logo-liggend-wit-donkerblauw

iPadOS 17: wat komt er dit najaar naar je iPad


Apple komt dit najaar met een nieuwe versie van iPadOS, met de pakkende naam iPadOS 17. De aandacht hierin ligt op personalisatie en privacy, met meer mogelijkheden om je toegangsscherm aan te passen en widgets te gebruiken.

ipadOS-17-startscherm

iPad toegangsscherm personaliseren

In iPadOS kun je het toegangsscherm aanpassen naar een persoonlijke beleving, zodat je iPad een stuk praktischer en functioneler wordt… maar ook persoonlijker. Denk aan nieuwe fotofeatures om je favoriete foto’s op het toegangsscherm te zetten en daar nieuwe stijlen op toe te passen. Zo kun je één foto kiezen, maar ook een reeks foto’s die als een slideshow de revue passeren of een slowmotion Live Photo die actief wordt als je de iPad inschakelt. Daarop is ruimte voor de datum en tijd, die je kunt aanpassen in font en fontgrootte.

De functie Live activiteiten laat je vanuit het toegangsscherm allerlei zaken die in realtime plaatsvinden op de voet te volgen. Denk aan een wedstrijd, reisplannen of de bezorging van je avondeten.

Veelzijdigere widgets

De widgets in iPadOS 17 worden interactief, zodat je met één tikje een handeling kunt uitvoeren. Zo kun je knoppen klaarzetten voor het aan- en uitzetten van je licht, Spotify afspelen of herinneringen als voltooid markeren. Dankzij extra mogelijkheden in de WidgetKit kunnen ontwikkelaars hun eigen widgets interactief maken. Deze interactieve widgets komen ook beschikbaar op het toegangsscherm en het beginscherm, zodat je productiviteit flink omhoog kan schieten.

ipadOS-widgets

Werken met pdf’s

Informatie in een pdf invoeren is nu makkelijker dan ooit. iPadOS 17 gebruikt machinelearning om velden in een pdf te herkennen, zodat je ze direct kunt invullen op basis van Contacten, zoals je naam, adres en e-mailadres.

ipadOS-17-notities-pdf

De Notities-app heeft een grote update gekregen en wordt een plek om je pdf’s te organiseren, te lezen en opmerkingen te plaatsen. Het wordt zelfs een plek om samen met anderen aan een pdf te werken. Doordat pdf’s in de volledige breedte worden weergegeven, is het makkelijker om te bladeren en opmerkingen toe te voegen… of met Apple Pencil te schetsen.

Interactieve Berichten

Berichten bevat nu nieuwe manieren om contact te houden met anderen. Zo is er de nieuwe stickerfeature (met emojistickers) en kun je Live Stickers maken van je eigen foto’s door het onderwerp van de foto uit de achtergrond te isoleren. Je kunt ook effecten aan Live Stickers toevoegen, waarmee je gesprekken meer tot leven laat komen. Op het toetsenbord zit een nieuwe lade waar alle stickers van de gebruiker worden opgeborgen, zodat ze in het hele systeem makkelijk te gebruiken zijn.

Een van de nieuwe features in Berichten is een uitvouwbaar menu. Dat open je met één tikje en dan heb je direct toegang tot de meest gebruikte iMessage-apps. De zoekmogelijkheden zijn verbeterd met filters op mensen, sleutelwoorden en typen content. Daarmee kun je gerichter zoeken. Gebruikers kunnen nu makkelijk naar hun laatst gelezen bericht in een actieve groepschat gaan. Ook kunnen ze eenvoudiger en sneller op een bericht antwoorden door dat bericht te swipen.

Van audioberichten wordt automatisch een transcript gemaakt, zodat je die meteen kunt lezen of later kunt beluisteren. Wanneer gebruikers hun locatie via Berichten delen, wordt deze live in het gesprek weergegeven totdat het delen wordt beëindigd.

Expressiever in FaceTime

In FaceTime kun je een audio- of videobericht achterlaten wanneer iemand hun oproep niet beantwoordt. Daarnaast kun je FaceTime-gesprekken opleuken met reacties in de vorm van hartjes, ballonnen, vuurwerk, laserstralen, regen en meer. Je activeert de nieuwe effecten met simpele gebaren, en ze zijn ook beschikbaar in apps van andere aanbieders. Een leuke feature is de mogelijkheid om te facetimen op je Apple TV 4K, zodat je kunt kletsen vanaf je televisie.

ipadOS17-facetime

Safari updates

Safari biedt de mogelijkheid om profielen in te stellen, zodat je jouw browseractiviteiten kunt scheiden van die van je huisgenoten – of werk en privé. Elk profiel heeft een eigen geschiedenis, cookies, tabbladgroepen en favorieten. Je kunt makkelijk van profiel wisselen.

De privémodus maakt het mogelijk om een geopend venster met je Face ID of Touch ID te vergrendelen. Bovendien verwijdert deze feature trackers die je van site naar site volgen. Bij het zoeken is de reactiesnelheid hoger geworden, krijg je relevantere suggesties en zijn die suggesties ook beter leesbaar.

Op zoek naar coole gadgets?

De Gezondheid-app nu ook op iPad

Met iPadOS 17 komt de Gezondheid-app ook op iPad beschikbaar. ‘Favorieten’ heeft een nieuwe look gekregen en is geoptimaliseerd voor het iPad-display. Uit ‘Trends’, ‘Highlights’ en uitgebreide interactieve diagrammen kun je allerlei inzichten over je gezondheid afleiden. Voortaan kun je op iPad je medicatie en cyclus bijhouden, je emotie van dat moment en je dagelijkse stemmingen vastleggen, je medisch dossier bij diverse instanties inzien (voor zover beschikbaar) en nog veel meer. Dat kan allemaal vanaf deze ene veilige, afgeschermde plek.

Andere updates in iPadOS 17:

 • Stage Manager biedt nog meer flexibiliteit voor de plaatsing en het formaat van vensters, zodat gebruikers hun werkruimte meer naar hun hand kunnen zetten. Ingebouwde camera’s op een extern display worden ondersteund.
 • Freeform bevat nieuwe tekentools en ondersteunt de hover-feature, kantelen, vormdetectie, het toevoegen van verbindingslijnen en nieuwe vormen aan een willekeurig voorwerp en ‘Follow Along’ voor mensen die met elkaar samenwerken.
 • Spotlight is een handig hulpmiddel om snel informatie te vinden en taken uit te voeren. Dat kan nu nog sneller met opdrachten voor de volgende actie, verbeterde visuele resultaten en het zoeken op video’s.
 • Visueel opzoeken herkent voortaan ook etenswaren, winkelpuien en tekens/symbolen op bijvoorbeeld het wasetiket aan kleding.
 • Toetsenbord brengt verbeteringen in autocorrectie, waardoor gebruikers tekst sneller en gemakkelijker dan ooit kunnen invoeren. Inline voorspellende tekst helpt gebruikers zinnen snel af te maken, en het nieuwe spraakherkenningsmodel in Dictation verbetert de nauwkeurigheid.
 • Siri kun je activeren door gewoon “Siri” te zeggen. Daarna kun je meerdere commando’s achter elkaar geven, zonder dat je de assistent opnieuw hoeft te activeren.
 • Content delen met AirPlay gaat nu nog makkelijker dankzij on-device intelligentie die leert wat je voorkeuren zijn. AirPlay werkt straks ook met bepaalde televisies in hotels, zodat je makkelijk op de tv van je favoriete content geniet terwijl je op reis bent. Deze feature is gemaakt met privacy en veiligheid als uitgangspunt, en is vóór het einde van dit jaar beschikbaar in bepaalde hotels, te beginnen met de hotels en resorts van de IHG-keten.
 • Herinneringen is aangevuld met een slimme functie voor boodschappenlijstjes. Producten die bij elkaar horen, worden automatisch bij elkaar gegroepeerd, waardoor je makkelijker boodschappen doet. Verder is er een nieuwe kolomweergave waarin je de groepen horizontaal kunt bekijken.
 • Kaarten biedt je de mogelijkheid om kaarten te downloaden en offline te gebruiken. Je kunt dus een gebied selecteren, allerlei informatie over een plaats opzoeken en bekijken en de route voor alle vormen van vervoer opvragen – allemaal terwijl je offline bent.
 • Updates op het gebied van Privacy omvatten een uitbreiding van de communicatieveiligheid. De bescherming voor kinderen is aangescherpt en volwassenen kunnen een nieuwe waarschuwing voor gevoelig materiaal krijgen. De machtigingen in Foto’s en Agenda zijn aangepast, zodat gebruikers beter kunnen beslissen welke gegevens ze al dan niet met apps willen delen. Een update van de isolatiemodus zorgt voor een betere bescherming van degenen die een mogelijk doelwit van gerichte spyware zijn.
 • Nieuwe toegankelijkheidstools maken iPad nog toegankelijker. Hulpbedieningstoegang is een interface die gebruikers met een cognitieve beperking zelf kunnen aanpassen, zodat ze hun iPad makkelijker kunnen gebruiken en daar minder hulp bij nodig hebben. Met ‘Live spraak’ kunnen mensen die niet kunnen praten typen wat ze willen zeggen en dat hardop laten voorlezen tijdens een telefoon-, FaceTime- of persoonlijk gesprek. ‘Personal Voice’ biedt gebruikers met een kwetsbare stem de mogelijkheid om een gepersonaliseerde stem te maken die hun eigen stem nabootst en die naadloos met ‘Live Speech’ is geïntegreerd. In ‘Magnifier’ kunnen blinden of slechtzienden gebruikmaken van ‘Point and Speak’ zodat ze elektrische apparaten en andere fysieke voorwerpen met kleine tekstlabels beter kunnen bedienen.

Beschikbaarheid

Een openbare bètaversie voor iPadOS-gebruikers is vanaf volgende maand beschikbaar op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als onderdeel van een gratis software-update voor iPad (6e generatie of nieuwer), iPad mini (5e generatie of nieuwer), iPad Air (3e generatie of nieuwer) en de 12,9-inch iPad Pro (2e generatie of nieuwer), de 10,5-inch iPad Pro en de 11-inch iPad Pro (1e generatie of nieuwer).

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.