logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een huis kopen voor je 30e: hoe dan?


Natuurlijk weet je dat een huis kopen in veel gevallen zo veel gunstiger kan uitpakken dan een huis huren. Zeker als je nog relatief jong bent. Maar aan de andere kant: de huizenmarkt zit enorm op slot, zeker voor starters. De prijzen rijzen de pan uit en het aanbod is veelal minimaal. Als je dus een huis wilt kopen voor je 30 bent, dan sta je voor een behoorlijke uitdaging. Maar: niks is onmogelijk.

Allereerst: de struikelblokken

Als gevolg van de steeds strenger wordende regels voor het verkrijgen van een maximale hypotheek, moet je als starter steeds meer eigen geld inbrengen als je een huis wilt kopen. Bovendien kun je als starter tegenwoordig geen aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten, maar ben je altijd gebonden aan een annuïtaire hypotheek (waardoor je maandlasten hoger uitpakken). Groot bijkomend voordeel is wel: je lost de hypotheekschuld na verloop van tijd helemaal af.

Dit zijn de mogelijkheden

Maar er zijn ook lichtpuntjes te noemen in deze duistere tijden voor starters op de woningmarkt. Zo zijn er plannen om de overdrachtsbelasting van 2021 tot en met 2025 deels af te schaffen. Daarbij zal elke koper tussen de 18 en 35 zelfs helemaal geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, ook niet als zij al eerder een huis hadden gekocht. Dat kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren.

Andere mogelijkheden om toch voor je 30e een huis te kopen

Je kunt zelf ook je kansen op het kopen van een huis voor je 30e vergroten. Hoe? Door bijvoorbeeld allereerst vooraf goed te sparen of je geld te beleggen. Wat je ook kunt doen om meer spaargeld te hebben, is om bijvoorbeeld iets langer thuis te blijven wonen zodat je sneller wat extra geld bijeen harkt. Een woning aankopen gaat nu eenmaal makkelijker als je meer eigen geld hebt.

Staar je ook niet blind op je favoriete huis in je favoriete buurt. Kijk eens wat verder dan je neus lang is en je zult zien dat er in de dorpen om je lievelingsstad heen vaak ineens allerlei nieuwe juweeltjes van huizen te vinden zijn. Zoals de deelnemers van dit programma ook vaak al ondervonden hebben. En misschien dat duokoop een optie voor je is, waarbij je zelf het huis koopt en een andere partij de grond? Wat ook nog soms kan helpen is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat vergroot direct je kansen bij het aankopen van een woning (zeker als er onderhandeld of geboden moet worden).

Kortom, een huis kopen voor je 30e is absoluut een uitdaging. Maar het wil niet zeggen dat het je helemaal nooit zal lukken. Dus blijf positief en uiteindelijk kun jij misschien toch een woning kopen voordat je de dertig gepasseerd bent.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.