logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Groene trend: hydroponie – zet je anthurium op water


Er is een nieuwe groene trend: hydroponie. Kamerplanten halen daarbij hun voeding niet uit potgrond maar uit water. Deze vorm van hydrocultuur is niet geschikt voor elke plant, maar bijvoorbeeld wel voor de anthurium. Een exotische blikvanger voor in huis. Doordat je het kale wortelgestel helemaal ziet, krijgt de plant een extra natuurlijk tintje.

Hydroponie

Hydroponie is een techniek waarbij je planten niet in potgrond laat groeien maar in water. Planten zoals de anthurium zijn daarvoor ideaal. Ze zijn met kale wortels verkrijgbaar bij sommige bloemisten, maar je kunt ook eenvoudig zelf de potgrond verwijderen. Gebruik een emmer met lauw water en spoel de aarde voorzichtig tussen de wortels uit net zo lang tot alle potgrond weg is. Zet de anthurium vervolgens in een glazen vaas of pot met water (een laagje van 5-6 cm is voldoende) op een plek met voldoende daglicht, maar niet in de volle zon. Vul het water af en toe bij of ververs wanneer het troebel is (ongeveer om de 3 à 4 weken). Voeg gelijk een druppeltje plantenvoeding toe.

Snijanthurium

Een potanthurium op hydroponie is een echte eyecatcher in huis, maar ook de snijanthurium is een opvallende verschijning. De grootte van het hartvormige schutblad varieert van 6 tot wel 30 cm. Door de sterke en bladloze steel kun je de snijanthurium eenvoudig in boeketten toepassen maar ook solo presenteren, eventueel met een takje groen voor een luchtig effect. Of zet de anthurium eens in reageerbuisjes. Bind de buisjes eerst aan elkaar vast (met een ijzerdraadje of touw) en vul ze met water. Snij de anthurium schuin af (op de gewenste lengte) en stop ze in de minivaasjes. Extra bijzonder wordt het door het geheel onder een glazen stolp te plaatsen. Snijanthuriums blijven met gemak 2 à 3 weken mooi op schoon water, soms wel 5 weken…!

Hart in actie

In september komen Nederlandse anthuriumkwekers in actie voor nader onderzoek om hart- en vaatziekten te genezen en te voorkomen. Met de verkoop van anthurium in speciale actieverpakking wordt geld ingezameld voor de Hartstichting. Kijk voor meer info over de actie op www.anthuriuminfo.com. Anthuriums (snijbloem en kamerplant) zijn verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.