logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo behoud jij je inkomsten tijdens een crisis

Als ondernemer is kom je soms in lastig vaarwater. Dat heb ik zelf ondervonden tijdens de eerste lockdown, zo’n twee jaar geleden. Het bleek loos alarm, want na een paar mailtjes en reminders kwam het geld alsnog over de brug. Maar dat loopt niet altijd zo soepel! Je kunt er dan zelf heel veel tijd en energie in steken, of besluiten een incassobureau in te schakelen.

Drukte tijdens coronacrisis

Je kunt je voorstellen dat incassobureaus het flink druk hebben gehad, de afgelopen twee jaar! Veel bedrijven zaten immers in slecht vaarwater en konden hun rekeningen niet op tijd betalen. Als ondernemer heb je daar niet zo veel tegenin te brengen, maar een incassobureau weet de juiste weg te bewandelen en de juiste toon in te zetten om het geld toch binnen te krijgen. Voor veel opdrachtgevers is het idee dat ze benaderd worden door een incassobureau al genoeg. Die kennen de real life series, waarbij incassobureaus spullen komen ophalen om het geld alsnog binnen te halen… en dat moet je niet willen! 

Rustig aan beginnen

Zo ver komt het meestal niet. Het is ook helemaal niet slim om snel te gaan dreigen met een incassobureau. Wel is het slim om in je algemene voorwaarden kenbaar te maken dat je bij wanbetaling actie zult ondernemen en een incassobureau in de arm neemt. Maar: pas nadat je zelf op een vriendelijke manier aan de bel hebt getrokken! Vermeld bijvoorbeeld in je algemene voorwaarden dat je na twee reminders overstapt op straffere maatregelen.

Incasso 2.0

En dat hele incassotraject is ook lang niet zo zakelijk en juridisch als je zou denken. De meeste incassobureaus nemen gewoon eerst contact op om in gesprek te gaan en de facturen betaald te krijgen. Incassobureau Debtt gebruikt daarbij ook moderne technieken als social media om via DM of PB contact te leggen met de betrokken partijen. Dat komt al een stuk minder angstaanjagend over, toch? Maar vergis je niet. Komt de nood aan de man, weten ook zij de juiste juridische wegen te bewandelen! 

Wat kost een incassobureau?

Nou… dat kost jou niets! De kosten worden namelijk verhaald op de wanbetalers. De kosten daarvan zijn wettelijk bepaald, maar het is slim om deze percentages te vermelden in de algemene voorwaarden (of een link te plaatsen naar de website van je incassobureau, waar deze kosten op vermeld staan). Debtt kant je ook helpen bij het opstellen van de juiste algemene voorwaarden, zodat dat deel juridisch is dichtgetimmerd.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.