logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Imperial Settlers: Roll & Write


Imperial Settlers: Roll & Write is de nieuwste telg in het gamma van Imperial Settlers. Het is bovendien een heel ander spel dan de eerste Imperial Settlers of Imperial Settlers: Empires of the North. Roll & Write is namelijk een dobbelspel! En dat brengt meteen een heel andere dynamiek met zich mee.

Dobbelen en invullen

De basis van Imperial Settlers: Roll & Write is wel gelijk met de andere bordspellen van Imperial Settlers: je verzamelt arbeiders en grondstoffen, waarmee je gebouwen bouwt en overwinningspunten verzamelt. De gebouwen staan nu echter los van de overwinningspunten: deze leveren tijdens het spel enkel een voordeel op. Sommige gebouwen geven bijvoorbeeld een extra arbeider of goud wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt gedaan. Nee, de overwinningspunten haal je met regels voor muren, huizen en graanschuren! Deze bouw je steeds groter, waarmee het aantal overwinningspunten steeds maar groeit. Voor elke stap op deze regels heb je weer grondstoffen nodig, voor iedere bouw-stap heb je een arbeider nodig. Dobbel je bijvoorbeeld vier arbeiders, dan kun je vier elementen of onderdelen bouwen, een grondstof oogsten of grondstoffen inruilen voor overwinningspunten. Daarbij kun je andere spelers niet dwars zitten of plagen – iedere speler speelt echt voor zichzelf!

Gunsttegels

Een belangrijk onderdeel van het spel wordt bepaald door de gunsttegels: deze kaartjes worden iedere ronde opnieuw verdeeld onder de spelers en geven je net een klein voordeeltje. Zo mag je een extra goud inzetten, ‘gratis’ een grondstof oogsten of een grondstof ruilen voor een overwinningspunt. Deze houd je netjes bij op je invulblad en levert uiteindelijk een makkelijk overzicht op van je eindscore.

Single player

Dat is echter nog niet alles! Want wist je dat je dit spel ook geweldig in je eentje kunt spelen? Dat maakt het een fijne optie voor als je even niet weet wat je wil doen en niet meteen naar de gamecontroller of je smartphone wil grijpen. De regels komen aardig overeen met de gewone versie, maar alle uitzonderingen staan netjes voor je op een rijtje. En om het spel helemaal compleet te maken is er een block met Nederlandse en Vlaamse plekken die je kunt gebruiken om extra voordelen te behalen tijdens het spel. Deze iconische gebouwen voegen een leuke extra dimensie toe aan het spel!

Ga direct naar Imperial Settlers: Roll & Write op BOL.com.


Recensie over Imperial Settlers: Roll & Write

Uit de categorie Imperial Settlers is Roll & Write wel een beetje de vreemde eend in de bijt. Dit dobbelspel brengt een heel andere dynamiek met zich mee: dit is echt een spel waar je zelf kunt plannen en je strategie kunt uitstippelen, waarbij je voor een heel groot deel bent overgeleverd aan het lot van de dobbelstenen. Daarmee verkrijg je arbeiders en grondstoffen. Het kopen en inzetten van die middelen doe je weer zelf, dat bepaalt uiteindelijk de winst. Of je de juiste keuzes maakt, dat zal in de tien rondes naar voren komen… Roll & Write is een relatief snel dobbelspel met subtiele strategische aspecten. Leuk voor de beginnend bordspeler, vakanties en is een leuke ‘korte variant’ van het uitgebreide bordspel.

Score: 7


Informatie

, White Goblin Games
Genre: dobbelspel, Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 1-4 spelers. Leeftijd: vanaf 10 jaar. Prijs: 28.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.