logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: welke moet je kopen?


Dit jaar is het tijd voor de nieuwe iPhone 14. De iPhone 14 serie bestaat uit de iPhone 14, iPhone 14 Plus en de meer premium iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Dit jaar dus geen ruimte voor kleine modellen, want de schermdiameter begint bij 6,1-inch en heeft een Plus (of Max)-versie met een diameter van 6,7 inch. Maar kun je nu beter de iPhone 14 of de iPhone 14 Pro Max zakelijk gebruiken?

De nieuwe iPhone 14

Het uiterlijk van de iPhone 14 is nauwelijks veranderd ten opzichte van de iPhone 13, ondanks geruchten dat er fraaie sprongen gemaakt zouden worden. Intern heeft dit model wel een paar upgrades gekregen. De iPhone 14-serie heeft namelijk een verbeterde versie van de nieuwe A15 Bionic-chipset gekregen, waarbij de iPhone 14 Pro gebruikmaakt van de volledig nieuwe A16 Bionic Chipset, die sneller en energiezuiniger moet zijn dan welke processor dan ook. Opvallend is dat de iPhone 14 nog altijd beschikt over een lightning-aansluiting, waarbij heel veel geruchten wezen naar de implementatie van een USB-C, wat volgens Europese wetgeving vanaf 2024 verplicht is.

Normaal of plus?

Het enige verschil tussen de ‘normale’ uitvoeringen en de Plus-uitvoeringen is het grotere beeldscherm en de grotere accu. Zoek je een toestel dat groter is (en daardoor ook beter leesbaar… maar minder makkelijk in je broekzak te schuiven) en een langere batterijduur? Dan moet je voor de grotere Plus-varianten gaan. De meerprijs valt namelijk goed te overzien. Beide toestellen beschikken overigens over het nieuwe Crash Detection, die we ook zagen in de Apple Watch 8.

Beeldscherm

Een ander verschil waar de iPhone 14 zich onderscheid van de iPhone 14 Pro is het beeldscherm. De iPhone 14 gebruikt een Super Retina XDR display, terwijl de iPhone 14 Pro een OLED-scherm gebruikt in combinatie met een 120Hz ‘ProMotion’ refresh rate. Daardoor zal het navigeren en gamen aanzienlijk soepeler verlopen. Deze refresh rate kan zakken tot maar liefst 1Hz, wat de batterijduur ten goede komt bij gebruik van het Always-on scherm. De helderheid van het scherm op de iPhone 14 Pro is 1600 nits en daarmee helderder dan die van de iPhone 14. Met de boostfunctie kan de helderheid zelfs opgehoogd worden naar 2000 nits.

Camera

De iPhone 14 beschikt over drie camera’s: een 12MP hoofdcamera, en een 12MP groothoekcamera en een 12MP selfiecamera. Hoewel de 12-megapixels misschien een beetje teleurstellen, zouden de prestaties bij weinig licht aanzienlijk zijn verbeterd: tot 3x beter zelfs, als je kijkt naar de groothoekcamera. Hierdoor kun je betere foto’s schieten in donkere omgevingen, maar ook in omgevingen met tegenlicht. Hiervoor is de Deep Fusion-techniek verbeterd. De selfiecamera heeft voor het eerst aufofocus, waardoor je sfeervollere foto’s schiet.

Een ander groot verschil tussen de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro is het camerablok. De iPhone 14 Pro beschikt over een 48 megapixel camera. De grote sensor gebruikt een quad-pixel techniek, waarbij de kleine pixels gebundeld kunnen worden en meer lichtinformatie kunnen opvangen. Daardoor worden de prestaties bij weinig licht flink beter (maar zakt de resolutie naar 12 megapixel). De 48 megapixel foto’s worden geschoten in ProRAW, zodat je ontzettend veel mogelijkheden en vrijheden hebt bij het nabewerken. De 12 megapixel groothoekcamera gebruikt ook deze verbeterde lichttechniek. De 12 megapixel zoomcamera kan 3x optisch zoomen.

Nieuwe Notch

Een groot verschil tussen de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro is de nieuwe pilvormige cut-out, waarachter de camera’s en sensoren zitten verwerkt. Hiermee komt de notch te vervangen. Maar… Apple zou Apple niet zijn om er een twist aan te geven. Ze gebruiken de nieuwe cut-out namelijk als centrum voor het delen van informatie en status-opdates, waarbij de cut-out simpelweg iets breder wordt gemaakt met wat statuspictogrammen. Je kunt deze pil vervolgens vergroten voor een klein bedieningspaneel. Het zag er erg gelikt uit, hoewel het wennen zal zijn voor jarenlange Applegebruikers.

iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: welke moet je kopen?

In de praktijk zul je met de iPhone 14 geweldig goed uit de voeten kunnen. Apple heeft de naam om een goede productondersteuning te bieden en de prestaties van de iPhone 13 staan nog altijd hoog aangeschreven. Daarnaast is de camera van de iPhone 14 al flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, die al in de top-3 van beste smartphonecamera’s te vinden was. Ben je dus geen content creator of heb je niet zo’n bizar hoge eisen aan je fotografie, dan zul je met de iPhone 14 perfect uit de voeten kunnen. Wil je wel extra in de buiten tasten voor misschien wel de beste smartphonecamera op dit moment? Tja, dan kom je toch bij de iPhone 14 Pro uit!

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 14 kost vanaf 1019 euro en de iPhone 14 Plus heeft een vanaf-prijs van 1169 euro. Je kunt ze vanaf 9 september bestellen. De iPhone 14 wordt vanaf 16 september geleverd. De iPhone 14 Plus wordt vanaf 7 oktober geleverd.

De iPhone 14 Pro heeft een vanaf-prijs van 1329 euro, de iPhone 14 Pro Max haal je vanaf 1479 in huis. Beide modellen zijn vanaf vrijdag 9 september te bestellen en worden vanaf 16 september geleverd. De maximale opslag van de Pro-modellen is overigens 1TB.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.