Boek recensie: Indorock, Vanja van der Leeden


Indorock Vanja van der Leeden

Soms ben je bezig met recepten en heb je echt het idee dat het anders moet kunnen. Sneller, makkelijker, wat meer van deze tijd. Vanja van der Leeden heeft zich gestort op de Indonesische keuken en haar beste recepten verzameld in het pittige boek Indo Rock: de smaken van Indonesië, maar dan in een nieuw jasje. De vraag is natuurlijk: hoe bevalt dat, zo’n nieuw jasje?

Anders dan anders

En laten we meteen wel wezen: net als de meeste mensen denken dat ze Chinees eten met een bord bami of nasi voor zich, is zelfs die Indonesische keuken lang niet zo Indonesisch als we willen geloven! Natuurlijk is de originele wel terug te leiden naar Indonesië, maar is er natuurlijk veel meer dan enkel onze pakjes uit de Wereldkeuken – en bovendien zijn de oorspronkelijke smaken veel voller, scherper en zoeter dan je zou verwachten uit die ervaringen! Indorock laat zien hoe je echt Indonesisch kookt. Daarvoor is Vanja op zoek gegaan naar haar eigen roots om die smaken uit Indonesië over te brengen naar de Nederlandse keuken.

Veel kruiden en specerijen

Dat neemt niet weg dat je gewoon naar je buurtsuper kunt lopen om alle ingrediënten te halen die je nodig hebt voor het gewenste gerecht. In tegendeel. Je komt van een koude kermis thuis als je dat wil proberen. Nee, je zult de toko flink op de proef stellen wil je alle ingrediënten in huis willen halen die je nodig hebt. Je maakt namelijk echt alles zelf in dit boek, van de bumbu’s (kruidenpasta’s) tot aan de krupuks. Mocht je dat willen natuurlijk, soms kun je namelijk best een beetje vrijheid en speling veroorloven. Gelukkig zijn veel van de ingrediënten lang houdbaar, zodat je niet voor ieder recept rare toeren moet uithalen om alles ervoor in huis te halen.

Ga direct naar Indorock op BOL.com.


Recensie over Indorock

Indorock klinkt als een cheatsheet voor de Indonesische keuken, maar eigenlijk is niets minder waar. Het is een hippe vertaling van de Indonesische recepten – eigenlijk een update ervan naar de tegenwoordige tijd. Houd dus rekening met lange gaartijden, zelf kruidenmengsels bereiden in een vijzel en koken met eendenpoten, inktvissen, varkensribben en exotische kruiden. Als je met dit kookboek aan de slag gaat, zullen de beheerders van de toko je beste vrienden worden! Het is een mooi vormgegeven boek vol foto’s van de bezoekjes aan Indonesië. Dat geeft het boek een authentiek tintje, maar in ed soms stoffige omgevingen is er weinig indorock-glamour te ontdekken helaas. Dat had minder mogen zijn. De gerechten zijn duidelijk omschreven, hebben een omvangrijke ingrediëntenlijst en zijn voorzien van sfeervolle en smakelijk uitziende foto’s van het eindresultaat.

Score: 8


Informatie

Indorock,
Illustrator: nvt
Uitgever: Nijgh & van Ditmar, 328 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789038806761. Prijs: 34.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.