logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: Jozua Douglas


Auteursfoto-Jozua-Douglas-i2-vierkantWat is je naam?
Jozua Douglas

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Ik ben in Eenrum geboren, dat ligt in Groningen. Het is er kaal en vlak en het waait er altijd. Ik woonde er met mijn ouders in een piepklein huisje bij de dijk. We hadden niet veel: drie kippen en een kat. Elke dag verzamelde mijn vader wrakhout bij de dijk, voor in de kachel. Soms slachtte hij een kip, maar meestal aten we brandnetelsoep.

Wat is je geboortedatum?
8 juni 1977

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik journalistiek gestudeerd. Ik heb dus een diploma om bij de krant te werken.

Wat wilde je vroeger worden?
Piloot. Acteur. Quizmaster. Dierenarts. Geitenboer.

Wat vind je het coolste boek, en waarom?
Daantje de wereldkampioen van Roald Dahl. Roald Dahl is een grappige schrijver en hij heeft een geweldige fantasie.

Wat is je favoriete muziek?
Ik hou van de muziek van Bob Dylan.

Wat is je coolste film, en waarom?
Ratatouille. Een rat die graag kok wil worden, dat moet wel een leuk en spannend verhaal worden. Er zit veel fantasie in, het is grappig getekend en ook nog eens super spannend.

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel?
Ik hou van gezelschapsspelen. Carcassone is mijn lievelingsspel. Je moet dan zo veel mogelijk steden bouwen en wegen aanleggen.

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Mijn vrouw is allergisch voor honden, katten, cavia’s, kippen, muizen, ratten, geiten, hamsters, papegaaien, kanariepietjes, olifanten en tijgers. Goudvissen zijn zo’n beetje de enige dieren waar ze niet allergisch voor is. Maar die zijn verschrikkelijk saai. Dus nee, wij hebben geen huisdieren.

Wanneer wist je dat je goed kon schrijven?
Toen de kinderen in de klas zeiden: ‘Wow, dat is een goed verhaal. Jij bent een schrijver.’

Wat is het eerste boek/verhaal dat je gepubliceerd hebt?
De kusjeskrokodil

Doe je nog iets anders, naast schrijven?
Ik hou van lezen, films kijken, spelletjes doen en met mijn zoon spelen.

Wat is je meest recente boek?
De vreselijke tweeling.

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?
Ik vroeg me af waarom al die haargroeimiddeltjes niet werken. Toen leek het me leuk om een boek te schrijven over iemand met een haargroeimiddelfabriek. Ik verzon er een vreselijke tweeling bij, die van grappen houdt en een gekke moeder die bang is voor enge ziektes.

Hoe is de hoofdpersoon ontstaan?
Ik ben zelf ook best wel bang voor enge ziektes. Dus ik denk dat ik zo op het idee kwam van de moeder. En de tweeling. Tja, die verzon ik gewoon ineens. Ik heb de 1 aprilgrappen van Max vroeger van mijn vader geleerd.

Wat vind je de vervelendste persoon in je boek?
De moeder. Want die haat kinderen.

Heb je lang aan dit boek gewerkt?
Ik denk ongeveer 5 maanden.

Hoe is dit boek bij deze uitgever terechtgekomen?
Mijn vorige boek, De verschrikkelijke badmeester, verscheen bij Uitgeverij De Fontein. (Dat is trouwens ook de uitgever van Het leven van een Loser en Roald Dahl!) Het is de beste uitgever in Nederland. En daarom besloot ik ook dit boek met deze uitgever te maken. Gelukkig vond de uitgever het een leuk boek!

Je hoeveelste boek is dit inmiddels?
Er zijn op dit moment 9 boeken verschenen. Ik heb er nu alweer drie af en ik werk nog aan drie boeken.

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Ik wil minimaal 100 boeken schrijven. Ik wil dat mijn boeken verfilmd worden en dat ze in veel talen vertaald worden. Mijn boeken zijn nu in zes talen vertaald.

Waar kunnen mensen meer over je vinden?
www.jozuadouglas.com
https://www.facebook.com/jozuadouglas.77
https://twitter.com/jozuadouglas

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.