logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: Nico De Braeckeleer, schrijver van onder andere BOE!Kids

Nico De Braeckeleer 1Wat is je naam?
Nico De Braeckeleer

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Geboren te Dendermonde, en momenteel woon ik in Londerzeel (ligt tussen Antwerpen en Brussel)

Wat is je geboortedatum?
8 april 1974

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Communicatie – audio/video – scenario

Wat wilde je vroeger worden?
Schrijver vanaf mijn 13 jaar – daarvoor had ik geen enkel idee.

Wat is je coolste boek, en waarom?
Moeilijke vraag, want ik schrijf alleen boeken die ik cool vind. Anders zou ik er niet aan beginnen. Voor de 10-plussers die van griezelen houden heb ik heel wat coole griezelboeken. Voor de jongere kids is er de megacoole BOE!kids reeks, waarin ‘Mie Ninja’ mijn lievelingsverhaal is. Andere van mijn coole boeken vind je op mijn website www.nicodebraeckeleer.be.

Wat is je favoriete muziek?
Alles wat elektronisch klinkt. Techno, trance, house, maar ook filmmuziek. Mijn favoriete dj’s zijn Tiësto en Armin van Buuren

Wat is je coolste film, en waarom?
De huiveringwekkendste film: Final Destination / De meest romantische film: Notting Hill / De grappigste film: Groundhog day / De coolste animatiefilm: Monster vs Aliens / De leukste film die ik zelf schreef: K3 bengeltjes.

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel?
Ik ben absoluut geen gamer. Mijn lievelingsspelletje is Tetris. Mijn favoriete gezelschapsspel is UNO. Daarnaast speel ik ook heel graag poker.

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Ik had vroeger als kind altijd katten en ik ben ook dol op dieren, maar ik heb momenteel geen huisdieren.

Wanneer wist je dat je goed kon schrijven?
Ik weet nog altijd niet of ik dat goed kan. Ik blijf het hopen!  😉

Wat is het eerste boek/verhaal dat je gepubliceerd hebt?
Mijn eerste boek was ‘De ring van Jupiter’ (2002), een fantasyverhaal over een jongen die in een andere wereld belandt. Daarvoor had ik wel al een aflevering geschreven voor de populaire Vlaamse Sitcom ‘FC De Kampioenen’ (1997).

Doe je nog iets anders, naast schrijven?
Mijn hoofdberoep is auteur/scenarist bij Studio 100 waar ik boekjes, tv-afleveringen en films schrijf voor heel wat Studio 100 reeksen: Rox, Prinsessia, Jabaloe, Hallo K3, Plop, enz. Daarnaast schrijf ik als zelfstandige boekjes en ook af en toe voor een tv-serie (bijvoorbeeld voor de Vlaamse soap ‘Familie’). Mijn hobby’s zijn voetbal, lezen en tv en film kijken.

Wat is je meest recente boek?
Mijn meest recente boek is ‘De tijdsring’, ook een boekje uit de BOE!kids reeks. Het boek is zo recent dat het nog niet verschenen is. Het verschijnt voorjaar 2014.

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?
Ik wilde absoluut iets doen rond Boe, het spookje in de BOE!kids reeks. Ik vroeg mij af hoe zo’n spokenfamilie afscheid neemt van zijn geliefden en bedacht toen dat de oma van Boe hem voor ze heenging een speciale tijdsring cadeau zou doen. Dat mijn oma vorig jaar stierf heeft deze verhaallijn eigenlijk doen ontstaan.

Hoe is de hoofdpersoon ontstaan?
De BOE!kids reeks is met zes hoofdpersonages. In elk boekje is er een ander van de zes het hoofdpersonage. Je hebt het weerwolfje WOLF, het mummiemeisje MIE, Het drakenmeisje NES, het vampierjongetje PIER, het heksenmeisje PAS en het spookje BOE. Het zijn dus zes monstertjes die in een monsterwereld leven. Een spookje kan daar dus niet ontbreken. Boe is een grappenmaker die zelf heel snel bang is. En dat voor een spook!

Wat vind je de vervelendste persoon in je boek?
In de BOE!kids reeks duikt soms wel eens een slechterik op. In elk boekje is dat wel een andere. In ‘De tijdsring’ zijn er zelfs twee slechteriken. Het zombiejongetje Mo en zijn oom. Zij zijn het vervelendste, maar zonder hen zou het verhaal uiteraard niet spannend zijn.

Heb je lang aan dit boek gewerkt?
Ik schrijf meestal 4 maand aan een boek, maar enkel in het weekend.

Hoe is dit boek bij deze uitgever terechtgekomen?
Abimo geeft de BOE!kids reeks uit. Zij hadden mij gevraagd om een AVI-reeks te bedenken rond monstertjes. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Ik hoop dat er nog vele boekje in de reeks mogen volgen.

Je hoeveelste boek is dit inmiddels?
Oei… Ik heb al zoveel boekjes geschreven, zeker meer dan 50, maar ik ben de tel kwijt. In de BOE!kidsreeks is het het 21ste boekje, maar ik heb niet alle verhaaltjes in die reeks zelf geschreven. Wel heb ik ze altijd allemaal nagelezen, zowel de ideetjes als de uitwerking van de verhalen.

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Ik wil nog veel meer boekjes schrijven in de BOE!kids reeks en ook nog vele boekjes in andere reeksen. Ook wil ik nog graag veel tv scripts en filmscripts schrijven. Mijn grote droom: een romantische komische film schrijven die het witte doek haalt in Vlaanderen en Nederland. Mijn ultieme droom: een sf of horrorfilm schrijven die het witte doek haalt in Amerika (tja, schrijvers mogen ook een onbereikbare droom hebben hé).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.