logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Interview: Fred Diks

fred diksFred Diks heeft al heel wat boeken op zijn naam staan. Misschien ken je er een paar van: denk daarbij aan series als Koen Kampioen, James Blond en werkte hij mee aan de boeken over Arjen Robben. Onlangs schreef hij in ons vriendenboekje, en zijn antwoorden lees je hieronder!

Wat is je naam?
Fred Diks

In welke plaats ben je geboren, en waar woon je nu?
Ik ben geboren in Gaanderen. Nu woon ik in Hengelo Gelderland. Die dorpjes liggen in de Achterhoek, een van de mooiste streken van Nederland.

Wat is je geboortedatum?
1 juli 1955.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Na de MULO en HAVO heb ik op de Pedagogische Academie gezeten, omdat ik graag meester wilde worden.
Ook heb ik diverse voetbaltrainersdiploma’s behaald.

Wat wilde je vroeger worden?
Vroeger wilde ik al meester, sportjournalist en schrijver worden. Die drie beroepen oefen ik nu uit. Echt kicken dat al mijn dromen zijn uitgekomen.

Wat vind je het coolste boek, en waarom?
De trilogie over Arjen Robben. Die heb ik samen met Arjen, FC Groningen, de Stichting lezen en schrijven, uitgever Kluitman en bijna duizend schoolkinderen gemaakt,. Hoe cool is dat?

Wat is je favoriete muziek?
Ik vind A bittersweet symphony van The Verve erg mooi, maar ook hits die op Q Music voorbij komen. Daar word ik vrolijk van.

Wat is je coolste film, en waarom?
De televisieserie over Koen Kampioen, die de AVRO uitzond, vind ik nog steeds supercool. Het waren acht afleveringen die in de Achterhoek, waar Koen zijn avonturen beleeft, werden opgenomen.

Ben je een gamer of houd je juist van gezelschapsspelen? En wat is je lievelingsspel?
Ik houd van gezelschapsspelen. Met de kinderen en kleinkinderen spelen we Monopoly, Pictionary, Kolonisten van Catan, Scrabble, Pim pam pet, Hotel de luxe en alle andere spelen die bij ons in de kast staan.

Heb je huisdieren, en zo ja: welke?
Nee. Hond Max, schildpad Billy en de goudvissen Tim en Jim zijn inmiddels overleden.

Wanneer wist je dat je goed kon schrijven?
Daar kwam ik achter toen ik op zondagen aan de slag ging als sportjournalist. Ik bezoek elke zondag een voetbalwedstrijd in de regio en maak daar voor De Gelderlander een verslag van.

Wat is het eerste boek/verhaal dat je gepubliceerd hebt?
Koen Kampioen in 2003. Nu zijn er al meer dan twintig boeken over de voetbalheld verschenen.

Doe je nog iets anders, naast schrijven?
Naast schrijver en sportjournalist ben ik een invalmeester. Ik val in op verschillende scholen in Gelderland en Overijssel waar bijvoorbeeld een meester een studiedag heeft of een juf overspannen is geworden.

Wat is je meest recente boek?
James Blond en de vermiste rapper en Koen Kampioen Goud op Aruba zijn mijn meest recente boeken.

Hoe is het verhaal tot stand gekomen?
Koen Kampioen gaat over de avonturen die mijn zoon Alle meemaakte bij zijn voetbalclub Pax. James Blond kwam op een dag mijn hoofd binnen wandelen. Toen kreeg ik inspiratie om over deze jonge detective een serie te gaan schrijven.

Hoe is de hoofdpersoon ontstaan?
Toen mijn collega Elles een keer bij mij in de klas kwam en zei dat ze hoopte dat haar Koen komende zondag kampioen zou worden, vond ik Koen Kampioen een mooie titel. James is een speurder met blonde haren. Toen was het niet meer zo moeilijk om James Blond te bedenken.

Wat vind je de vervelendste persoon in je boek?
Bij Koen Kampioen heb je soms een vervelende tegenstander en bij James Blond zijn de dieven meestal de vervelendste personen.

Heb je lang aan dit boek gewerkt?
Ongeveer een half jaar.

Hoe is dit boek bij deze uitgever terechtgekomen?
Al mijn boeken worden uitgegeven door uitgever Kluitman in Alkmaar. Ik droomde er vroeger van dat de uitgever van Dik Trom, Kruimeltje, Pietje Bell en de Kameleon mijn boeken uit zou geven. Cool dat ik bij Kluitman zit.

Je hoeveelste boek is dit inmiddels?
Ik heb nu 53 boeken geschreven.

Wat wil je nog graag bereiken in de toekomst?
Dat ik nog veel meer boeken mag schrijven zodat heel veel kinderen plezier aan mijn verhalen kunnen beleven. En dat mijn familie (en ik dus ook) nog heel lang gezond mag blijven.

Waar kunnen mensen meer over je vinden?
www.freddiks.nl
www.kluitman.nl
www.koenkampioen.nl
Ik ben ook op facebook en op twitter (@freddikstweet).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.