logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

in The Fifth Wave komen de aliens wel heel dicht bij


5th wave De Vijfde Golf is een paar jaar geleden in het Nederlands vertaald, en vorig jaar als film uitgekomen in de bioscoop. Nu kun je de aliens in huis halen met de spannende film The Fifth Wave. Daarin wordt de aarde belaagd door aliens, die in verschillende fasen de mensheid uitroeien. Dat doen ze in golven, waves in het Engels. Deze spannende science fiction actiefilm volgt het eerste boek best goed, wat inhoudt dat er meerdere films zullen komen om de volledige trilogie te verfilmen. Het verhaal van The Fifth Wave draait eigenlijk om de zestienjarige Cassie. Zij is het onderwerp van deze film en maakt alle invasies heel intens mee. In de eerste golf valt alle elektriciteit uit. Geen apparaat doet het nog, geen voertuig is nog bestuurbaar. In de tweede golf volgen enorme tsunami’s. Omdat Cassie en haar familie in het binnenland wonen hebben ze er minder last van, maar van de kuststreken zijn er indrukwekkende shots gemaakt. De derde golf is een fikse epidemie. Vogelgriep 2.0, speciaal voor mensen ontworpen door de aliens. De vierde golf is achterdocht. De aliens begeven zich onder de mensen, dus wie kan je nog vertrouwen? Je kunt het niet zien. De vijfde golf is een felle strijd tussen de aliens en de mensen. Daarvoor worden kinderen geworven door het leger, maar is dat wel het leger? Al snel ontdekt Cassie dat er meer aan de hand is dan alleen dat. Als mensen worden verzameld in een oud legerkamp worden kinderen en volwassenen gescheiden. De kinderen worden met schoolbussen naar een speciale basis afgevoerd, in de schuur waar de volwassenen informatie uitgereikt krijgen volgt een hevig vuurgevecht, waarbij ze allen om het leven komen. Is dat toeval, of voorbedachte rade? Cassie is de enige die het aanziet en weet te vluchten. Daarbij valt ze tijdens haar zoektocht naar haar jongere boertje in de armen van Evan Walker, een jongen die haar verzorgt en opknapt. Maar ook hij draagt zijn geheimen. Samen gaan ze op pad om Cassies broertje op te sporen, die is namelijk naar de militaire basis afgevoerd. The Fifth Wave is een spannende science fiction actiefilm met veel geknal en vooral veel spanning. Het is een kwestie van leven en overleven, voor iedereen. De achterdocht in de wereld is bijna te zien en te voelen, knap in beeld gebracht. Bijzonder is wel dat Cassies haar bijna altijd in model zit, maar och, een kniesoor die daar op let. Misschien hebben meiden daar wel tijd voor als de wereld op instorten staat – wie weet? Dat het een vette film is geworden is zeker. Vooral het begin van het verhaal is origineel, en als je het boek hebt gelezen weet je dat de schrijver een groot van is van SF-films. Heel verrassend is de film dan ook niet, wat het grootste kritiekpunt is van de meeste filmreviews, maar dat is niet hinderlijk.

Informatie

The Fifth Wave, Sony Pictures Home Entertainment Tijdsduur: 112 minuten, Actie. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Verkrijgbaar op: DVD, Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.