logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Huawei P40, P40 Pro en Huawei P40 Pro Plus


Op 27 maart 2020 lanceerde Huawei de nieuwe line-up aan smartphones: de Huawei P40 Pro Plus, de P40 Pro en de P40. Een opmerkelijke release, die vooral gekenmerkt werd door het feit dat de wereld ‘Op Slot’ zit. Alles dus op afstand… want natuurlijk geen enkel probleem is! Via een live video feed hadden we rechtstreeks contact met de directeur van Huawei, die vol trots de drie nieuwe modellen presenteerde.

Android zonder Google

Laten we meteen één van de grootste struikelblokken benoemen, waar tijdens de feed door veel van de kijkers op werd gewezen: er zijn, vanwege een lopend handelsverbod, geen Google-diensten geïnstalleerd. Natuurlijk draaien de verschillende P40-modellen wel op Android 10, maar daaroverheen ligt een eigen software van Huawei, net als bij de Mate 30. Voor apps kun je dus niet terecht in de Google Play Store, maar ben je aangewezen op de Huawei AppGallery of door het sideloaden van apps. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld geen gebruik kunt maken van de apps voor Facebook, Instagram en Whatsapp. Tenminste… niet zonder een kleine omweg, want Huawei heeft op diens forum genoeg manieren om toch gebruik te maken van deze apps!

Groter, beter, sneller

Natuurlijk zit de research & development van Huawei niet stil. De P40 is dan ook in alle opzichten een verbetering van de P30, zoals het hoort. Maar dan ook echt in alle opzichten een verbetering, en dat is dan wel weer bijzonder indrukwekkend. Een snellere processor, een beter scherm, mooiere afwerking, betere camera’s en een bijzonder indrukwekkende accu… het is lastig om niet onder de indruk te zijn van deze reeks smartphones! En ze maken ook meteen indruk, met het 6,1-inch OLED scherm met 2340 x 1080 pixels (de P40) en het 6,59-inch OLED scherm met een resolutie van 2640 x 1200 pixels op de P40 Pro en de P40 Pro Plus. Bijzonder is het Quad-curve Overflow Display, waarbij het scherm over alle randen van de telefoon vloeit. Mooi, zo zonder randen, maar ook wel erg wennen.

Fotografie op nummer 1

Wat het meest opvallend is, is dat de Huawei P40 reeks vooral aandacht lijkt te hebben op fotografie. Op cameravlak zien we dus een paar bijzondere ontwikkelingen. Zo beschikken ze alle drie over een 32-megapixel selfiecamera met een dieptesensor. Verder hebben ze:

  • Huawei P40 beschikt over een 50-megapixel-hoofdcamera met optische beeldstabilisatie, een 8-megapixel telecamera (3x optische zoom) met OIS en een 16-megapixel groothoekcamera.
  • Huawei P40 Pro heeft eveneens een 50-megapixel hoofdcamera met OIS, een 12-megapixel telecamera (met 5x optische zoom) met OIS en een dieptesensor, maar heeft ook een indrukwekkende 40-megapixel groothoekcamera waarmee je ook kunt filmen.
  • Huawei P40 Pro Plus beschikt over een 50-megapixel hoofdcamera met OIS, een 10-megapixel telecamera (met een indrukwekkende 10x optische zoom) én een 8-megapixel telecamera (met 3x optische zoom), beide met OIS en dieptesensor. Daarnaast beschikt de P40 Pro Plus over een 40MP-camera geoptimaliseerd voor video-opname.

Indrukwekkend zijn vooral de prestaties in matig licht. Dankzij de nieuwe cameratechnieken die gebruikt zijn (zowel hardwarematig als softwarematig) is het mogelijk om flink wat winst te behalen in de beeldkwaliteit. De camera’s hebben minder licht nodig om een beeld te produceren, waardoor ze ook in situaties met weinig licht nog altijd fraaie foto’s en video’s opleveren. Bij nachtfoto’s wordt de tijd waarin een foto gemaakt moet worden aanzienljk verkort. Waar de iPhone 11 en de Samsung Galaxy S10 vaak 10 seconden nodig hebben voor het maken van een nachtfoto, heeft de P40 Pro Plus er slechts 2 seconden voor nodig. Je kunt er zelfs de maan mee fotograferen! De opvallende dubbele telecamera bij de Huawei P40 Pro leveren nog meer details op bij ingezoomde foto’s: de beelden worden als het ware gecombineerd met elkaar. Op die manier is 10x optische zoom, 20x hybride zoom en maar liefst 50x digitale zoom mogelijk. Uit onze ervaring blijkt echter wel dat je beter kunt blijven bij de 10x optische zoom, zodat je de minste kwaliteitsverlies hebt. Maar dan nog: 10x optische zoom. Wauw!

Extra melding mag ook wel gemaakt worden voor de filmcapaciteiten van deze nieuwe smartphone. Die zijn immers verbluffend goed. Met name de slow motionfuncties zijn bijzonder gaaf om mee te werken. Zo kun je beelden tot wel 120 keer vertragen, wat zelfs de snelste actie doet verbleken tot een trage slakkengang. Ook hierbij kun je vertrouwen op de slimme beeldbewerker, die er keer op keer een net resultaat van weet te maken. Bekijk het filmpje hieronder maar eens!

Nieuwe spraakassistent: Celia

Met al deze innovaties ier er nog een coole nieuwe feature. Want wat is tegenwoordig een Smartphone zonder spraakassistent? En bij het ontbreken van Google hebben ze gewoon een eigen assistent ontwikkeld. Maak kennis met Celia! Ze is nog druk aan het leren, maar voor de meest praktische zaken, zoals het weerbericht vragen, tekst laten vertalen of een item aan je agenda toevoegen, is ze prima in staat. Je begint ieder commando met “Hey Celia”. Op dit moment is Celia nog niet actief, maar zal binnenkort beschikbaar zijn op een flink aantal andere Huawei-apparaten, zoals de nieuw geïntroduceerde smart speaker.

Accu

Een ander indrukwekkend punt is de accu. Deze beschikt ‘slechts’ over 3800 mAh tot 4200 mAh, maar dankzij de geweldige energiebesparende technieken zou je makkelijk twee dagen kunnen doen met een enkele lading. De smartphones beschikken over een draadloze oplaadfunctie. De Huawei P40 Pro Plus kan zelfs snelladen op 40W, zowel draadloos als bekabeld. Opladen gaat via een USB-C poort, die je onder op de smartphone vind. Daar vind je ook de speaker, die een mooi volume weet te produceren. Bovendien vind je hier de laden voor de dual nano sims, waarvan je de tweede locatie kunt gebruiken voor het plaatsen van een geheugenkaartje. Bovendien kun je de P40 Pro gebruiken in combinatie met eSIM, zodat je kunt profiteren van het beste uit twee werelden.

Wat kost de Huawel P40 Pro Plus?

Huawei P40: €799 (128GB opslag), beschikbaar vanaf 7 april
Huawei P40 Pro: €999 (256GB opslag), beschikbaar vanaf 7 april
Huawei P40 Pro Plus: €1399 (512GB opslag), beschikbaar vanaf juni
Als budgetoptie is er vanaf 7 april de Huawei P40 Lite. Deze heeft verminderde specificaties. De Huawei P40 Lite heeft 128GB opslag, 6GB RAM, een Kirin 810 chipset (geen 5G, zoals de andere modellen in de P40-range), een camera-combinatie met 48-megapixel hoofdcamera, 2-megapixel dieptesensor, 2-megapixel macrosensor en een 8-megapixel groothoekcamera.


Recensie over Huawei P40 Pro

Huawei levert met de Huawei P40 Pro absoluut een vlaggenschip waar je rekening mee moet houden. Het is een eersteklas telefoon die een fantastische mobiele fotografie-ervaring biedt. Foto’s die je overdag maakt zien er mooi en gedetailleerd uit, maar hij maakt vooral indruk met foto’s die je in omgevingen met matig licht schiet. Daarbij werken technieken voor het zoomen en bijwerken van je foto goed mee. De snelheid, het beeldscherm en het feit dat hij overweg kan met 5G belooft veel goeds. Het grootste probleem zit hem in het ontbreken van Google Mobile Services en de Play Store, wat de standaard is voor het downloaden van apps op Android. Onderzoek dus eerst in de Huaweu App Store en op het forum van Huawei of je alle apps kunt installeren die je zou willen, voor je tot de aanschaf overgaat!

Score: 8


Informatie

Huawei P40 Pro, Huawei
Meer weten?
Prijs: 999 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.