logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Ik durf niets maar doe alles, Martine Bakker

Ik durf niets maar doe alles recensie

Het is niet altijd makkelijk om haantje-de-voorste te zijn. Ikzelf ben niet bang om in het openbaar te spreken, maar ben wel meer het type mens om even af te wachten en te reageren. Je kunt dat verlegen noemen, of introvert, maar ik houd niet zo van labeltjes. Ik ben gewoon wat rustig. Des te meer respect heb ik dan ook voor mensen die bewust het voortouw nemen, ondanks hun eigen tekortkomingen… mits ze dat met fatsoen doen, tenminste. Lompe mensen die voordringen of zich vrijheden toe-eigenen? Nee, daar heb ik niets mee op.

Cabaratiere

Het verhaal van Martine Bakker lijkt eigenlijk wel wat op dat van Mrs Maisel, hoewel je de situatie en het tijdsbeeld natuurlijk compleet anders is. Martine wil namelijk aan de slag gaan als stand-up comédienne en beschrijft in het boek Ik durf niets maar doe alles precies hoe ze haar plekje heeft verkregen in de wereld van toneelvertellers. Of eigenlijk ook om een boek te schrijven. Terwijl ik dit schrijf, is het eigenlijk een tikje onduidelijk waarom dit project van start is gegaan. Zelf omschrijft Martine het ook als een soort zoektocht, wat ik persoonlijk een vrij uniek uitgangspunt vind.

streaming-banner-prime-video

Levensverhaal

Daarnaast leest het boek als een soort levensverhaal, waarbij Martine in haar verleden duikt om herinneringen op te halen aan bijzondere momenten en gebeurtenissen in haar leven. Daarbij blijkt dat ze eigenlijk helemaal niet zo’n muurbloempje is als ze zelf placht te zijn, hoewel dat op sociaal vlak misschien wat meer aan de orde kan zijn. Vanuit haar anekdotes over lang-vervlogen tijden kom je steeds meer op haar loopbaan als stand-up comedian, waar je uiteindelijk het boek voor in handen hebt genomen. Dan wordt je meegezogen in een wereld van presteren, presenteren en podiumervaring!

Luisterboek

Het grappige is dat je Ik durf niets maar doe alles ook als luisterboek tot je kunt nemen. Het is daarbij Martine Bakker zelf die het boek aan je voorleest. Dat is prettig, omdat Martine als geen ander weet waar de nadruk op een verhaal moet liggen. Jammer is wel dat ze hoorbaar geniet van haar grappen en vertellingen, waarbij je soms hoort dat ze zich inhoudt en een innerlijke gniffel onderdrukt. Ze klinkt bovendien anders dan wanneer ze op het podium staat: on stage gebruik je toch een andere, luidere stem dan wanneer je heel intiem bij een microfoon hangt en een boek voorleest.

Beluister dit boek op Storytel


Ga direct naar Ik durf niets maar doe alles op BOL.com.

Recensie over Ik durf niets maar doe alles

Martine Bakker omschrijft in haar boek Ik durf niets maar doe alles hoe zij in he tleven staat en hoe zij het plan op zich had genomen om zowel een boek te schrijven als een plekje wil veroveren als stand-upcomedian. Haar ervaring als grappenbedenker bij online platformen als De Speld en De Pin. Opmerkelijk is het verschil in toon tussen het boek en het luisterboek: lezend in het boek pik je lang niet alle grappen mee, die tijdens het beluisteren ervan wel duidelijk worden (eigenlijk vooral omdat je hoort dat Martine zichzelf op die momenten grappig vind). Waar het boek in het begin wat heen-en-weer zwalkt, weet het na een vrij lange intro een duidelijke lijn op te pakken en te volgen, op een vermakelijke en onderhoudende manier.

Score: 7


Informatie

Titel: Ik durf niets maar doe alles
Auteur:
Uitgever: Lev boeken
Aantal pagina’s: 288
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400512504
Prijs: 20.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.