logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: in 6 weken naar zero waste, Kate Arnell

We gooien ontzettend veel weg met zijn allen, dat is één ding dat zeker is. Mensen willen jaarlijks met de nieuwste trends meedoen en kopen daarom ieder jaar een nieuwe winter- en zomerjas, wisselen evenzovaak van garderobe en halen dagelijks een koffie-to-go in een wegwerpbeker in de ochtend en ’s avonds op weg naar huis een kant-en-klaar broodje bij de To-Go winkel op het station. En al dat afval… komt op één grote hoop. In 6 weken naar zero waste nodigt je uit tot een uitdaging om zo min mogelijk afval te maken. Hoe? Dat vertellen ze je maar wat graag!

Dagelijks leven

Waar het boekje in 6 weken naar zero waste bijzonder goed in is geslaagd, is om alle aspecten van je leven onder de loep te nemen en je tips te geven hoe je de ecologische voetafdruk daarvan kunt verminderen. Op alle fronten worden ze bestempeld, van kerstmis tot je kantoorwerk, van huisdieren tot je bruiloft. Je kunt het zo gek niet bedenken of er staan tips in dit boekje om je afval aanzienlijk te verlaten. En of je dat in zes weken lukt? Deels wel, deels niet. Waarom niet? Heel simpel: omdat je nu nog in die consumentenstroom zit! En het zou wel behoorlijk zonde zijn om die niet-navulbare pen te vervangen door een hervulbare pen, terwijl je huidige pen nog niet op is… dat zou tegen het hele principe zijn, nietwaar?

Open deuren en nieuwe kansen

Laat ik eerlijk zijn: in het boekje staan ontzettend veel open deuren. Tenminste… stiekem heb ik helemaal niet zo veel tips gezien die ik persoonlijk nog niet uitvoer. Sommige mensen vinden het een beetje krenterig om je eigen lunch mee te nemen naar het werk, maar ik vind het dan weer zonde om dagelijks een belegd broodje te kopen, voorverpakt in een koeling in een supermarkt – al die energie die je verspilt en het afval dat je daarmee veroorzaakt! Want je denkt misschien enkel aan het broodje en de verpakking, maar ze worden ook gemaakt in een fabriek, vervoerd in gekoelde vrachtwagens en bovendien gekoeld bewaard in het verkooppunt. Om maar éven te laten zien dat de keten groter is dan bij jou als eindstation.

Ga direct naar In 6 weken naar zero waste op BOL.com.


Recensie over In 6 weken naar zero waste

Zero waste is een geweldig principe, maar jammer genoeg lang niet 100% haalbaar in onze maatschappij. Het wordt immers niet gewaardeerd als je een composthoop begint in een kleine tussenwoning, om maar een zijstraat te nemen. Afval zal er altijd zijn, maar het is goed om je er bewust van te zijn en je afvalstroom flink te beperken. Dat kan zonder problemen. Dit boekje geeft je genoeg tips en trucs om je daarbij te helpen, hoewel sommige tips wel erg Amerikaans zijn. En andere weer niet zo praktisch. Zo staan er recepten in het boek om restjes eten weg te werken, waaronder een recept voor custard, waar je alleen een eidooier voor nodig hebt. En wat moet je dan met dat ene eiwit? De uitwerking is een prettig leesbaar boek vol praktische tips voor ieder moment van de dag, waardoor je je bewust wordt van alle besparingsmogelijkheden die er zijn. Alle tips worden in 6 weken doorgevoerd, zodat je niet ineens hoeft om te schakelen. Dat is een prettige bijkomstigheid voor wanneer je het echt serieus wil aanpakken. Maar of dat voor jou de beste weg is?

Score: 7


Informatie

In 6 weken naar zero waste,
Illustrator: nvt
Uitgever: Good Cook B.V., 224 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789461432261. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.