logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: In het hart van de beat – Doe of sterf, Maurits van Huijstee

In het hart van de beat – Doe of sterf is een hip boek over een gebroken gezin. Het draait in dit verhaal om Donnie, wiens moeder is overleden en wiens vader het (logisch) niet helemaal meer ziet zitten. Donnie is snel afgeleid en kan nergens echt zijn aandacht bij houden. Hij heeft een groot gevoel voor muziek, met een voorliefde voor rap. Net als zijn broer, die niet meer bij hen woont. Vanaf dat moment is het ook met zijn vader niet meer zo gezellig in huis. Dan maakt hij kennis met het Donderplein, waar opgeschoten jeugd samenkomt om te rappen, graffiti te spuiten… en kattekwaad uit te halen. Hetzelfde waar zijn broer rondhing, voor hij uit huis werd geplaatst. Maar wat was er eigenlijk allemaal met hem gebeurd?

Rappen en uitdagen

Op het Donderplein merkt hij op dat er een klasgenootje van hem rondhangt. Dat schept mogelijkheden om toenadering te zoeken, met name ook bij dat leuke meisje dat zo’n gave graffiti’s op de muren spuit! Daarvoor moet hij echter eerst langs Snake, een sneaky gast die iedereen probeert af te troeven. Hij pakt tijdens rapbattles zijn tegenstanders op de meest persoonlijke punten, waar Donnie nog lang niet is tegen opgewassen. Hij heeft immers nog nooit meegedaan aan zo’n battle en weet nog niet van de hoed en de rand! Langzaam maar zeker weet hij zijn plekje te veroveren, maar niet zonder zijn liefde en passie voor rapmuziek te verliezen. Toch raakt hij langzaam steeds meer in de problemen, mede dankzij Snake en zijn vrienden. Dat valt thuis absoluut niet in goede aarde. Zijn vader dreigt zelfs om hem naar een internaat te sturen! Dan ontdekt Donnie wat er met zijn broer is voorgevallen en valt ook bij hem het kwartje.

Ga direct naar In het hart van de beat – Doe of sterf op BOL.com.


Recensie over In het hart van de beat – Doe of sterf

Hippe boeken voor de jeugd zijn er maar weinig. Veel kinderboeken blijven wat braaf op de oppervlakte. Doe of Sterf klinkt hard en gevaarlijk, maar is het zeker niet. Het is een verhaal over wannabe-rapper Donnie, die zeker talent heeft. Hij komt op straat in aanraking met ‘de verkeerde mensen’ en dreigt het verkeerde pad in te slaan. Toch weten zijn vrienden en de achtergrond van zijn familie hem daarvoor te behoeden. Het is een onderhoudend boek met wat verweven straattaal (die meteen uitgelegd wordt), verliefdheid, jaloezie en de drang om te presteren.

Score: 7


Informatie

In het hart van de beat – Doe of sterf,
Illustrator: nvt
Uitgever: Kluitman, 128 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789020624977. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.