logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Welke kies jij: iPhone X vs Galaxy Note 9?


Samsung en Apple zijn wel zo’n beetje dé smartphonefabrikanten van dit moment. Beiden maken toptelefoons in verschillende segmenten, maar in het bovenste gebied wordt de strijd op zijn heftigst gestreden… wij vergelijken de topmodellen van beide fabrikanten met elkaar: de iPhone X vs Galaxy Note 9!

Uiterlijk

De vormgeving van beide modellen verschilt iets van elkaar, en dat is ook een kwestie van smaak. De iPhone heeft een iets langer en smaller scherm, met de kenmerkende ‘notch’ in de bovenhoek, die door sommigen gehaat wordt en door anderen omarmd. Samsung kiest daarbij voor een wat klassiekere optie, met een rechte balk bovenin het beeld. De Galaxy Note 9 is iets groter, 6,4 inch tegenover 5,8 inch. Verder is de afwerking van beide toestellen zonder enige smet. Kwalitatieve behuizingen, mooie afwerking. Je hebt met beide smartphones écht een geweldig toestel in handen. De Samsung Galaxy Note 9 is overigens wat beter waterbestendig. Waar de iPhone x een half uurtje onder water kan blijven tot een diepte van 1 meter, zou de Galaxy Note 9 tot 30 meter onder water kunnen. Maar: beter van niet.

Prijsbepaling: als je de twee toestellen vergelijkt in een prijstest, ben je toch goedkoper uit met Samsung: het duurste model van de Samsung Galaxy Note 9 is goedkoper dan het instapmodel iPhone X!

Onder de motorkap

Dit deel is wat moeilijker te vergelijken. Beiden smartphones werken namelijk op een heel andere constructie! iPhone X werkt met 3GB intern geheugen, Samsungs Galaxy Note 9 beschikt over 6GB of 8GB geheugen, afhankelijk van het model. Opmerkelijk is dat Samsung in verhouding qua prijs het dubbele biedt in opslag: 128GB of 512GB, ten opzichte van 64GB of 256GB. Daarbij maakt de Samsung Galaxy Note gebruik van 8 processoren, waarvan er 4 op high-speed werken. De iPhone gebruikt 6 processoren, waarvan er 2 high-speed werken. Maar: Samsung werkt op Android, Apple op diens eigen iOS. En wat blijkt? Qua prestaties doen de twee dus nauwelijks aan elkaar onder. Uit tests is zelfs gebleken dat de iPhone iets sneller is, maar daar zul je in de praktijk weinig van merken.

Camera

Een heel belangrijk onderdeel van de smartphone van tegenwoordig is diens camera. Beide smartphones beschikken over een dubbele 12 megapixel camera. Maar het zijn niet de cijfers die het hem doen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen: het is wat je er mee doet. Dankzij het systeem van een dubbele camera kunnen beide smartphones mooie portretten schieten en werken met diepte. Ook bieden beide smartphones een optische zoom aan. Beide toestellen beschikken over een optische beeldstabilisator, waardoor je scherpere beelden krijgt wanneer je uit de hand fotografeert. Aan de voorkant heeft Samsung een 8 megapixel selfiecamera, de iPhone beschikt over een 7 megapixel camera, die gebruikt kan worden voor gezichtsherkenning. De Samsung Galaxy Note 9 heeft daarnaast ook een vingerafdrukscanner.

Beeldbewerking

Opmerkelijk is dat de Samsung Galaxy Note 9 flink wat aandacht heeft gestoken in de camera-software. Daarin vind je heel wat scènes die automatisch de beste instellingen maken in de camera-app. Zo zijn er meer dan 20 categorieën die automatisch voor je ingesteld worden, van bloemen tot huisdieren, van voedsel tot portretten. Daarbij valt op dat Samsung beter omgaat met kleuren en hooglichten. De foto’s zien er natuurlijker uit, bovendien heb je meer controle over het eindresultaat. Ook in omgevingen met matig of slechte lichtomstandigheden presteert de Samsung beter. Daarentegen biedt de Portretmodus van de iPhone X zeker mogelijkheden voor de fotograaf, waarbij je de voorgrond en achtergrond apart kunt belichten. Je kunt de achtergrond zelfs helemaal weglaten! Fervent fotografen zullen echter weg zijn van de Pro-modus op de Galaxy Note 9. Daarmee stel je alle opties van je camera helemaal handmatig in!

Extra functies

Dan zijn er nog wat functies die de een heeft en de ander ontbeert. Zoals een dubbele simkaart. Die kun je wel kwijt in de Note 9, maar niet in de iPhone X. Ook heeft de Note 9 een stylus, waarmee je aantekeningen kunt maken en preciezer kunt werken. Veel mensen zullen ook profijt hebben dat de Samsung een standaard 3,5mm aansluiting heeft voor een koptelefoon of headset. Bij de iPhone ben je aangewezen op de speciale lightning-stekker.

Samsung Galaxy Note 9 bestelleniPhone X bestellen

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.