logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom iedereen EHBO zou moeten volgen

We leven in een drukbevolkt landje, maar toch lopen veel mensen straal langs elkaar heen. Als er iets gebeurd, kan het zo maar zijn dat er vier mensen langs je heen lopen voor er iemand zo nieuwsgierig is dat hij komt kijken. Dat kan een stukje onverschilligheid zijn, een stukje sociale druk, maar ook onkunde over wat te doen. Wat zou jij doen als iemand voor je op straat in elkaar zakt? Hoe kun je zo iemand helpen? Of wat als je kind een ongeluk krijgt, uit het klimrek valt, bijvoorbeeld, of een pot hete thee over zich heen krijgt? Wat doe je dan? Zaken waar je liever niet over nadenkt, maar die zo maar kunnen voorvallen. Snap je nu waarom ik vind dat iedereen een ehbo cursus zou moeten volgen? De eerste handelingen kunnen namelijk bepalend zijn voor het slachtoffer!

Eerste hulp bij ongelukken

De afkorting van EHBO zegt het natuurlijk al: het gaat om eerste hulp bij ongelukken. In de korte tijd dat er nog geen beëdigd arts in de buurt is om het slachtoffer te helpen met medische zorg. Juist in die tijd kan het heel belangrijk zijn dat je iemand goed helpt. Zo kun je erger voorkomen of misschien zelfs het leven redden van iemand anders. Dat laatste klinkt natuurlijk heel zwaar (en ik gun het ook niemand om dat moment mee te moeten maken) maar als iemand van zijn fiets valt en een arm of been breekt, kan het belangrijk zijn om te weten wat je wel en niet moet doen. 

Ouderlijke zorg

Zo vind ik bijvoorbeeld dat iedere ouder verplicht kinder ehbo zou moeten volgen. Er zijn zoveel ouders die zonder meer aan het ouderschap beginnen, zonder de nodige voorbereidingen! Natuurlijk krijgen ze wel wat steun en informatie van het consultatiebureau, maar niemand die je voorbereid op het moment dat je kind rare fratsen uithaalt en daardoor in de problemen komt. Wat als je kind uit een klimrek valt, met zijn vingers tussen de spaken van een fiets komt of met de skelter tegen een muur aan knalt? Of per ongeluk schoonmaakmiddel over zich heen krijgt… wat doe je dan? Veel mensen raken compleet in paniek en gaan – mede door onkunde en onwetendheid – de verkeerde dingen doen. Wat je intuïtie ingeeft is op dit vlak immers vaak het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen! Dus: volg een cursus die bij je past. Desnoods een herhalingscursus als je denkt dat je kennis wat is weggezakt. Je hoeft geen volleerd BHV-er te zijn die om de twee jaar een nieuw examen moet afleggen, het gaat erom dat je mensen in je omgeving kunt helpen in geval van nood. Het kost je slechts een paar uur theorie en een paar uur praktijk – lijkt me een heel goede investering!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.