In een nauwe samenwerking presenteren Refurbed en Fraunhofer Research GmbH een uniek rekenmodel. Dit model, dat voldoet aan de normen van ISO 14040/44, is ontwikkeld om de milieu-impact van meer dan 10.000 smartphones, laptops en tablets nauwkeurig te berekenen. Het biedt wetenschappelijk onderbouwde levenscyclusgegevens voor zowel gereviseerde als nieuwe elektronica. De ontwikkeling van dit model bouwt voort op een succesvolle pilotstudie van vorig jaar, waarin Refurbed en Fraunhofer de CO₂-uitstoot, waterconsumptie en elektronisch afval onderzochten die bespaard kunnen worden door te kiezen voor gereviseerde elektronische apparaten in plaats van nieuwe exemplaren. Met de introductie van dit rekenmodel wordt een belangrijke stap gezet naar meer transparantie in de wereld van consumentenelektronica.
Bij Refurbed streven we ernaar consumenten in staat te stellen duurzamer te consumeren en hen bewust te maken van milieubesparingen. Met dit rekenmodel zetten we een grote stap voorwaarts richting dat doel. Het stelt ons in staat de transparantie te bieden waar al geruime tijd vraag naar is, iets wat voorheen niet mogelijk was.
Peter Windischhofer, mede-oprichter van Refurbed
Waterverbruik, CO₂-uitstoot en e-waste besparingen in kaart gebracht
Het rekenmodel stelt Refurbed in staat als eerste marktplaats ter wereld de ecologische voetafdrukgegevens van meer dan 10.000 elektronische producten te delen met consumenten. Het model berekent drie belangrijke ecologische cijfers:
- Waterverbruik bij de aanschaf van een nieuw product versus het refurbishment-proces van een product.
- CO₂-uitstoot bij de productie van nieuwe producten versus bij het refurbishment van een product.
- Besparing op elektronisch afval door refurbishment in plaats van aanschaf van een nieuw product.
82% CO₂, 88% water en 76% elektronisch afval – dat is hoeveel een refurbished iPhone 12 (128 GB) bespaart vergeleken met een nieuw aangeschaft model.
Het rekenmodel fungeert als een geavanceerde calculator. Een complexe berekeningsmethodologie analyseert de complete milieu-impact gedurende de levenscyclus van het product, van grondstofwinning tot afvalverwerking, en vergelijkt deze met de emissies die ontstaan bij het product in de tweede levenscyclus (na refurbishment en hergebruik). Op basis hiervan kunnen de bovengenoemde ecologische cijfers worden verkregen.
Productie grootste boosdoener
Uit het rapport van 2023 – de werkelijke percentages zijn bij het nieuwe rekenmodel iets aangepast, maar de trekking blijft gelijk:
Bij nieuwe elektronische apparaten vindt 80% van de totale CO2-uitstoot plaats in de productiefase. Voor de Apple iPhone 11 is dat 56,9 kg CO2, dat staat gelijk aan ruim 250 km autorijden, dus ongeveer van Amsterdam naar Keulen (Duitsland). Refurbishment daarentegen, oftewel het professioneel reviseren van hetzelfde model, resulteert in slechts 2,8 kg CO2-uitstoot per apparaat. De totale ecologische voetafdruk van een nieuwe Apple iPhone 11 houdt niet alleen rekening met de productie, maar ook met onder meer grondstofwinning, transport en consumentengebruik en veroorzaakt een totale uitstoot van 72 kg CO2. Een refurbished Apple iPhone 11 produceert daarentegen slechts 15,7 kg CO2. Consumenten die een refurbished Apple iPhone 11 kopen in plaats van een nieuwe Apple iPhone 11 kunnen dus 78% CO2 vermijden. De CO2-besparing varieert tussen de verschillende productcategorieën en loopt uiteen van 69%, voor de refurbishment van een Lenovo Thinkpad T460 i5, tot 83%, voor de Apple MacBook Air 2017.
Hoewel overheden stappen zetten, zoals de invoering van digitale productpaspoorten, zal het nog geruime tijd duren voordat deze maatregelen definitief worden geïmplementeerd. Daarom hebben we zelf het initiatief genomen om te laten zien dat ecologische transparantie vanaf nu haalbaar is.
Kilian Kaminski, mede-oprichter van Refurbed
De methodologie achter het rekenmodel is gevalideerd door de gerenommeerde certificeringsorganisatie GUTcert en heeft de verificatie volgens ISO 14040/44 voor levenscyclusanalyses ontvangen.
Refurbishen is duurzamer dan gedacht
Vergelijking van de levenscyclusgegevens van productmodellen uit de pilotstudie van 2023 met de resultaten van het nieuwe rekenmodel voor dezelfde producten laat zien dat de besparingen op water, CO₂-uitstoot en e-waste door refurbishment deels nog hoger zijn dan eerder werd aangenomen. Vooral voor smartphones zijn alle drie de ecologische cijfers aanzienlijk verbeterd.
Paul Rudorf, projectleider bij Fraunhofer Research GmbH en deskundige op het gebied van CO₂- en levenscyclusanalyses, licht dit toe: “Bij het berekenen van de ecologische impact vorig jaar waren we uiterst voorzichtig. Bij twijfel hanteerden we conservatieve waarden voor de refurbishment-berekeningen. Met de verbeterde data kunnen we nu nog nauwkeuriger inzicht bieden in het besparingspotentieel van refurbishment. Zo komen we bijvoorbeeld voor een iPhone 11 (64 GB) uit op een CO₂-besparing van 81%, in plaats van de eerder geschatte 78% ten opzichte van een nieuw exemplaar.”
De berekende ecologische cijfers voor alle elektronische producten die verkrijgbaar zijn bij Refurbed, zijn nu openbaar toegankelijk op https://duurzaamheid.refurbed.nl.
De dataverzameling in 2023 omvatte de volledige impact van de producten in zowel de eerste (nieuwkoop) als de tweede gebruiksfase (refurbishment). De gegevens werden berekend voor de Apple iPhone 11, de Samsung Galaxy S20 FE, de Apple iPad Pro 4 2020, de Apple MacBook Air 2017 13.3 en de Lenovo Thinkpad T460 i5.
Op zoek naar coole gadgets?