logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Diamantbeurs, White Goblin Games


Inspecteur Hoogstraten is weer terug met een nieuw avontuur! Eerder mochten we al aan de slag met Gangstervilla, nu moeten we een grote diamantbeurs zien te beveiligen. Je mag je hier dus weer een echte politie-agent wanen, maar dan in een heel andere setting. De grootste verandering zit hem in het feit dat je nu niet met elkaar samenwerkt om de boeven te verslaan, maar tegen elkaar. Of eigenlijk: naast elkaar.

Rollenspel

Op die Diamantbeurs lopen heel wat verschillende personages rond, ieder met zijn eigen bedoelingen. Zo willen de inspecteur en de detectives de boeven vangen, proberen de verzekeringsagent en de museumdirecteur waardevolle spullen beschermen, willen boeven die spullen juist graag in hun bezit krijgen en willen de normale bezoekers juist geen waardevolle spullen in hun bezit krijgen – die willen gewoon met rust gelaten worden.

Ronde voor ronde

Het spel bestaat uit zes ronden, waarbij je in iedere ronde een aantal slagen uitvoert. Maar eerst moet je bieden op de rol of rollen waar je interesse in hebt. Dat doe je met blokjes: de persoon die de meeste blokjes heeft neergelegd wint het personage. Ook tijdens het spelen zelf kunnen er nog blokjes ingezet worden. Het kan dus zijn dat jij met een andere rol eindigt dan waar je mee begon en plots geen punten meer krijgt voor het doel dat je had. Sommige rollen moeten zoveel mogelijk buit binnenhalen, andere rollen maar een paar stukken, of juist geen enkele.

Sla je slag

Als je aan de beurt bent, mag je een kaart leggen. Bij voorkeur is dat een kaart in dezelfde kleur als de kaart die door de eerste speler gelegd is. Wie de hoogste kaart in de gevraagde kleur heeft gespeeld, wint de slag. Op elke kaart staan getallen en een type buit. Elke ronde bepaald één speler met een speciale kaart welke buitkaarten het doel vormen worden.

Op slag winnen

Je vind ook een paar speciale kaarten in de deck. Er zijn bijvoorbeeld jokerkaarten je voor iedere kleur kunt inzetten en winnen automatisch een slag. Per slag mag er één jokerkaart worden gespeeld. Als er in twee opeenvolgende slagen een jokerkaart gelegd wordt, kan een speler het alarm laten afgaan, waardoor niemand de slag wint. Je kunt ook kaarten spelen die je laten inzetten op rollen, of waarmee je de buit kunt bepalen. Dat is misschien wel de krachtigste kaart. Met deze kaart bepaal je eigenlijk hoe je uiteindelijk scoort, want misschien heb slagen binnengehaald die je uiteindelijk punten zullen kosten. Na elke slag mag de winnaar de volgende slag beginnen. Na alle slagen wordt de balans opgemaakt en krijgt elke speler bonuspunten of strafpunten op basis van de verzamelde buitkaarten en de uiteindelijk gekozen rol. Na de zesde ronde wint de speler met de meeste punten het spel.

Ga direct naar Inspecteur Hoogstraten: Diamantbeurs op BOL.com.


Recensie over Inspecteur Hoogstraten: Diamantbeurs

Diamantbeurs is een dynamisch en hectisch spel, waarbij het lastig is om een goede planning te maken. De rollen blijven veranderen, waarmee ook het doel van jouw speelmethode veranderd. Als je eerst bepaald dat je zo veel mogelijk buiten moet binnenslepen als boef, maar eindigt in de rol van een burger, dan daalt je puntenaantal flink! Dat maakt het een dynamisch en verrassend spel. De uitwerking is leuk en sfeervol, met karakteristieke illustraties op de kaarten.

Score: 8


Informatie

, White Goblin Games
Genre: strategie, Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 3-6 spelers. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 19.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.