logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

iOS 17: dit kun je verwachten op je iPhone

Dit najaar komt Apple met een nieuw besturingssysteem voor je iPhone: iOS 17. Een grote upgrade met nieuwe functies waar je vast blij van wordt. Zo zijn er extra mogelijkheden voor de communicatie-apps Telefoon, FaceTime en Berichten en wordt het delen met AirDrop makkelijker. Maar wat kun je nog meer verwachten? Wij zetten de grootste noviteiten voor je op een rij.

Verbeteringen voor iPhone

Een belangrijke update is voorbehouden voor de Telefoon-app wat – laten we eerlijk zijn – toch de belangrijkste app op je telefoon zou moeten zijn. Deze app krijgt persoonlijke posters van contacten, waarmee je je op een nieuwe manier kunt uiten. Zo bepaal je zelf hoe je bij iemand anders in beeld komt, wat inkomende gesprekken een heel nieuwe look geeft. Daarbij kun je bovendien foto’s en Memoji uitgebreid bewerken en kleurrijke lettertypen gebruiken. Je kunt posters van contacten ook gebruiken in telefoonapps van derden.

Ga direct naar iPhone op BOL.com.

Live Voicemail

Met Live Voicemail hoef je nooit meer een voicemail af te luisteren, want je krijgt een realtime transcriptie te zien als iemand een voicemail achterlaat. Je kunt dan alsnog het gesprek aannemen (maar je hebt dan wel wat uit te leggen 😉 ). Oproepen die door een provider als ‘spam’ worden gezien, worden direct afgewezen en gaan dus niet naar Live Voicemail. Dankzij de kracht van de Neural Engine worden transcripties van Live Voicemail rechtstreeks op het device uitgevoerd en blijven ze ook helemaal privé.

FaceTime op het grote scherm

Ook FaceTime krijgt een soort antwoordapparaat, waarbij je berichten kunt achterlaten als je iemand niet kunt bereiken. Verder worden FaceTime-gesprekken expressiever omdat je met stickers en effecten kunt werken, zoals hartjes, ballonnen, vuurwerk, laserstralen, regen en meer. Je activeert de nieuwe effecten met simpele gebaren, en ze zijn ook beschikbaar in apps van andere aanbieders. Een bijzondere functie is de mogelijkheid om te Facetimen via je Apple TV, zodat je jouw gesprekspartner op het grote scherm kunt zien. Dankzij de Continuïteitscamera kun je direct op je Apple TV een videogesprek starten, of het gesprek juist op je iPhone beginnen en dan verdergaan op je Apple TV. En met Middelpunt blijf je altijd goed in beeld als je door de kamer beweegt.

Een nieuwe look voor Berichten

iOS 17 bevat belangrijke updates voor Berichten, zoals gloednieuwe emoji-stickers en de mogelijkheid om Live Stickers te maken door onderwerpen uit foto’s te isoleren. Je kunt ook effecten aan Live Stickers toevoegen, waarmee ze nog meer tot leven komen. Verder bevat het toetsenbord een nieuw gedeelte waar je al je stickers terugvindt, zodat je ze overal in het besturingssysteem makkelijker kunt gebruiken.

De app ziet er bovendien strakker uit, dankzij een uitvouwbaar menu. Je kunt nauwkeuriger zoeken dankzij zoekfilters, waarmee je extra filters kunt toevoegen om de resultaten te verfijnen. Een nieuw pijltje geeft aan waar je was gebleven in het gesprek en als je op een specifiek bericht wilt reageren, hoef je er alleen maar overheen te swipen. Als je je locatie deelt, wordt die rechtstreeks in het gesprek up-to-date gehouden. En wanneer je een audiobericht stuurt, wordt er automatisch een transcriptie gegenereerd die de ontvanger meteen kan lezen of later kan beluisteren.

Op zoek naar coole gadgets?

Veilig op pad met Check In

Vanuit de Berichten-app kun je gebruikmaken van ‘Check in’. Daarmee kun je vrienden of familieleden laten weten dat je veilig je bestemming hebt bereikt. Arriveer je op je bestemming, dan ontvangen vrienden of familieleden automatisch een melding. Als je je bestemming minder snel nadert dan verwacht, wordt er tijdelijk nuttige informatie gedeeld met de geselecteerde contactpersoon, zoals je precieze locatie, het batterijniveau van je device en de mobiele ontvangst. Alle gedeelde informatie wordt volledig versleuteld.

AirDrop en NameDrop

Met AirDrop kun je heel makkelijk een bestand delen met een collega of iemand foto’s sturen. En in iOS 17 heb je nog meer manieren om alles te delen. Zo kunnen gebruikers met NameDrop contactgegevens uitwisselen door simpelweg hun iPhones bij elkaar te houden – of een iPhone en een Apple Watch. Op dezelfde manier kunnen gebruikers content delen of SharePlay starten om naar muziek te luisteren, een film te kijken of te gamen als hun iPhones bij elkaar in de buurt zijn.

Intelligentere invoer

De automatische correctie wordt bijgewerkt met een transformer-taalmodel, een baanbrekend on-device machinelearning-taalmodel dat elk woord voorspelt. Daarmee kun je nog makkelijker en nauwkeuriger typen. Ook krijgt de feature een nieuw design waarmee typen wordt vereenvoudigd, en kunnen hele zinnen op grammaticaal niveau worden gecorrigeerd. Je krijgt nu voorspellende tekst aangeboden wanneer je typt, dus hoef je maar op de spatiebalk te tikken om hele woorden toe te voegen of zinnen af te maken. Tekst invoeren ging nog nooit zo snel. De dicteerfunctie maakt bovendien gebruik van een nieuw model voor spraakherkenning, waardoor de resultaten nog nauwkeuriger worden.

Stand-by scherm

Nieuw in iOS 17: Stand-by, waarmee je schermvullende informatie te zien krijgt die van een afstand goed leesbaar is. Handig als je iPhone op zijn kant aan de oplader ligt. Stand-by komt perfect van pas op een nachtkastje, aanrecht of bureau en kan worden aangepast met verschillende soorten klokken, favoriete foto’s of widgets. Je kunt er ook slimme stapels voor gebruiken, zodat altijd de juiste widgets naar boven komen. Met ondersteuning voor ‘Live activiteiten’, Siri, inkomende gesprekken en grotere meldingen is iPhone dankzij Stand-by van een afstandje nog handiger geworden. Als je oplaadt met MagSafe, onthoudt Stand-by of je liever de staande of liggende stand gebruikt. Stand-by is heel makkelijk in te schakelen met een tik op het scherm, en op iPhone 14 Pro met het always-on display is de feature altijd actief.

Dagboek

Dagboek is een nieuwe iPhone-app waarmee je door je gedachten op te schrijven kunt bijhouden waar je dankbaar voor bent en hierop kunt reflecteren. Uit onderzoek blijkt dat dit je welzijn ten goede komt. Aan de hand van on-device machinelearning krijgen gebruikers persoonlijke suggesties ter inspiratie. Deze suggesties zijn gebaseerd op recente activiteiten met onder andere foto’s, personen, plaatsen en work-outs, en maken het makkelijker om te beginnen met schrijven. Geplande meldingen kunnen bovendien helpen om er echt een gewoonte van te maken. De app kan worden vergrendeld, maakt gebruik van processen op het device zelf en is volledig versleuteld. Dagboek is dus gemaakt om je privacy te beschermen en te zorgen dat niemand anders toegang heeft tot de app – ook Apple niet. Met de nieuwe API ‘Suggesties voor dagboek bijhouden’ kunnen ontwikkelaars nieuwe Dagboek-suggesties toevoegen aan hun apps.2

Andere features in iOS 17:

 • Safari biedt betere bescherming in de Privémodus, zowel tegen trackers bij het browsen als mensen die mogelijk toegang hebben tot je device. De geavanceerde bescherming tegen tracking en fingerprinting in de Privémodus gaat nog verder om te voorkomen dat websites je volgen of je identiteit achterhalen. De Privémodus wordt voortaan vergrendeld wanneer je deze niet gebruikt, zodat je tabbladen open kunt laten staan als je even niet in de buurt van je device bent.
 • Om wachtwoorden en passkeys makkelijker en veiliger te delen, kun je een groep aanmaken met contactpersonen die je vertrouwt. Iedereen in de groep kan wachtwoorden toevoegen en wijzigen om ze up-to-date te houden. Omdat de wachtwoorden via iCloud-sleutelhanger worden gedeeld, is alle informatie volledig versleuteld.
 • De Gezondheid-app bevat nieuwe features voor je geestelijke gezondheid. Je kunt nu je gemoedstoestand en emoties vastleggen om ze nader te onderzoeken. En voor depressie en angststoornissen krijg je makkelijk toegang tot evaluaties die vaak in klinieken worden gebruikt, plus informatiebronnen die per regio beschikbaar zijn. Ook is er een feature waarmee je je device bewust verder van je gezicht afhoudt. Bij kinderen kan dit het risico op bijziendheid verkleinen en bij volwassenen krijgen de ogen zo meer rust. De feature Schermafstand in Schermtijd maakt gebruik van de TrueDepth-camera om te zorgen dat je de afstand tussen je device en je gezicht vergroot als je je device te lang dichter dan 30 cm bij je gezicht houdt.
 • In Kaarten kun je nu kaarten van een bepaald gebied downloaden en vervolgens offline gebruiken. Je kunt onder andere stapsgewijze routebeschrijvingen volgen, de geschatte aankomsttijd zien en plaatsen zoeken, allemaal offline. In Kaarten kun je ook makkelijker dan ooit duizenden wandelpaden in natuurparken in de Verenigde Staten ontdekken. Verder zie je in realtime waar er oplaadpunten voor je elektrische voertuig beschikbaar zijn.
 • Deel AirTags met maximaal vijf anderen, zodat vrienden en familieleden voorwerpen kunnen opsporen in ‘Zoek mijn’. Iedereen in een groep kan de locatie van het voorwerp zien, een geluid afspelen en met ‘Nauwkeurig zoeken’ een gedeelde AirTag terugvinden als die in de buurt is. Dit werkt ook met alle andere accessoires op het ‘Zoek mijn’-netwerk.
 • Apple Music introduceert gemeenschappelijke playlists waarmee je nog makkelijker met je vrienden naar muziek luistert, en met SharePlay in de auto kunnen alle passagiers makkelijk bijdragen aan wat er wordt afgespeeld.3Luisteraars kunnen de muziek vanaf hun eigen device bedienen, ook als ze zelf geen abonnement op Apple Music hebben.
 • Content delen met AirPlay gaat nu nog makkelijker dankzij on-device intelligentie die leert wat je voorkeuren zijn. AirPlay werkt straks ook met bepaalde televisies in hotels, zodat je makkelijk op de tv van je favoriete content geniet terwijl je op reis bent. Deze feature is gemaakt met privacy en veiligheid als uitgangspunt, en is vóór het einde van dit jaar beschikbaar in bepaalde hotels, te beginnen met de hotels en resorts van de IHG-keten.
 • Voor AirPods zijn er krachtige nieuwe features, zoals adaptieve audio, gepersonaliseerd volume en gespreksdetectie, waarmee je nooit meer hetzelfde naar audio luistert. En dankzij verbeteringen aan de automatische device-keuze zijn AirPods nog makkelijker te gebruiken.
 • In de Woning-app kun je nu tot dertig dagen terug de activiteitsgeschiedenis van deursloten, garagedeuren, alarmsystemen en contactsensoren bekijken. Daarnaast zijn tikken om te ontgrendelen en pincodes, twee populaire slotfeatures voor HomeKit, nu ook beschikbaar voor Matter-sloten, zodat de slimme woning nog beter verbonden kan worden. 
 • Herinneringen bevat nu een boodschappenlijst waarmee toegevoegde items automatisch worden ingedeeld in categorieën. Die categorieën kun je zelf bepalen, waarna de feature je voorkeuren onthoudt.
 • Visueel opzoeken is nu ook beschikbaar voor gepauzeerde videobeelden. Je kunt daarmee etenswaren, winkelpuien, borden en symbolen herkennen, en onderwerpen uit een foto of video isoleren.
 • Siri kun je activeren door gewoon “Siri” te zeggen. Daarna kun je meerdere commando’s achter elkaar geven, zonder dat je de assistent opnieuw hoeft te activeren.
 • In Foto’s maakt het album ‘Personen’ nu gebruik van on-device machinelearning om meer foto’s te herkennen met je favoriete personen, of met katten en honden.
 • Updates op het gebied van privacy omvatten een uitbreiding van de communicatieveiligheid buiten Berichten. Kinderen worden op deze manier beter beschermd wanneer ze content versturen en ontvangen via AirDrop, posters van contacten of FaceTime-berichten. Of wanneer ze in de fotokiezer iets zoeken om te sturen. Dit geldt niet alleen voor foto’s, maar ook voor videocontent. Een nieuwe feature waarschuwt volwassenen als er gevoelig materiaal wordt verstuurd. Zo krijgen ze niet te maken met ongewenste naaktfoto’s of -video’s. Net als bij alle communicatieveiligheid worden foto’s en video’s voor ‘Waarschuwing gevoelig materiaal’ op het device zelf verwerkt. Apple krijgt ze dus niet te zien.
 • Op het gebied van toegankelijkheid zijn er ook talloze updates. Zo is er Hulpbedieningstoegang, een aanpasbare interface die het voor gebruikers met een cognitieve beperking makkelijker maakt hun iPhone zelf te gebruiken. En met ‘Live spraak’ kunnen gebruikers die niet kunnen praten hun woorden typen en laten voorlezen, al dan niet tijdens een telefoon- of FaceTime-gesprek. Gebruikers die het risico lopen hun spraak te verliezen, kunnen bovendien een stem aanmaken die als hun eigen stem klinkt. Tot slot is er ‘Wijs en spreek’, waarmee blinden of slechtzienden tekst op fysieke objecten kunnen laten voorlezen door ernaar te wijzen.

Beschikbaarheid

De bètaversie van iOS 17 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. De openbare bètaversie is vanaf volgende maand beschikbaar op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone Xs en nieuwer.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.