logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Informatieve boeken voor kinderen

Boeken zijn om te ontspannen. Je kunt er verdwalen in onbekende werelden en andere tijden. Je kunt in de huid kruipen van helden en avonturiers, van mensen die spannende dingen meemaken of juist heel grappige. Maar je kunt ook leren van boeken – en zelfs op een leuke manier! Vergeet die saaie schoolboeken en kijk eens naar deze vrolijke boeken, waar je graag in zult lezen… en nog iets van leert bovendien.


Van honingbij tot hagelslag

Auteur: Van honingbij tot hagelslag

Eten doen we iedere dag – sommigen zelfs de hele dag door. Daar is weinig spannends aan. Maar weet jij ook waar jouw eten vandaan komt? In het boek Van Honingbij tot Hagelslag nemen Joel Broekaert en Marieke van Ditshuizen je mee naar de plantenwereld. Zij vertellen je alles over eetbare planten. En dan ook echt alles. Nee, je krijgt in dit boek niet zomaar een saaie opsomming van alle planten die je kunt eten, maar het boek gaat meer in op het hoe en waarom. Hoe komt het dat je sommige planten wel kunt eten en anderen niet? En dat je bij de een juist de bladeren moet hebben, terwijl je bij andere planten de grond in moet duiken om de wortels op te graven?

Daar houdt Van Honingbij tot Hagelslag nog niet op. Planten eet je namelijk als groenten en fruit, maar ze worden ook gebruikt als ingrediënt voor andere dingen. Voor taart, bijvoorbeeld, of als kleur- of smaakstof voor andere producten. Ook hier is aandacht voor in het boek, zodat jij je ouders even kunt voorhuiden dat die snoepjes best gezond zijn. Er zit toch groente en fruit in? Nou ja – bijna dan. Van Honingbij tot Hagelslag is een boek dat heel prettig is geschreven. Het leest makkelijk weg en is geen boek vol rijtjes en opsommingen, maar vertelt je juist over het hoe en waarom. De illustraties zijn vrolijk en energiek, hoewel ik die versprongen kleurlagen een beetje storend vind – een tikje psychedelisch, als je het mij vraagt.

Score: 8

Ga direct naar Van honingbij tot hagelslag op BOL.com.

Het dikke dinoboek

Auteur: Het dikke dinoboek

Marianne Busser en Ron Schröder werken al jaren samen aan de meest leuke, vrolijke en vaak ook leerzame boekjes voor jonge lezers (en luisteraars, veel van hun boeken zijn fantastische voorleesboeken). Het dikke dino boek maakte me dan ook meteen nieuwsgierig. Onze jongens waren vroeger ontzettende dino-fans. Destijds was er niet zo veel van verkrijgbaar, maar een boek als dit is natuurlijk een schot in de roos. En dit boek is dan ook een wonderlijke verzameling gedichten over dino’s – en dan niet van die vrolijke fantasieverzen, maar serieuze informatie die in dichtvorm wordt aangeboden.

Dat is een knappe prestatie! In het boek kom je bovendien wat minder bekende dinosauriërs tegen, zoals de allosaurus en de baryonyx. Natuurlijk om je ook de bekende beesten tegen, zoals de bracchiosaurus en de T-Rex. Iedere dino krijgt vier pagina’s: twee pagina’s met een stoer gedicht over de betreffende dino, waarin je leest over de manier waarop ze leefden, jaagden of aten. Op de twee pagina’s daarna staan fun facts verzameld, zoals de afmeting en het gewicht, hoe ze weten wat deze dino’s aten en in welke tijd ze leefden. Niet alle informatie is even relevant voor jonge lezers, maar wel leuk om te weten. Praktisch is het feit dat op kennispagina een kindje staat getekend, zodat we een beeld hebben van hoe groot zo’n dino nu eigenlijk was. De tekeningen zijn vrolijk getekend, zonder harde lijnen en in felle kleuren.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Ga direct naar Het dikke dinoboek op BOL.com.

123 Superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks

Auteur: 123 Superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks

Tegenwoordig hebben kinderen het niet meer zo makkelijk als vroeger. Ze worden omringd met seksuele signalen en door het ontbreken van een streng keurslijf over hoe je je moet gedragen en met wie je mag omgaan (die vrijheid juichen we overigens alleen maar toe!) kan er een grote mate van onzekerheid ontstaan. In 123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks gaat het niet alleen over weetjes en kennis, maar ook over culturele verschillen, geschiedenis en mogelijke opties.

In een aantal hoofdstukken wordt je door alle aspecten van liefde en seks geleid, van de biologische kant (het lichaam en het biologische aspect van voortplanting) tot aan de psychologische kant, zoals verliefdheid, relaties, seks. Daarbij krijg je een geweldig totaalplaatje, waarin natuurlijk aandacht is voor cultuurverschillen en vrijheden die jij je wel of niet kunt veroorloven. Homoseksualiteit, open relaties, open gesprekken over seks en natuurlijk ook de gevaren van online media zoals sexting en sextortion komen stuk voor stuk aan bod – aangevuld met adviezen om niet in de problemen te komen. Het is een prettig geschreven boek. Het is toegankelijk, open en eerlijk. De grappige tekeningen halen de scherpe randje van dit vaak toch wel beladen onderwerp en zorgen ervoor dat het hopelijk ‘normaler’ wordt om over seks en verliefheid te praten. Zeker in de puberteit, waar zo veel veranderd!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Ga direct naar 123 Superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks op BOL.com.

Kun je gamen in de ruimte?

Auteur: Kun je gamen in de ruimte?

André Kuipers is één van de weinige Nederlanders die langere tijd in de ruimte is geweest. Nee, die sprong van de hoge duikplank tellen we niet mee. Echt in de ruimte. Naar de sterren… en daar voorbij! Nou ja… in ieder geval buiten onze dampkring. Als er iemand is die kan vertellen hoe het er in de ruimte aan toegaat, is hij het dan wel. En laten nu duizenden kinderen ook helemaal fan zijn van de ruimte en astronauten! Die zitten natuurlijk vol met vragen. Die vragen worden beantwoord in het boek Kun je gamen in de ruimte?

Praktische en grappige vragen komen in dit boek voorbij. Ze zijn gesorteerd in groepjes, zoals Opleiding, Raketten, Eten en drinken, Leven aan boord en Wetenschap en techniek. De vragen lopen heel erb uiteen. Sommigen zijn heel praktisch, zoals: Hoe komt er stroom in de ruimte? Terwijl andere vragen juist weer dichter bij zichzelf liggen: Hoe vier je feest in de ruimte of Kun je judoën in de ruimte? Iedere vraag wordt op een leuke en vrolijke manier beantwoord, aangevuld met foto’s die geschoten zijn in de raketten of op het ISS, het internationale ruimtestation waar André een aantal keren is geweest. Dat maakt het boekje open en eerlijk, maar ook leuk om te lezen en soms ook heel onthullend.

Score: 7

Ga direct naar Kun je gamen in de ruimte? op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.