logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Iconisch arcadespel Pac-Man krijgt eigen LEGO Icons set

De LEGO Groep en Bandai Namco vieren de 43e verjaardag van PAC-MAN met de onthulling van de nieuwe vintage LEGO® ICONS PAC-MAN Arcade set – een van de meest beroemde en nostalgische arcadegames aller tijden. De PAC-MAN videogame werd oorspronkelijk op 22 mei 1980 in Japan uitgebracht door Bandai Namco Entertainment Inc. (voorheen Namco) en werd een cultureel icoon. Op 10 en 11 juni kunnen fans jong en oud terecht in de LEGO store in Amsterdam om mee te helpen aan de bouw van een gigantische PAC-MAN. Ze mogen een mini game console gratis mee naar huis nemen.

Na veertig jaar onderdeel te zijn geweest van de wereldwijde popcultuur via games, tv-shows, muziek en meer, heeft de LEGO Groep in samenwerking met Bandai Namco de jaren ’80 klassieker teruggebracht in LEGO stenen. Deze samenwerking leidde tot de unieke ontdekking dat de beroemde gele kleur van PAC-MAN is geïnspireerd op de kenmerkende kleur van de LEGO Groep.

LEGO® ICONS PAC-MAN Arcade set

Het nieuwe LEGO setontwerp toont een arcadeversie van PAC-MAN en maakt het mogelijk om een paar legendarische ‘happende’-bewegingen van het spel na te spelen. Daarnaast kunnen bouwers grote kleurrijke stenen versies van PAC-MAN, BLINKY en CLYDE maken die op een voetstuk draaien en bovenop de arcadekast of apart kunnen worden tentoongesteld. Eenmaal compleet kan het muntslot verlicht worden, plus er is een vrouwelijk minifiguur dat PAC-MAN speelt op een arcadespel verborgen in de kast.

LEGO VIP-leden krijgen vroeg toegang om de LEGO PAC-MAN Arcade set vanaf 1 juni 2023 te kopen via LEGO.com/PAC-MAN en LEGO Stores, en de set is voor iedereen beschikbaar vanaf 4 juni 2023 tegen de adviesprijs van €269,99.

PAC-MAN feitjes

  • Op 22 mei 1980 werd de eerste focustest gehouden voor PAC-MAN, waar het publiek voor het eerst het gele personage te zien kreeg.
  • PAC-MAN is geel, omdat ontwerper Mr. Iwatani zich liet inspireren door het iconische geel van de LEGO steen.
  • De vorm van het personage is gebaseerd op een pizza waarvan een stuk ontbreekt.
  • Het spel werd op 29 juni 1980 uitgebracht in Japan voordat het in de rest van de wereld beschikbaar werd.
  • In de jaren ‘80 was er een populaire PAC-MAN tekenfilmserie op TV.
  • In 1993 werd Billy Mitchell uit Florida de eerste persoon ooit die de perfecte score van 3.333.360 punten haalde. Om een perfecte score te halen, moet een speler alle 256 levels uitspelen zonder een enkele misser en alle PAC-DOTS, vruchten en spoken opeten (4 spoken opeten met elke POWER PELLET).
  • Als erkenning voor de release van PAC-MAN in 1980, waarbij het spel binnen 7 jaar 293.822 arcade-eenheden op de markt bracht, erkende het Guinness World Records het spel als het ‘Meest succesvolle op munten werkende spel’ ter wereld.

De creatieve samenwerking

Sven Franic, LEGO Designer, over het ontwerpproces van de nieuwe set: “Het was een genot om PAC-MAN, een cultureel icoon de afgelopen 40 jaar, tot leven te brengen in LEGO stenen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe en spannende manieren om klassieke spelervaringen tot leven te brengen. Ons team van getalenteerde ontwerpers heeft onvermoeibaar gewerkt om de essentie van de geliefde PAC-MAN arcademachine in stenen te vangen, van PAC-MAN zelf tot de kleurrijke, doolhofachtige omgeving waarin hij zich bevindt. Elk detail werd zorgvuldig overwogen en gemaakt, met als resultaat een unieke LEGO creatie die de magie van het originele spel vastlegt, en een speelse nieuwe draai plus wat easter eggs toevoegt – in ware videogame stijl. We zijn verheugd om deze ongelooflijke set te delen met de wereld en kunnen niet wachten om het enthousiasme te zien bij fans van alle leeftijden.”

Over de samenwerking zegt Aadil Tayouga, Director of Licensing and Business Strategy bij Bandai Namco Europe: “Bandai Namco en de LEGO groep delen veel gemeenschappelijke waarden, met name het streven naar plezier voor alle mensen door middel van kwaliteitsproducten. Naast deze waarden, en omdat PAC-MAN geel geïnspireerd was op het geel van de LEGO Groep, maakte het de verbinding nog natuurlijker. Het was een geweldige samenwerking met de gepassioneerde teams van de LEGO Groep en we hopen dat de fans van deze set gaan genieten.”

Bouwmiddag LEGO store in Amsterdam

Gamefans jong en oud kunnen de nieuwe LEGO PAC-MAN Arcade set op zaterdag 10 en zondag 11 juni uitproberen in een weekend vol leuke familie-bouwactiviteiten in de LEGO store Amsterdam. Zij kunnen meehelpen aan de bouw van een gigantisch PAC-MAN, en krijgen een mini game console gratis mee naar huis (zolang de voorraad strekt).

Bezoek LEGO.com/stores voor meer informatie.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.