Interactieve tentoonstelling Het leven aan boord in Het Scheepvaartmuseum

rinus[1]Bij de familietentoonstelling Het leven aan boord gaan bezoekers op interactieve en speelse wijze aan de slag met vragen over de zee, scheepvaart en het leven vroeger aan boord. Iedereen ontvangt een puts (een emmer in scheepstermen) met een tablet, loopt op ‘een bordspel’ langs zes ‘eilanden’ en beantwoordt vragen over speciale zeevaartthema’s. Deze thema’s sluiten aan bij de onderwerpen voor volwassenen in het museum, maar zijn in een jonger jasje gestoken. Onderweg kom je bijzondere voorwerpen tegen die tot de verbeelding spreken. Een touw met een knoop bijvoorbeeld blijkt een allemansend. Deze knoop diende vroeger aan boord als wc-papier.

Het doel van het spel is zoveel mogelijk vragen goed beantwoorden en jezelf op te werken van matroos tot kapitein. Bezoekers kunnen hun score naar huis sturen en ontvangen een digitaal diploma met hun vorderingen. Een apart deel van deze tentoonstelling is ingericht tot theaterhoek voor de allerkleinsten. Hier wordt een film vertoond voor kinderen tot zes jaar waarbij Rinus de Rat en Bob van de Zee op zoek gaan naar het schip waar zij vroeger samen op leefden. Bob van de Zee wordt gespeeld door de bekende Nederlandse poppenspeler Fred Delfgaauw.

Directeur collecties Henk Dessens is blij met deze interactieve manier van leren en beleven.
Het leven aan boord spreekt voor veel kinderen tot de verbeelding. Jezelf nieuwe informatie eigen maken kan in deze tentoonstelling op een hele speelse manier. Alles draait om de ervaring van het gezin. Op die manier gaan de verhalen echt leven.”

De tentoonstelling is te bezoeken met het reguliere toegangskaartje. Maak het bezoek aan Het Scheepvaartmuseum compleet door aan boord te stappen van VOC-schip De Amsterdam. Dit schip ligt naast het museum aan de steiger.

Meer weten? www.scheepvaartmuseum.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.