Ilse DeLange voor de klas als digitale muziekdocent

Credits foto Ilse DeLange: Paul Bellaart

Zangeres en ambassadeur van de stichting Méér Muziek in de Klas Ilse DeLange gaat muziekles geven op de basisschool. Leerkrachten en leerlingen kunnen vanaf aanstaande zaterdagavond via Schooltv twaalf weken lang van haar leren hoe leuk en makkelijk muziek maken in de klas is. Haar lessen, korte muzikale energizers, duren twee minuten en hebben verschillende thema’s: van urban tot wereldmuziek en van musical tot dance. Verschillende muzikale activiteiten komen in de lessen aan bod: zingen, bewegen, lezen en noteren, luisteren en zelf muziek maken.

Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten over het algemeen wel tijd in de klas hebben om muziekles te geven, maar geen tijd hebben om deze lessen voor te bereiden. Méér Muziek in de Klas maakt daarom samen met Schooltv laagdrempelige muzikale energizers die leerkrachten heel makkelijk kunnen toepassen in de klas. De lessen zijn korte intermezzo’s die de klas wakker schudden om daarna gefocust verder te gaan. Ilse DeLange geeft de lessen en krijgt daarbij assistentie van onder anderen J.B. Meijers (producer, gitarist), Willem van der Krabben (drummer Jett Rebel, vakdocent muziek) en DJ Pieter Gabriel.

Lesbrieven en muziekmethoden

Bij elke les zit een lesbrief die dieper ingaat op het thema van die week en gratis is te downloaden op Schooltv.nl. Verschillende aanbieders van digitale methoden voor muziekonderwijs zijn bij dit project betrokken. Ze stellen gratis materiaal beschikbaar dat de leerkrachten kunnen gebruiken. De energizers zijn vanaf zaterdagavond 29 september te vinden op www.meermuziekindeklas.nl/energizer of via Schooltv.nl

Méér Muziek in de Klas en Schooltv

Schooltv en stichting Méér Muziek in de Klas werken al twee jaar nauw samen. Ook vorig jaar werd na een uitzending van Lang Leve de Muziek Show iedere maandag een nieuwe aflevering geplaatst op Schooltv.nl en konden leerkrachten een lesbrief downloaden. Deze afleveringen sloten aan op het thema van de tv-show. Het doel van de Schooltv-afleveringen is om leerkrachten te enthousiasmeren en aan te sporen om zelf muziekles te geven aan de klas.  

Stichting Méér Muziek in de Klas 

Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage op cognitief, sociaal en creatief vlak. De stichting laat zien hoe leuk en waardevol muziekeducatie is, vergroot kennis van leerkrachten en brengt verbindingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving. Ze werkt samen met verschillende partners: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst, de PO-Raad, de NPO, AVROTROS en de VandenEnde Foundation.
www.meermuziekindeklas.nl/energizer
www.schooltv.nl/programma/meer-muziek-in-de-klas/

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.