logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: Geronimo Stilton

Geronimo op boekenWat is je naam?
Stilton, Geronimo Stilton

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Ik ben geboren in Rokford, op Muizeneiland en eh… tja, daar woon ik nog steeds! Ik heb veel gereisd 
in mijn leven maar ik blijf Muizeneiland gewoon het gi-ga-coolst vinden! Ik zou nergens anders willen wonen.

Wat is je geboortedatum?
Mijn geboortedatum is top secret 😉

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik ben afgestudeerd in de Geschiedenis van de Rattentaal en de Filosofie van de Snorhaar. Niet iets 
wat je meteen denkt nodig te hebben misschien, maar voor een knager zoals ik toch wel handig.

Wat wilde je vroeger worden?
Van jongs af aan deed ik niets liever dan boeken lezen. Ik bracht uren door met het lezen van 
prachtige boeken, waardoor ik fantastische avonturen beleefde en verre en mysterieuze plaatsen leerde kennen. Lezen zet je verbeelding aan het werk! Het was ook in die periode dat ik bedacht dat het wel heel muizenissig zou zijn om zelf verhalen te schrijven. Dus ik geloof dat ik altijd al schrijver heb willen worden!

Wat vind je het coolste boek, en waarom?
Gi-ga-geitenkaas, wat een moeilijke vraag! Het coolste boek dat ikzelf ooit schreef, kan ik eigenlijk 
niet bedenken, maar als ik er dan toch eentje moet kiezen, is het denk ik mijn nieuwste boek over de Ridders van Fantasia, Het Kristallen Zwaard. De heldhaftige missies die de moedige ridders moeten volbrengen om Fantasia van de ondergang te redden, zijn werkelijk adembenemend spannend. Stiekem zou ik zo’n ridder wel willen zijn, maar ja, ik ben nogal een angstmuis … Mijn favoriete boek uit mijn jeugd is denk ik De tovenaar van Oz, zo’n magisch mooi boek!

Wat is je favoriete muziek?
Ik hou erg van rustige, klassieke muziek. Heerlijk om bij te ontspannen in mijn luie stoel met een warm 
kopje kamillethee!

Wat is je coolste film, en waarom?
Eigenlijk elke film met Tilly Topretty erin. Zucht … dat is de knapste filmactrice van heel Muizeneiland.

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel? 
Een gamer? Hahaha! Als je mij een beetje kent, weet je dat ik een ouderwetse, klassieke knager ben. 
Het is dat ik mijn boeken op mijn computer moet schrijven maar anders zou ik er niet eens eentje gehad hebben. Gezelschapsspelletjes daarentegen vind ik muizenissig leuk. Gezellig met mijn familie om de tafel, en vooral met mijn lievelingsneefje Benjamin. Muis-erger je-niet is een van mijn favoriete spelletjes.

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Ja! Mijn lieve goudvis Hannibal houdt mij al heel wat jaartjes gezelschap!

Wanneer wist je dat je goed kon schrijven?
Oei, ik ben een hele bescheiden knager … Ik ben blij dat heel veel knagertjes mijn boeken lezen en 
het is geweldig om fanmail te krijgen, maar het schrijven doe ik vooral omdat ik dat zelf wil. Ik maak ook zulke gekke avonturen mee, daar moet je toch wel boeken over schrijven?

Wat is het eerste boek/verhaal dat je gepubliceerd hebt?
Mijn allereerste boek was: Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton. Gi-ga-geitenkaas, ik weet nog hoe 
trots ik was toen de drukker het eerste exemplaar aan mij overpotigde, eh overhandigde! Trots ben ik trouwens nog bij elk boek dat verschijnt. Dat blijft toch altijd heel bijzonder.

Doe je nog iets anders, naast schrijven?
Ja, ik breng zoveel mogelijk tijd met mijn familie door en verder verzamel ik antieke kaaskorsten. Toen 
ik nog klein was gingen Klem en ik altijd op zoek naar speciale kaassoorten. Van alle kaasblokken die wij te pakken kregen, heb ik een klein stukje bewaard. Alleen van de bijzondere soorten natuurlijk. Nu heb ik al een hele verzameling. Ik bewaar ze in een vitrinekast. Ik ga ook veel beurzen af; ik zet alles op alles om die ene zeldzame antieke kaaskorst te pakken te krijgen voor mijn verzameling.

Wat is je meest recente boek?
Op missie in Moskou. Samen met Speurneus Teus ga ik op onderzoek uit naar zeven mega-zeldzame 
poppetjes die samen een Matroesjka vormen. We raken verzeild in een muizenissig spannend avontuur, waarin we samen met een gids als ware schatzoekers langs de beroemdste straten en gebouwen van Moskou worden geleid. Maar onze gids, de mysterieuze Katrina Beduvelova, blijkt een duister geheim te hebben.

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?
Tja, dat is bij mijn boeken altijd vrij makkelijk want het zijn allemaal avonturen die ik zelf beleefd heb. 
Het is vreemd; ik ben erg op mijn rust gesteld en haat reizen. Ik ben bang voor bijna alles wat je je maar kunt bedenken: ik durf geen auto te rijden, durf niet te vliegen, ik ben bang voor katten, slangen, spinnen, injecties, etc. Ik breng mijn tijd het liefst lekker thuis door met mijn neefje Benjamin, een goed boek en een kopje kamillethee. En toch raak ik, meestal tegen mijn zin in, vaak verzeild in allerlei avonturen. Maar ja, het levert wel mooie verhalen voor mijn boeken op!

Wat vind je de vervelendste persoon in je boek?
Er zijn weinig knagers aan wie ik echt een hekel heb, of die ik vreselijk vind, dus ook in dit boek komen 
die eigenlijk niet voor. Ja, Ratja Ratmuis haalt af en toe van die streken uit die erg vervelend zijn, maar meestal komt dat ook wel weer goed.

Heb je lang aan dit boek gewerkt?
Een maand, denk ik. Nadat ik een avontuur meemaak, moet ik eerst even bijkomen. Dan ga ik achter 
mijn bureau zitten en begint het schrijven, het herschrijven. Dan duurt het natuurlijk nog wel een tijd voordat het in de winkel ligt.

Hoe is dit boek bij deze uitgever terechtgekomen?
Dat is bij mij nogal makkelijk. Ik ben zelf de uitgever van De Wakkere Muis. Daar wordt niet alleen de 
krant gedrukt voor Muizeneiland, ik geef ook mijn eigen boeken uit.

Hoeveel boeken heb je ongeveer uitgegeven?
Rond de 100 boeken die ik zelf geschreven heb. Daarnaast geef ik ook de boeken uit van anderen, bijvoorbeeld Twintigduizend mijlen onder zee. Dit soort klassiekers vind ik geweldig. En ik geef de boeken uit die mijn zus, Thea Stilton, schrijft en dat zijn er ook nog rond de 30.

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Mijn grootste droom is dat alle knagers ter wereld het een beetje beter met elkaar kunnen vinden! En voor mezelf dat ik door mag gaan met mijn grootste passie en dat is het schrijven van boeken. En natuurlijk dat mijn fans mijn boeken blijven lezen! Gi-ga-geitenkaas! Zonder mijn trouwe fans ben ik nergens!

Meer informatie over Geronimo Stilton vind je op www.dewakkeremuis.nl

Lees ook:
Wie is de echte schrijver van Geronimo Stilton
Wie is de illustrator van Geronimo Stilton
Lees al onze recensies van Geronimo Stilton

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.