logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: illustrator Mark Janssen

10830670_803680443013481_6230925600149879186_oWat is je naam?
Mark Janssen

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Ik ben in het meest zuidelijke dorpje van Nederland geboren; Eijsden. Daar waar de rivier de Maas ons land binnenstroomt. Nu woon ik in het centrum van toeristenstadje Valkenburg a/d Geul in Zuid-Limburg.

Wat is je geboortedatum?
24 juli 1974

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik heb de Kunstacademie in Maastricht gedaan en daarvoor mijn VWO-diploma gehaald.

Wat wilde je vroeger worden?
Heel vroeger wilde ik dinosauriërs opgraven in Egypte. Archeoloog worden, maar een beetje later vond ik dat best wel een gek beroep. Daarna, wist ik het even niet, maar op het einde van de middelbare school wilde ik toch een creatief beroep gaan uitoefenen. Ontwerpen met computers of misschien kon ik wel wat gaan doen met het tekenen!

Wat vind je het coolste boek, en waarom?
Je mag het niet zeggen over jezelf; maar ik vind mijn eigen geïllustreerde boeken erg fijn. Zal ik ‘vuur van tuur’ noemen, omdat dat een strip is voor beginnende lezers waarvoor ik en het verhaal schreef en de tekeningen maakte voor het eerst? Dat vind ik heel bijzonder en het is een heel bekend boekje geworden. Ook ‘ Kodo. De weg van de Boog’ die ik samen met auteur Bert Kouwenberg maakte, vind ik een heel bijzonder boek. Zoek het maar eens op in de bibliotheek of koop het maar, dan zie je waarom!

Wat is je favoriete muziek?
De nummertjes die veel gedraaid worden op de radio en hoog staan in de hitlijsten, vind ik altijd ook leuk, net zoals de rest van Nederland en België. En heel soms zet ik wat ‘oudere’ muziek op uit de tijd dat ik op de middelbare school zat. Een beetje uit de jaren 90 van de vorige eeuw 😉

Wat is je coolste film, en waarom?
De laatste film die ik heel bijzonder vond was Interstellar, maar misschien als je dit leest heb ik weer andere films gezien die ik heel mooi vind!

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel?
Schrik niet, maar ik vind spelletjes spelen helemaal niet leuk. Ik weet niet hoe dat komt, maar ik vind het niet leuk. Jammer he?

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Ik heb 2 katten in huis. Ze heten Mees en Fiene, allebei 2 britse kortharen. Dat zijn grijze katten met soort van oranje ogen!

Wanneer wist je dat je goed kon illustreren?
Tekenen kon ik al mijn hele leven goed, maar illustreren, dat zag ik op de kunstacademie. Toen ik 20 jaar was ongeveer.

Wat is de eerste illustratie die gepubliceerd is?
Mijn allereerste boek was Mijn vriend de sjeik bij uitgeverij Lemniscaat in 1997.

Doe je nog iets anders, naast illustreren?
Nee! Ik werk al fulltime als illustrator vanaf 1997. Nooit was anders gedaan na mijn schooltijd.

Wat is je meest recente boek?
Er komen best wel veel boeken van me uit, maar het laatste boek dat binnen is gekomen, dat is De droom van Dave; een voetbalprentenboek voor jongens én meisjes!

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?
Auteur Gerard van Gemert heeft het verhaal geschreven, maar we maken samen het idee, want ik vind het belangrijk dat ik ook leuke illustraties bij het verhaal kan maken. Als je 12 keer een groen voetbalveld moet tekenen, dan wordt dat op het laatst ook saai. Dus dit boek gaat ook over buitenaardse wezens in allerlei vormen en kleuren! Spannend!

Hoe zijn de personages ontstaan?
Gerard schrijft het verhaal, maar ik verzin zelf helemaal hoe ze er uit zien.

Hoe lang heb je aan dit boek gewerkt?
Ik werk de hele dag van ’s morgens tot ’s avonds, dus in 3 weken lukt dat soms wel!

Hoe is dit boek bij deze uitgever terechtgekomen?
De auteur en ik werken al vele jaren voor deze uitgever en Gerard kwam met het idee om voetbalprentenboeken te gaan maken. Hij schrijft heel graag over dit thema. In de toekomst komt ook nog een hockey-prentenboek uit!

Je hoeveelste boek is dit inmiddels?
Ik heb al heel veel boeken getekend. Ik weet het niet heel precies, maar ik denk 350 boeken!

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Eigen prentenboeken gaan maken; dus zelf schrijven en tekenen. Dat kan, maar soms heb ik er weinig tijd voor doordat veel uitgevers mij vragen boeken voor hun te tekenen. Dan is ‘nee’ zeggen soms moeilijk.

Waar kunnen mensen meer over je vinden?
Mark Janssen Illustrator op Facebook en via mijn website www.mark-janssen.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.