logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit weten wij over de iPhone 15


September is de maand van lanceringen voor Apple. Een maand waar heel veel gadgetminnende mensen op wachten, zoals je weet. En met de iPhone 15 maakt Apple op verschillende fronten een toffe stap: met nieuwe technieken, spannende specificaties en verrassende iPhone 15 pro kleuren. Laten we eens wat feiten op een rij zetten!

De overstap naar USB-C

Een van de grootste en merkbaarste veranderingen is wel de implementatie van de USB-C oplaadfunctie. Daarbij heeft Apple voor de derde keer een nieuw systeem omarmd. Ken jij bijvoorbeeld nog de fragiele 30-pins oplaadkabels van enkele jaren geleden? De Lightning-kabel (vanaf de iPhone 5) was een flinke verbetering op dat systeem. Maar echt prettig was het niet voor gebruikers: zeker niet omdat de algehele markt van mening was dat een USB-C een betere standaard is. Die overstap wordt nu gemaakt! Daardoor kan er sneller geladen worden via de bekabelde koppeling dan met een oude USB-A naar Lightning-kabel. Dat hebben veel gebruikers met een nieuwere iPhone al gemerkt: de meegeleverde USB-C naar Lightningkabels leverde al betere resultaten op. De vraag is: maakt die oplaadsnelheid met de nieuwe iPhone 15 een nieuwe sprong? Feit is wel dat de iPhone als laatste apparaat overstapt naar USB-C. Alle andere Apple devices hebben die standaard al lang omarmd!

Vier modellen

Zoals gewoonlijk bestaat de iPhone 15-serie uit vier modellen: de iPhone 15, de iPhone 15 Plus, de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max – ieder met verbeteringen vergeleken met het ‘mindere’ model. Laten we ze eens op een rij zetten! 

iPhone 15

Het basismodel van de serie is de iPhone 15. Deze heeft natuurlijk een nieuwe processor (de Bionic A16 van de iPhone 14 Pro en Pro Max), een betere camera en gebruikt vanuit de doos al het nieuwe iOS 17 besturingssysteem. Qua uiterlijk is het best wel een sprong vergeleken met de iPhone 14, waarbij het Dynamic Island is opgenomen. De 12 megapixel camera van de iPhone 14 is vervangen door een 48 megapixel hoofdcamera en… waar iedereen op heeft gewacht: de beruchte Lightning-poort is vervangen door een USB-C aansluiting! Het 6,1-inch scherm maakt hem de kleinste uit de serie.

iPhone 15 Plus

Ten opzichte van het basismodel is de Plus simpelweg een grotere versie. Dit model krijgt een 6,7-inch scherm mee en een grotere accu van ongeveer 4900 mAh. Qua opslag kun je kiezen uit 128GB, 256GB en 512GB. De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn verkrijgbaar in de kleuren Middernacht/zwart, Sterrenlicht, Koraalroze, Lichtblauw, Geel en natuurlijk (PRODUCT)RED.

iPhone 15 Pro

Ten opzichte van de basismodellen krijgen de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max aanzienlijk betere specificaties. Denk daarbij natuurlijk ook aan de USB-C poort en het Dynamic Island, maar ook een aanpasbare actieknop in plaats van de mute-schakelaar, een titanium frame, een nieuwe A17 Bionic chipset en een iets grotere batterij. De Pro-modellen bevatten ook 8GB RAM ten opzichte van 6GB RAM van de basismodellen. De Pro beschikt over een 48MP hoofdcamera, een 12 megapixel groothoekcamera en een 12 megapixel zoomcamera. In dit toestel zien we het 6,1-inch 120Hz OLED-scherm terug van de iPhone 14 Pro. 

iPhone 15 Pro Max

Het paradepaardje van de serie is natuurlijk de iPhone 15 Pro Max, met een schermdiameter van 6,7 inch. Naast dezelfde upgrades van de iPhone 15, zien we hier een aantal toffe upgrades in de camera, die het fotograferen in matig licht en lastige omstandigheden nog makkelijker en beter maken. Qua opslag kun je kiezen uit 256GB, 512GB, 1TB en 2TB. De kleuren van de Pro-serie zijn ingetogen en zakelijk: Titaniumblauw, Titaniumgrijs, Zilver en Spacezwart. We merken hierbij op dat de gouden kleurtint komt te vervallen, omdat deze niet past bij het titanium van de rand.

Ga jij de overstap maken naar de iPhone 15? En welke variant heeft jouw voorkeur?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.