logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

In het tweede boek van de Nedergrim leer je de Skyllers kennen

nedergrim-de-nedergrim-2-de-skyllers-matthew-jobin-boek-cover-9789025759995Skyllers – dat lijkt wel een beetje op ‘killers’, en die naam dekt de lading eigenlijk best goed. In het tweede boek van de Nedergrim (en als je een fan bent van bijvoorbeeld De Grijze Jager móet je deze boeken echt gaan lezen) krijgt de bevolking van de Moervallei te maken met een bijna onoverwinnelijke vijand: de Skyllers. Magische wezens die mensen overnemen. Deze griezelige tentakelwezens zorgen ervoor dat de onschuldige mensen andere mensen gaan aanvallen. En worden de Skyller-mensen gedood? Dan neemt de Skyller gewoon de winnaar over om verder te gaan. Snap je het probleem? Je kúnt er gewoon niet van winnen! Lees hier de recensie van Nedergrim 1!

De baas van de Skyllers

Met dat probleem kampen ze dus in de Moervallei. De Nedergrim, een magisch wezen dat zo nu en dan zijn kop opsteekt om de mensen te vernietigen, is wakker geworden, zoals je in het eerste boek hebt kunnen lezen. Het schepsel beïnvloed en verleid mensen tot slechte dingen. In dit geval is dat niet zo moeilijk, want Baron Wolland wil de noordelijke streken bezetten, waar de Moervallei ook toe behoort. En daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken! Die vind hij in de magische schepsels de Skyllers, die opgesloten zaten in een zwaar beveiligde kist. Met behulp van een tovenares weet hij de kist te openen en de Skyllers voor zich te laten vechten. Daarmee is het echt een makkie om alle dorpen en steden te veroveren!

Het verzet

Er zijn echter mensen die daar niet zo heel erg blij mee zijn. Edmond, Tom en Katharina zijn daar drie van. Drie bijzondere kinderen, die ondanks hun geheel eigen karakters toch hechte vrienden zijn. Edmond is een fervent tovenaar. Erg goed is hij nog niet, omdat hij geen les heeft gehad in magie, maar hij heeft er zeker wel aanleg voor. Dankzij de tovenares Ellí leert hij in dit deel weer heel wat bij over magie en de prijs die je daar voor moet betalen. Katharina is de dochter van de lokale paardenfokker. Haar kennis over paarden is ongeëvenaard, maar haar vader heeft haar ook bekwaamd in het vechten als een ridder. Edmond en Katharina draaien een beetje om elkaar heen: ze eigenlijk verliefd op elkaar, maar durven dat niet tegen elkaar te bekennen. Dat wordt een probleem als de knappe Harry om de hoek komt kijken, de zoon van heer Alfrick. Een geduchte tegenstander: knap, rijk en charmant… en dat maakt Edmond knap jaloers! Tot slot is er Tom. Hij is een slaaf geweest die hard heeft moeten werken, en heeft een buitengewone kennis van de natuur. Een echte spoorzoeker die veel weet over planten, kruiden en geneeskunde.

Drie vrienden, drie paden

In De Nedergrim: boek 2 – De Skyllers hebben ze alle drie zo hun eigen plan en bezigheden. Tom wordt van de andere vrienden gescheiden en moet zijn eigen weg zien te vinden. Daarbij maakt hij machtige vrienden die hem maar wat graag helpen. Ze zien gelukkig het goede in Tom en weten dat boven alles te versterken. Katharina’s vader wordt gevangen door de Skyllers. Daardoor is ze een wees en wordt ze als dienstmeid opgenomen in het kasteel van heer Alfrick. Of beter: als slaaf, want erg vriendelijk wordt ze daar niet behandeld. De positie in het kasteel geeft haar wel de mogelijkheid om haar oren af en toe te luister te leggen. Daarnaast heeft ze regelmatig contact met Edmond. Die probeert het geheim van de Skyllers te ontrafelen, met behulp van Ellí. Maar is Ellí wel wie ze zegt? En kunnen ze een machtige vijand als de Skyllers wel overwinnen? Het tweede boek van de Nedergrim is echt heel erg spannend. Het is een race tegen de klok, en wat minder mysterieus dan het eerste deel, maar in dit boek voel je al wel een beetje welke kant de drie vrienden opgaan. Welke plek ze gaan innemen in deze krachtige club strijders, die de toekomst van de Moervallei moeten beschermen en moeten kunnen vechten tegen de Nedergrim en al diens hulpjes.

Informatie

De Nedergrim 2 – De Skyllers, Matthew Jobin Gottmer, 414 pagina’s, paperback. Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789025759995

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.