logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hygiëne als verantwoordelijkheid van iedereen

Hygiëne op de werkvloer, maar ook bijvoorbeeld in winkels of op andere plekken waar veel mensen samen kunnen kopen, is een belangrijke zaak geworden. Meer dan ooit zijn we ons ervan bewust dat in elkaars nabijheid zijn niet alleen maar prettig is. Contact met anderen kan ook zorgen voor de overdracht van ziektes, en dat is iets wat we natuurlijk willen voorkomen. Welke maatregelen kun je als eigenaar van een bedrijf of verantwoordelijke voor een plek waar veel mensen bij elkaar komen nemen, zodat je ervoor zorgt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid op dit gebied kan nemen?

Je bent afhankelijk van anderen

Ook al pak je het nog zo goed aan, qua mogelijkheden om de hygiëne zo optimaal mogelijk te houden, uiteindelijk ben je afhankelijk van anderen of alles in de praktijk net zo goed werkt als op papier het geval is. Je kan van mensen verlangen dat zij hun handen wassen en netjes in hun elleboog niezen, maar er bij iedereen continue op toezien dat dit ook echt op de juiste wijze gebeurt, dat is nauwelijks te doen. Er zal dus wat vertrouwen in de aanwezigen in een ruimte moeten zijn als het om het naleven van de hygiëneregels gaat.

Betekent dit dat je er feitelijk als eigenaar of beheerder niet zo veel aan kan doen? Dat niet. Om ervoor te zorgen dat mensen de regels opvolgen, zal je er allereerst voor moeten zorgen dat zij deze kennen of niet ter plekke vergeten. Dat betekent dus dat je ze onder de aandacht moet brengen. In een ideale situatie doe je dat al voor mensen ter plekke zijn, zodat ze voorbereid en geïnformeerd arriveren. Maar ook op de locatie zelf is het goed om middels posters of andere visuele middelen mensen te wijzen op wat er van hen verwacht wordt, en hen daar zo nodig nog even aan te helpen herinneren gedurende hun verblijf.

Zorg voor de juiste faciliteiten

Naast kennis van de regels en verwachtingen, is het natuurlijk ook belangrijk om mensen de juiste faciliteiten te bieden. Zorg bijvoorbeeld voor genoeg dispensers met zeep en desinfectiemiddelen, zodat mensen op ieder moment dat dit van hen verwacht wordt (of wanneer zij hier zelf prijs op stellen) de handen kunnen reinigen. Ook moeten er genoeg schoonmaakmaterialen aanwezig zijn. Niet alleen voor de professionele schoonmakers, maar ook voor de aanwezigen of bezoekers. Moedig hen aan zelf voor-en-nadat zij van bepaalde materialen gebruik maken de boel even schoon te maken. Want hygiëne is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van eenieder, tenslotte.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.