9


Informatie

iRobot Roomba J7+
Adviesprijs: 799 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.