logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: Gerard van Gemert

foto-wwWat is je naam?
Gerard van Gemert

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Ik ben in Weesp geboren en in 1991 naar Alphen aan den Rijn verhuisd. Daar woon ik nog steeds

Wat is je geboortedatum?
24 december 1964. Bijna een kerstkindje dus.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik heb logisitiek management gedaan op HBO niveau

Wat wilde je vroeger worden?
Profvoetballer, maar ik had al snel door dat ik niet goed genoeg was. Journalist leek me wel leuk, maar ook dat werd het niet. Mijn vader zag dat niet zo zitten.

Wat vind je het coolste boek, en waarom?
DE AFC-ers van J.B. Schuil. Het boek is ergens in het begin van de twintigste eeuw geschreven. Ik heb het letterlijk stuk gelezen.

Wat is je favoriete muziek?
Ik ben fan van De Dijk. Maar meer van de oude Dijk dan van de nieuwe. Nu spelen ze vooral rustige nummers. Verder heb ik een brede muziekinteresse. Van Marco Borsato tot Bruno Mars.

Wat is je coolste film, en waarom?
De Shawshank redemption. Het verhaal gaat over een groep gevangen in een gevangenis. Uiteindelijk weet één van hen op een heel bijzondere manier te ontsnappen. Vooral de manier waarop de gevangenen met elkaar en met de bewakers omgaan spreekt mij aan. En ik vond het verrassend dat er mensen zijn die wennen aan een gevangenisleven en dan het liefst daar blijven.

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel?
Ik ben geen echte gamer. Ik speel nog weleens FIFA en heb daar zelfs een boek over geschreven (Het geheim van de Voetbalgame). Gezelschapspelletjes doen we niet zo vaak meer, nu de kinderen volwassen zijn.

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Niet meer. We hadden twee konijntjes (Fay en Sumi), maar die zijn verhuisd. Wij hebben niet zo’n grote tuin en nu wonen ze in een huis aan de Nieuwkoopse Plassen met een heel groot grasveld waar ze lekker kunnen rondrennen.

Wanneer wist je dat je goed kon schrijven?
Ik zat op de basisschool al in de redactie van de schoolkrant en later van het clubblad van de voetbalclub. Ik schreef mijn eerste boek omdat mijn dochters me uitdaagde en zeiden dat ik dat niet kon. Ik was verbaasd toen Clavis uitgeverij het wel wilde uitgeven. En om antwoord te geven op de vraag; ik vraag me nu nog weleens af of ik wel goed kan schrijven.

Wat is het eerste boek/verhaal dat je gepubliceerd hebt?
Gevecht om de cup, het eerste deel in de Voetbalgodenserie. Ik schreef het boek in 2005 en het werd uitgegeven in 2007. Dit jaar is de negende druk uitgekomen

Doe je nog iets anders, naast schrijven?
Jazeker. Ik ben fulltime logistiek manager bij Mavom bv. Een bedrijf dat chemische producten produceert en verhandelt. Alles wat met schrijven te maken heeft, doe ik in ’s avonds of in het weekend.

Wat is je meest recente boek?
Uitgespeeld. Het verhaal gaat over Levi een Joodse jongen uit Amsterdam die de Tweede Wereldoorlog beleeft met alles erop en eraan.

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?
Het verhaal zat al een tijdje in mijn hoofd. Maar ik wilde er een toegankelijk boek van maken voor de jeugd omdat de Tweede Wereldoorlog wat verder weg staat van de jeugd van u. Dus moesten er veel stripachtige illustraties in komen. In Rudi Jonker vond ik een tekenaar die dat kon. In het boek staan vijfentwintig gekleurde illustraties.

Hoe is de hoofdpersoon ontstaan?
Levi is langzaam tijdens het schrijven ontstaan. Het kostte wel moeite om zijn vriendelijke karakter vol vriendschap en vertrouwen in stand te houden in een periode dat de wereld in brand stond en waarbij juist zijn volk daar de dupe van werd.

Wat vind je de vervelendste persoon in je boek?
Er zit een jongetje in die Joden pest en zich ook tegen Levi keert. Irritant mannetje

Heb je lang aan dit boek gewerkt?
Het schrijven duurde drie maanden. Maar het onderzoek naar wat er precies in de oorlog gebeurde, heeft veel langer geduurd. Daar durf ik geen tijd aan te hangen, omdat het over verschillende maanden verdeeld is.

Hoe is dit boek bij deze uitgever terechtgekomen?
Clavis is mijn vaste uitgever. Zij waren direct enthousiast toen ik met dit idee kwam.

Je hoeveelste boek is dit inmiddels?
Dit is mijn eenenvijftigste boek.

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Ik zou nog graag een jeugdthriller schrijven. Gelukkig is lavis het daarmee eens, dus daar ga ik in het najaar aan beginnen.

Waar kunnen mensen meer over je vinden?
Mijn website is: www.gerardvangemert.nl
Je kunt me via twitter volgen op @gerardvangemert
En op facebook ben ik te vinden op:

 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.