logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ik moet dit doen, Maren Stoffels

Maren Stoffels neemt je in het boek Ik moet dit doen naar de wondere wereld van dwangneuroses. Dat doet ze door je mee te nemen naar een zomerkamp, waar een aantal kinderen met verschillende soorten neuroses bij elkaar worden gezet om deze samen te overwinnen. Hoofdpersoon in dit boek is Simon. Hij heeft niet alleen een controledrang, maar ontwijkt ook bepaalde getallen. Tijdens een dwang-kamp wordt hij flink geconfronteerd met zijn dwang, die hij angstvallig verborgen probeerde te houden voor zijn ouders en zijn omgeving. De vraag is alleen: lukt dat nog steeds?

Verschillende neuroses op één plek

Het bijzondere van Ik moet dit doen is wel dat het boek aandacht geeft aan verschillende neuroses en angststoornissen, van angst om te eten tot smetvrees, van controledrang tot bijvoorbeeld het ontwijken van een bepaald cijfer, zoals Simon doet. Je leest in dit boek op een indrukwekkende, maar niet heel erg beangstigende manier hoeveel impact deze stoornissen hebben op de kinderen. Daarbij komt natuurlijk ook aan bod hoe de verschillende kinderen daar mee omgaan en hoe ze die angsten op het angst-kamp gaan overwinnen.

Schaamte en toegeven

Het bijzondere van dit boek is wel dat – hoewel hij door zijn ouders is aangezet om naar het kamp te gaan – Simon nog altijd ontkent dat hij een stoornis heeft. Hij schopt daarom tegen alles en iedereen aan, met name de begeleiding moet het regelmatig ontgelden. Langzaam maar zeker leert hij dat het helemaal niet vreemd is dat hij een dergelijke stoornis heeft en laat hij langzaam een stukje van zichzelf zien. Mede door Jasmin, een meisje dat ook meegaat, ontdooit hij langzaam maar zeker. De twee groeien een beetje naar elkaar toe en leren elkaar meer over acceptatie en jezelf openstellen dan ze voor mogelijk hadden gehouden.

Ga direct naar Ik moet dit doen op BOL.com.


Recensie over Ik moet dit doen

Dwangstoornissen komen vaker voor dan je denkt. De een is wat subtieler aanwezig dan de ander. Controleer jij bijvoorbeeld altijd nog eens of je je fiets echt wel op slot hebt gedaan? Dan ben jij al een goed voorbeeld van een relatief onschuldige dwang. De kinderen in dit boek hebben het zwaarder te pakken. Je leest over verschillende stoornissen en leest vooral over hoe kinderen daar mee omgaan. Natuurlijk botst het regelmatig tussen de deelnemers, er is lang niet altijd een fijn begrip voor elkaar. Dankzij de fijne manier van schrijven en het toegankelijke taalgebruik is het een spannend boek om te lezen. Er gebeurt genoeg, de personages zijn prima uitgewerkt (met name Simon en Jasmin komen flink aan bod) en je leeft erg met de kinderen mee. Een prettig boek om te lezen en een briljant gekozen onderwerp, dat nog maar weinig aandacht krijgt.

Score: 8


Informatie

Ik moet dit doen,
Illustrator: nvt
Uitgever: Leopold, 176 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789025878979. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.