logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: Gerda Debyser, schrijfster van Sterrenlicht

portret Gerda Debyser Wat is je naam?
Gerda Debyser

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Ik ben geboren in Laken, België. Dat is de Brusselse gemeente waar het Koninklijk Paleis staat. Maar ik woon niet naast de koning, ik woon zo’n 13 km buiten de stad in het groene Tervuren.

Wat is je geboortedatum?
9 juni 1957

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik heb een bachelor Toerisme, omdat ik dol ben op talen, reizen en ontmoetingen.

Wat wilde je vroeger worden?
Ik zou moeder van een grote kroost worden en schooljuf. En heel misschien tekenaar of schrijfster. Uiteindelijk werd enkel schooljuf uit het lijstje geschrapt.

Wat is je coolste boek, en waarom?
Het dagboek dat Anne Frank schreef, heeft me zonder twijfel het meeste aangegrepen. Maar toen ik Duet met valse noten las, het debuut van Bart Moeyaert, voelde ik mijn vingers jeuken om ooit zelf zo’n mooi verhaal te schrijven.

Wat is je favoriete muziek?
Dat is vrij gevarieerd, maar de sterkste songs uit de jaren ’60-’70 zijn altijd in mijn hoofd blijven hangen. Jullie kennen ze zelfs nu nog vast ook wel.

Wat is je coolste film, en waarom?
Disneyfilms zijn altijd cool! Ook als je al grijzende haren hebt.

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel?
Ik ben helemaal geen gamer. Ik hou enorm van gezelschap en gezelligheid, maar niet zozeer van spelletjes. Mens erger je niet en Uno worden hier wel eens bovengehaald, maar eigenlijk verkies ik woordspelletjes als Galgje en Scrabble.

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Nee, al durven de katten van de buren wel eens stiekem over de vloer te komen.

Wanneer wist je dat je goed kon schrijven?
Als je iets graag doet, leer je dat vanzelf. Op school schreef ik al veel te lange opstellen. En als pennenvriendinnen je handgeschreven brieven bundelen en zeggen dat ze lezen als een boek, dan weet je ’t ook wel.

Wat is het eerste boek/verhaal dat je gepubliceerd hebt? 
Sterrenlicht

Doe je nog iets anders, naast schrijven?
Tekenen vind ik ook heerlijk om even weg van de wereld te zijn!

Wat is je meest recente boek?
Dat is Sterrenlicht. En voor wie het boek graag leest: ik heb de smaak te pakken en schrijf ijverig verder…

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?
De inspiratie is ontstaan bij het lezen van een krantenartikel, dat ging over een jongentje met dezelfde vreemde allergie als Lester uit het boek. Dat kind leidde een heel bijzonder leven. Ik wilde niet specifiek zijn verhaal vertellen, maar het gegeven een beetje romantiseren voor tieners. Een portie fantasiekronkels die als puzzelstukken in elkaar vielen, deed de rest.

Hoe is de hoofdpersoon ontstaan?
Het hele verhaal wordt verteld vanuit Minkes leefwereld, omdat vele jongeren zich daarin wel kunnen herkennen. Ze is een doodgewoon meisje, doet wat alle tieners doen, denkt zoals ze allemaal denken en voelt hetzelfde wat zij voelen… Heel eenvoudig. Zij begeleidt de lezer doorheen het verhaal in de ongewone wereld van Lester en de verwarde wereld van haar oma.

Wat vind je de vervelendste persoon in je boek?
In mijn boek heeft elk personage wel eens reden om te kibbelen, maar niemand is uiteindelijk echt een vervelende lastpost.

Heb je lang aan dit boek gewerkt?
Ik heb er een volledig jaar aan geschreven. Stel je daar geen dagschema van negen tot vijf bij voor: ik schreef als ik zin en vooral tijd had.

Hoe is dit boek bij deze uitgever terechtgekomen?
Abimo Uitgeverij toonde eerder al interesse in een ander manuscript dat ik hen bezorgd had, maar dat werd tenslotte toch niet uitgegeven. Het heeft mij misschien net dat ene duwtje gegeven om door te gaan. Uiteraard ben ik Abimo heel dankbaar.

Je hoeveelste boek is dit inmiddels?
Ik heb eerder twee onuitgegeven verhalen geschreven, maar met Sterrenlicht heb ik dus mijn eerste echte boek in de handel.

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Een mens moet vooral gelukkig zijn in wat hij doet en dat ben ik momenteel. Als er nog meerdere boeken van Gerda Debyser op het rek mogen prijken, dan ben ik méér dan tevreden!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.