Groene trend: hydroponie – zet je anthurium op water


in

door

Er is een nieuwe groene trend: hydroponie. Kamerplanten halen daarbij hun voeding niet uit potgrond maar uit water. Deze vorm van hydrocultuur is niet geschikt voor elke plant, maar bijvoorbeeld wel voor de anthurium. Een exotische blikvanger voor in huis. Doordat je het kale wortelgestel helemaal ziet, krijgt de plant een extra natuurlijk tintje.

Anthurium op water

Hydroponie

Hydroponie is een techniek waarbij je planten niet in potgrond laat groeien maar in water. Planten zoals de anthurium zijn daarvoor ideaal. Ze zijn met kale wortels verkrijgbaar bij sommige bloemisten, maar je kunt ook eenvoudig zelf de potgrond verwijderen. Gebruik een emmer met lauw water en spoel de aarde voorzichtig tussen de wortels uit net zo lang tot alle potgrond weg is. Zet de anthurium vervolgens in een glazen vaas of pot met water (een laagje van 5-6 cm is voldoende) op een plek met voldoende daglicht, maar niet in de volle zon. Vul het water af en toe bij of ververs wanneer het troebel is (ongeveer om de 3 à 4 weken). Voeg gelijk een druppeltje plantenvoeding toe.

Snijanthurium

Anthurium op water

Een potanthurium op hydroponie is een echte eyecatcher in huis, maar ook de snijanthurium is een opvallende verschijning. De grootte van het hartvormige schutblad varieert van 6 tot wel 30 cm. Door de sterke en bladloze steel kun je de snijanthurium eenvoudig in boeketten toepassen maar ook solo presenteren, eventueel met een takje groen voor een luchtig effect. Of zet de anthurium eens in reageerbuisjes. Bind de buisjes eerst aan elkaar vast (met een ijzerdraadje of touw) en vul ze met water. Snij de anthurium schuin af (op de gewenste lengte) en stop ze in de minivaasjes. Extra bijzonder wordt het door het geheel onder een glazen stolp te plaatsen. Snijanthuriums blijven met gemak 2 à 3 weken mooi op schoon water, soms wel 5 weken…!

Hart in actie

In september komen Nederlandse anthuriumkwekers in actie voor nader onderzoek om hart- en vaatziekten te genezen en te voorkomen. Met de verkoop van anthurium in speciale actieverpakking wordt geld ingezameld voor de Hartstichting. Kijk voor meer info over de actie op www.anthuriuminfo.com. Anthuriums (snijbloem en kamerplant) zijn verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s

Reacties

2 reacties op “Groene trend: hydroponie – zet je anthurium op water”

 1. Danny avatar
  Danny

  Goede dag,

  Ik heb een vraagje voor de anthurium ( op water )
  Ten eerste een hele leuke plant zo met de wortels in het zicht echt leuk en mooi!
  Nu is mijn vraag ik heb hem best in een grote brede glazen vaas staan hij komt beter tot z’n recht dan in een smalle vaas.
  Nu is mijn vraag er zit ongeveer 750 ml water erin in de vaas maar hoeveel anthurium planten voeding moet ik er dan bij doen? Ik gebruik voeding van maart tm oktober?
  Ik doe er nu zelf al maar 1 ml voeding erbij met een spuit.nu is mijn vraag is dit te veel op te weinig of zit het wel goed 1 ml voeding op 750 ml water? ( Ik ververs het water om de 3 weken)
  Zou het jammer vinden als hij dood zou gaan want het is zo’n mooie plant!

  Hoor graag van u,

  Met vriendelijke groet
  Danny

  1. Dennis van Houts avatar

   Goedenavond Danny, wat leuk dat je met deze techniek aan de slag gaat! Hydroponie is een techniek waarbij je planten niet in potgrond laat groeien maar in water. Planten zoals de anthurium zijn daarvoor ideaal. Ze zijn met kale wortels verkrijgbaar bij sommige bloemisten, maar je kunt ook eenvoudig zelf de potgrond verwijderen. Gebruik een emmer met lauw water en spoel de aarde voorzichtig tussen de wortels uit net zo lang tot alle potgrond weg is. Zet de anthurium vervolgens in een glazen vaas of pot met water (een laagje van 5-6 cm is voldoende) op een plek met voldoende daglicht, maar niet in de volle zon. Vul het water af en toe bij of ververs wanneer het troebel is (ongeveer om de 3 à 4 weken). Voeg gelijk een druppeltje plantenvoeding toe. Wil je meer informatie? Op https://anthuriuminfo.com/, de link die ook in het artikel staat, vind je meer informatie over de verzorging van anthuriums.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.