logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: Jan-Hendrik Kiefer, Noah in Hotel 13, seizoen 2


DSC_4147Wat is je naam?
Ik heet eigenlijk Jan-Hendrik Kiefer, maar mijn vrienden noemen me gewoon Jani. Sommigen noemen me ook Jac le Bac, maar ik heb geen idee waarom. Misschien omdat ik wat moeite had om mijn middelbare school af te maken (Abitur in het Duits), die in het Frans ‘le Bac’ heet.

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Ik ben geboren in München, en daar woon ik nu nog: in het hartje van de stad.

Wat is je geboortedatum?
Twee dagen voor kerst, in 1991. En laat ik alle ouders iets vertellen: dat is geen goeie dag voor een geboorte! D’r zit veel te weinig tijd tussen de verjaardagscadeautjes en de kerstcadeautjes!

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik heb mijn middelbare school afgerond in 2011. Ik heb op vijf verschillende scholen gezeten: twee basisscholen, daarna een middelbare school, een Rudolf-Steiner school en tot slot een normale middelbare school voor mijn examenjaar.

Wat wilde je vroeger worden?
Vroeger wilde ik altijd een astronaut worden, later een professioneel surfer.

Wat is je coolste boek, en waarom?
Jarenlang is mijn favoriete boek “Geheimen van het wilde woud”geweest, van de Nederlandse schrijver Tonke Dragt. Hij schreef over de jonge ridder Tiuri en zijn vriend Piak. Een oude vriend van Tiuri ging op pad om de geheimen van het Wilde Woud de onderzoeken, maar is nooit geruggekeerd. Toen Tiuri op pad ging om zijn vriend te zoeken in het Wilde Woud, komt hij er al snel achter dat de gevaren in het bos, waar zo veel over wordt gesproken, ook werkelijk bestaan. Ik houd nog steeds heel erg van fantasy en mysterieuze verhalen.

Wat is je favoriete muziek?
Ik heb niet echt een favoriet genre, maar ik houd wel heel erg van de muziek van Jack Johnson. Hij heeft heel mooie melodieën en teksten.

Wat is je coolste film, en waarom?
Mijn favoriete film is “Lords of Dogtown” of “Dogtownboys”. Het gaat over de oorsprong van het skateboarden, en hoe de hoofdpersoon van de film uit de arme wijk Dogtown trekt om de beste skateboarder te worden. Het is makkelijk om je met de jongen surfers te identificeren, ze hebben echt met alles lol!

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel?
Ik speel graag skateboard- en snowboardgames op m’n XBOX, maar daar houd het wel mee op. Ik vind het veel leuker om naar buiten te gaan en lol te hebben met m’n vrienden!

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Ik heb een vogel gehad, die heette Phoenix. Het was een kleine valkparkiet, de snelste vogel uit Australië.

Sinds wanneer acteer je? Hoe ben je ermee in aanraking gekomen?
Ik acteer al vanaf m’n elfde. Ik kreeg een rol als reggae-detective in een korte film voor studenten. Mijn vader hoorde kort daarna over een castingbureau voor kinderen. Ik vond het superspannend om daar aan mee te doen. De regisseur koos me al bij de eerste castingsessie uit, en toen begon de mooie vriendschap tussen het acteren en mij.

Wat is de eerste rol die je hebt gespeeld?
De eerste rol die ik in een echte film heb gespeeld was de jonge versie van een bekende Duitse piraat die in de 13e eeuw leefde: Störtebecker. De film werd opgenomen in Lithouwen. Dat was erg spannend.

Doe je nog iets anders, naast acteren?
Ik houd ontzettend van reizen. Volgende week ga ik weer op reis naar Portugal. Ook ben ik stage aan het lopen als timmerman. Maar mijn echte liefde is toch de camera. Ik ga zelf binnenkort een korte film schieten. Die gaat over surfen en de band tussen vader en zoon.

Wat is je meest recente rol?
Mijn meest recente rol is die van Noah, een vakantiewerker in de tweede serie van Hotel 13. Hij is een rustige maar energieke jonge fotograaf, die nieuw in het hotel komt. Hij doet graag aan sport, en beoefent yoga in zijn vrije tijd. Daar geeft hij ook les in: hij is dus praktisch ingesteld.

Hoe ben je bij deze rol terechtgekomen?
Afgelopen zomer kreeg ik de informatie over de rol van Hotel 13. Ik was die dag bij mijn zus, we zaten op de over van een rivier toen mijn agentschap belde en me informeerde over de casting, die in België gehouden zou worden. Ik was er erg blij mee, het zou weer een leuke reis worden.
Ik reisde naar Brussel, en reed vanaf daar met de auto naar de studio’s bij Antwerpen, waar de audities gehouden werden. Ik ben erg blij met deze rol, het was erg spannend of ik ‘m zou krijgen. Alles ging uiteindelijk erg snel, en twee dagen nadat ze me hadden gekozen stond ik al voor de camera.

Wat kun je over je rol vertellen?
Noah is een sympathieke, vriendelijke en ambitieuze jongeman, die nieuw is in Hotel 13. Hij is helemaal welkom in het team van vakantiewerkers. Er is één probleem: Noah is verliefd op Anna, maar hij weet dat ze met Tom gaat. Met dat probleem in gedachten probeert hij beter bevriend te raken met Anna, en helpt hij haar als fotograaf. Daarnaast bouwt hij een nieuwe bar in het hotel.

Wat vind je leuk aan je rol?
Het coolste is het optimisme van Noah. Hij is altijd vrolijk, en meent dat altijd alles goed komt. Hij stort zich altijd vol energie en overgave in nieuwe projecten.

Wat vind je juist vervelend aan de persoon die je speelt?
Dat is zijn verleden. Niemand weet waar hij vandaan komt, of waar zijn ouders wonen. Hij is net als een spook: hij is uit het niets verschenen, en geeft alles en iedereen een zetje.

Hoe bereid je je voor op een opname?
Ik leer mijn teksten thuis, in verschillende situaties. Op de set oefen ik de tekst nog een paar keer met de andere acteurs, voor ik met de regisseur ga praten.

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Ik wil veel reizen en bijzondere plekken bezoeken, zo veel mogelijk mensen ontmoeten en bijzondere dingen beleven.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.