logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie is een nieuwe film over popicoon Whitney Houston. Naomi Ackie (Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker) schittert als Whitney Houston in de muzikale biopic die gebaseerd is op het leven en de muziek van de legendarische zangeres. I Wanna Dance is geregisseerd door Kasi Lemmons (Harriet) en geschreven door Anthony McCarten (Bohemian Rhapsody).

Fanfilm

I Wanna Dance laat het leven zien van deze legendarische zangeres, die heel wat hoofden heeft doen omdraaien… en die heel wat stof heeft doen opwaaien in haar leven. Toch laat deze film ook zien hoe moeilijk het is om een biografie van een beroemdheid als Whitney Houston te verfilmen. Hoe verpak je al die jaren aan glitter, glamour, spanning en achterklap in pak ‘m beet twee uur aan filmmateriaal? Dat lijkt nagenoeg onmogelijk. En dat blijkt ook zo te zijn. Het verhaal verzaakt al snel in een soort opsomming van hoogtepunten, van feiten die je ook op de wikipediapagina kunt lezen. Daarmee wordt er geen drama opgezocht, geen enkele verhaallijn echt goed uitgediept.

Bekijk de trailer

Cast

 • Whitney Houston – Naomi Ackie
 • Clive Davis – Stanley Tucci
 • Cissy Houston – Tamara Tunie
 • Bobby Brown – Ashton Sanders
 • John Houston – Clarke Peters
 • Robyn Crawford – Nafessa Williams
 • Bobbi Kristina – Bria Danielle Singleton
 • Günther – Tanner Beard
 • Gary Houston – Daniel Washington
 • Gerry Griffith – Lance A. Williams
 • Pat Houston – Kris Sidberry
 • Michael Houston – JaQuan Malik Jones
 • Lisa Hintelmann – Jennifer Ellis
 • Anita Baker – Lynn Leger
 • Jermaine Jackson – Jaison Hunter
 • Bruce Springsteen – Michael John Gross

Zwak begin is misschien wel het sterkst

Hoewel het even duurt voor de film goed en wel op gang komt, is het begin misschien ook wel het sterkst. De jonge jaren van Whitney krijgen in I Wanna Dance in ieder geval de meeste aandacht. Je leert haar kennen op 17-jarige leeftijd, waar ze door haar moeder wordt geschoold in de zangtechniek. Whitney zingt in een kerkkoor, haar moeder is bekend zangeres. Wanneer moeder Cissy ontdekt dat er iemand van een platenlabel in de zaal zit, ziet ze haar kans schoon en zet met een smoes haar dochter op het podium. Daar zingt Whitney de sterren van de hemel en wordt ze opgemerkt door de platenbaas.

Vliegende carrière

Vanaf dat moment pakt het tempo van de film flink op, maar krijgt de biopic ook eigenlijk niet meer de diepgang van dat eerste halfuur. Je vliegt in sneltreinvaart door alle carrièrestappen van Whitney: de succesnummers, fragmenten over de opnames van de verschillende videoclips. De meeste van deze scènes zijn eigenlijk al afgelopen voor ze zijn begonnen, een gemiste kans als je het ons vraagt. Tussen neus en lippen door komt Robyn voorbij, haar huisgenote waarmee ze misschien een relatie zou hebben gehad (maar dat onderwerp wordt niet aangetikt). Meer aandacht krijgt haar vader, die Whitneys geld verbrast waar ze bij staat en de giftige relatie met rapper Bobby Brown, die haar laat kennismaken met de drugs waar ze later aan overleed.

Ups en downs

De film I Wanna Dance laat de loopbaan zien van Whitney Houston, met alle ups en downs die daar bij horen, waarbij vooral de negatieve invloed van Bobby Brown en het drugsgebruik een plekje krijgen om het verloop van haar carrière te duiden. Echt diepgaand uitgewerkt worden ook deze punten niet, waardoor het verhaal leeg en vlak overkomt.


Recensie over I Wanna Dance

I Wanna Dance had een fantastische film kunnen zijn, als de filmmakers het lef hadden om een keuze te maken uit de vele gebeurtenissen in Whitneys leven. Het lijkt erop alsof de regisseur alles wil vertellen wat er in haar leven is gebeurd, maar verzaakt daardoor in een opsomming waar geen diepgang in zit. Zware onderwerpen worden even aangestipt en vergeten. Leuk voor de Whitney-generatie is de authentieke aankleding, de blik achter de schermen van de videoclips en de bizarre pakjes. Opmerkelijk is dat de zangpartijen worden geplaybackt door de actrice, waardoor ze minder authentiek overkomen. Het is duidelijk dat het verhaal bedoeld is als eerbetoon, maar het is te veel in te weinig tijd.

Score: 5


Informatie

Titel: I Wanna Dance
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 145 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldDrugsgebruik

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.