Imperial Settlers heeft een diepe indruk op ons achtergelaten, zoals je in onze eerdere review kunt lezen. Het is een geweldig concept, dat lekker uitgebreid is, maar toch eenvoudig is om te leren. De dynamiek van de verschillende vormen, het vergaren van grondstoffen en het plunderen van je tegenstanders maakt het een gaaf spel om te spelen. Uit datzelfde concept is Imperial Settlers: Empires of the North gevloeid. De Nederlandse versie draagt hierbij overigens de Engelse naam, maar bevat wel gewoon Nederlandse teksten op de kaarten en een Nederlandstalige handleiding.
Anders en toch hetzelfde
Het bijzondere aan Imperial Settlers: Empires of the North is dat het spel weliswaar overeenkomsten heeft met het eerder besproken spel Imperial Settlers, het is ook structureel verschillend. Verwacht dus niet dat je de doos opentrekt en meteen aan de slag kunt! Voor fans van Imperial Settlers staan er overigens opmerkingen in de handleiding die de verschillen benadrukken. Een prettige bijkomstigheid. Een ander HEEL prettig verschil is de doos zelf: die van Empires of the north is namelijk verdeeld in praktische vakjes, waar je al je grondstoffen, kaarten en andere hulpmiddelen in kunt wegleggen. Je bent dus eerder klaar voor actie. En alles is eerder opgeruimd. Dikke pluspunten daarvoor! Maar: het gaat natuurlijk om het spel zelf. Wat vinden we daarvan?
Hoe werkt Imperial Settlers: Empires of the North?
Welnu, voor je begint kies je één van de zes themadecks, die afgeleid zijn uit de Drie Volkeren die Het Noorden bevolken. Iedere deck heeft zijn unieke eigenschappen en moeilijkheidsgraad, waarmee je aan de slag kunt. In de handleiding staat netjes vermeld hoe moeilijk de verschillende stammen zijn om mee te spelen. Nadat je een stam hebt gekozen, pak je de deck met diens basiskaarten. Dat zijn de basisgrondstoffen die je meteen krijgt, en die je tijdens het spel kunt inzetten om nieuwe grondstoffen te verkrijgen. Ook krijg je vijf inwonertjes, die je het harde werk voor je kunt laten doen. Met die basis moet je jouw rijk zien uit te bouwen en laten groeien, totdat één van de spelers 25 overwinningspunten heeft behaald. Vanaf die ronde maak je de eindbalans op en tel je alle overwinningspunten bij elkaar op.
Dit zijn de clans van Imperial Settlers: Empires of the North:
– de Ulaf Clan met gevreesde vikingen
– de Heidel Clan met vrolijke en joviale vikingen
– de Nanurjuk Clan met reizende Inuit
– de Panuk Clan met combo-lievende Inuit
– de Mac Kinnon Clan met rijke schotten
– de Glenn Clan met wijze schotten
Eilanden
Een nieuw element zijn de eilanden. op een speciaal klein speelbord heb je twee delen: Nabijgelegen eilanden en Veraf gelegen eilanden. Die kun je tijdens je beurt veroveren en grondstoffen of overwinningspunten uit behalen, wat natuurlijk het het Hoge Doel is van Empires of the North! Het is een leuke manier van veroveren. Per type eiland liggen twee kaarten open, maar kun je ook kiezen uit de dichte deck, zodat je telkens een verrassing krijgt. Je hoeft de eilanden overigens niet alleen maar te plunderen, je kunt ze ook veroveren. Op die manier komt de kaart in jouw bezit en kun je de effecten van de kaart meermaals gebruiken.
Actie!
Maar er is meer dan alleen dat. Je kunt in jouw beurt een kaart neerleggen (Waarvoor je de bijbehorende kosten moet betalen), een tegenstander aanvallen en plunderen, de actie van een locatie uitvoeren of je clan-speelstuk gebruiken voor bijzondere acties. In het midden van de tafel ligt namelijk een vijfhoek, waarom vijf verschillende acties staan: van het pakken van een nieuw poppetje tot het laten uitvaren van één van je twee schepen, maar je gebruikt deze functie ook om te oogsten, te bouwen of een nieuwe kaart te trekken (oh, sorry, de ‘ontdekken’). Een leuke manier om alle acties op een rij te zien. Bovendien is er een extra hindernis ingebouwd in deze spelvorm. Je mag namelijk enkel een actie uitvoeren links of rechts van de actie die je zojuist hebt uitgevoerd!
TCG-elementen
Het grappige van Empires of the North is dat er een heel bekend element van trading card games is ingebouwd: het tappen! Heb je een kaart of actie gebruikt, dan moet je ‘m namelijk een kwartslag draaien. Je kunt hem die ronde dan niet meer gebruiken (tenzij je daar een speciale actiekaart voor hebt). Het is een heel prettig een vooral effectieve manier van het bijhouden van je acties en je skills. Bovendien is meteen duidelijk dat je een actie of vaardigheid slechts één keer per ronde mag gebruiken.
Ga direct naar Empires of the North op BOL.com.
Recensie over Imperial Settlers: Empires of the North
Empires of the North zou je kunnen zien als Imperial Settlers 2.0. Het heeft een andere speldynamiek en een aantal verbeterde elementen, zoals het feit dat je de grondstoffen mag behouden en je poppetjes iedere ronde weer opnieuw kunt inzetten. Je moet hier actief grondstoffen verzamelen en acties uitvoeren, wat je aan de ene kant iets beperkt, maar aan de andere kant ook weer meer mogelijkheden biedt. Het spel is wederom fantastisch uitgevoerd, met houten figuurtjes en mooi vormgegeven kaarten. Special credits naar de opbergvakjes in de doos, die bijzonder praktisch zijn!
Score: 10
Informatie
Imperial Settlers: Empire of the North, White Goblin GamesGenre: bordspel, Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 10 jaar. Prijs: 54.95 euro.