logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Indiana Jones and the Dial of Destiny, vanaf 15 december op Disney+

Indiana Jones and the Dial of Destiny is het laatste Indiana Jones-avontuur dat we zullen zien. Deze vijfde film, The Dial of Destiny, is daarmee een waardig afscheid geworden van een held met zijn kenmerkende hoed en zweep… maar ook zeker van de iconische filmmuziek die zijn avonturen vergezelde!

Terug in de tijd

Voor het avontuur echt van start gaat, vliegen we terug in de tijd. Het is 1944 en de jonge Indiana Jones is in strijd met het Derde Rijk, in een verwoede poging om historische schatten veilig te stellen. Hij infiltreert in een nazi-schatkamer en probeert samen met collega-docent en archeoloog Basil Shaw (Toby Jones) onschatbare historische artefacten terug te vinden van de terugtrekkende nazi’s. Aan boord van een trein ontmoet hij Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), een nazi-wiskundige die de Dial of Destiny wil vinden, die ook bekend staat als Archimedes antikythera. De Antikythera zou potentieel wereldveranderende krachten bevatten… en dat ziet Voller wel zitten!

Het heden

Nou ja – voor de geloofwaardigheid van het verhaal speelt Indiana Jones and the Dial of Destiny zich af in het jaar 1969, om heel precies te zijn: net na de eerste maanlanding. Indiana Jones is inmiddels gescheiden van Marion, treurt om de dood van zijn zoon (die is overleden in Vietnam) en bereid zich voor om met pensioen te gaan. Na tien jaar doceren aan Hunter College heeft hij het ook wel gehad. Het is echt een ingedutte oude man, een mopperkont die klaagt om de herrie van zijn buren. Zo eentje.

Herinneringen ophalen

Daar komt verandering in als Helena Shaw (Phoebe Waller-Bridge) voor zijn deur staat, de dochter van zijn oud-collega Basil Shaw. Helena is meermaals op het verkeerde pad geraakt. Het is een handelaar, een dievegge en is meermaals in het gevang terechtgekomen. Maar: Helena is ook Indy’s peetdochter, die daarmee telkens weer het voordeel van de twijfel krijgt. Ze bespeelt Indy en krijgt op die manier de Antikythera in handen, die ze meteen verpatst op de zwarte markt. Tenminste, dat probeert ze. Indy steekt er een stokje voor! En daar, op die zwarte markt, komt Indy weer oog in oog te staan met professor Voller, die nu als Schmitt door het leven gaat.

Good-old avonturenfilm

Deze vijfde Indiana Jones-film heeft heel wat stof doen opwaaien. Zo wordt er in het begin van de film behoorlijk wat CGI gebruikt om Ford jong te laten lijken, maar wel op een heel nette manier: als je niet zou weten dat Ford een aantal jaren ouder is, zou je het niet kunnen zeggen. Het oude, doorleefde gezicht van Harrison Ford past overigens perfect van de cynische wereldvisie die hij er op nahoudt. Droge humor, scherpe commentaren en de emotionele achtbaan die hij heeft doorstaan komen goed naar voren in het avontuur.

Merchandise koop je bij:

Actie!

Waar de meeste Indiana Jones-films genoeg rustmomenten hebben om te genieten van de droge humor van onze held, lijkt Dial of Destiny het tempo een stuk hoger te hebben liggen. Het ene actiemoment volgt het andere op, met flinke achtervolgingen, een incidenteel handgemeen en natuurlijk het spannende avontuur in de spelonken van een grot, zoekend naar het missende onderdeel van de Antikythera. De actie wisselt regelmatig en laat zien hoe veelzijdig Indiana Jones nu werkelijk is. Paardrijden door New York, diepzeeduiken, in een tuktuk door smalle steegjes… hij deinst nergens voor terug en laat ook zijn commentaren graag horen tijdens die momenten. De actie past perfect bij de eerste drie films en tilt het niveau van de franchise weer een stuk omhoog. Toch zou het fijn zijn om af en toe een stapje terug te nemen om even wat diepgang in het verhaal te brengen.

Bekijk de trailer van Indiana Jones and the Dial of Destiny

“In 1995 was ik vereerd om naar Cannes te komen met mijn eerste film als onderdeel van Director’s Fortnite. Achtentwintig jaar later ben ik trots om terug te keren met een iets groter spektakel. Mijn legendarische medewerkers en ik zijn erg enthousiast om een gloednieuw en laatste Indiana Jones avontuur met u te delen!”

James Mangold

Cast van Indiana Jones and the Dial of Destiny

Over de makers

De film is geregisseerd door James Mangold en wordt geproduceerd door Kathleen Kennedy, Frank Marshall en Simon Emanuel, met Steven Spielberg en George Lucas als uitvoerende producenten. John Williams, die elk Indy-avontuur heeft gescoord sinds de originele “Raiders of the Lost Ark” in 1981, heeft opnieuw de score gecomponeerd.


Ga direct naar Indiana Jones en de Dial of Destiny op BOL.com.

Recensie over Indiana Jones en de Dial of Destiny

Indiana Jonges and the Dial of Destiny is een waardig slotstuk van een epische avonturenserie. De spanning, het avontuur, het mysterie en de cynische actieheld… alles is aanwezig. Net als een paar verrassingen die verwijzen naar de eerdere films, wat heerlijk is om te zien. Dit is misschien wel de nieuwe blockbuster van dit jaar, als mensen door het wat bizarre slotstuk kunnen heenkijken. De vraag blijft alleen: is dit het laatste verhaal uit een spannende avonturenfranchise, of zal Helela het stokje van Indiana Jones gaan overnemen?

Score: 8


Informatie

Titel: Indiana Jones en de Dial of Destiny
Uitgever: Walt Disney
Tijdsduur: 154 minuten
Genre: avontuur.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweld

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.