logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Huawei P30 vs Huawei P30 Lite


Smartphones zijn dure gadgets, maar inmiddels flink ingeburgerd in onze levens. Er is in smartphoneland wel een grappige trend gaande onder de fabrikanten, waarbij ze één typenummer gebruiken met een extra toevoeging, zodat je zelf makkelijker kunt zien voor welke doelgroep hij is gericht. Zo kwam Huawei een tijd terug met de P30 (€ 700) en de P30 Pro (€ 860) (dat onderscheid is duidelijk) maar sinds kort ook met een P30 Lite (€369). Een vergelijk met de Lite en de Pro lijkt me een tikje overbodig, daarom zetten we in de ring: Huawei P30 vs Huawei P30 lite. Let’s get ready to rumble!

Ontwerp

Erg veel verschillen de twee toestellen niet van elkaar. De Huawei P30 Lite is 72,7 mm breed, 152,9 mm hoog en 7,4 mm dik, met een gewicht van 159 g (inclusief batterij). De Huawei P30 is een fractie kleiner, met een breedte van 71,36mm, een hoogte van 149,1mm en een dikte van 7,57mm. Hijs is ook iets zwaarder, hij weegt circa 165 g (inclusief de accu). Ze hebben verder eenzelfde uitstraling en styling, met alle bedieningsknoppen aan de rechterkant, een USB-C adapter onderin en een 3,5mm koptelefoonaansluiting. Op de achterkant steekt bij beide toestellen de triple camera duidelijk naar buiten, maar daarover dadelijk meer. Waar de P30 is afgedicht volgens de IP53 norm (spatwater en stof), heeft de P30 Lite deze afdichting niet.

Beeldscherm

Hier zit het eerste duidelijke verschil tussen de twee modellen. De Huawei P30 Lite gebruikt namelijk een 6,15 inch IPS LCD, terwijl de P30 gebruik maakt van een 6,1 inch OLED scherm. Dat geeft een beduidend beter beeld, het is duidelijker te zien in omgevingen met veel licht. De resolutie is nagenoeg gelijk, 2312 x 1080 pixels.

Prestaties

Op alle fronten verschillen de P30 en de P30 Lite van elkaar, zo ook als je kijkt naar de processorkracht en de snelheid waarmee ze apps behandelen. Zo beschikt de P30 over een krachtige Kirin 980 Octa-core Processor (2 x Cortex-A76 Based 2,6GHz+ 2 x Cortex-A76 Based 1,92 GHz + 4 x Cortex-A55 1,8 GHz), de P30 Lite moet het doen met een Kirin 710 Octa-core processor (4 x Cortex-A73 2,2 GHz + 4 x Cortex-A53 1,7 GHz). Dat levert al een snelheidsverschil op. De geheugenbuffer is bij de P30 Lite ook wat eerder vol, het werkgeheugen van 4GB moet het afleggen tegen 6GB van diens grote broer. Beide toestellen beschikken over 128 (!) GB aan opslag, dat je nog zou kunnen uitbreiden ook met een microSD geheugenkaart.

Ga direct naar Huawei P30 op BOL.com.

Ga direct naar Huawei P30 Lite op BOL.com.

Batterijduur

Daar is voor beide smartphones heel wat winst te behalen. De batterij heeft een vermogen van 3340mAh, wat bij redelijk intensief gebruik niet genoeg is voor een hele dag. De capaciteit van 3650mAh in de P30 is echter ook niet om over naar huis te schrijven. Maar goed: dat is voor wanneer je de smartphone echt intensief gaat gebruiken – en wie doet dat tegenwoordig?

Camera

De camera’s van de P30 Lite zijn dan niet van het niveau van de vier camera’s in de P30 Pro, ze zijn zeker niet slecht voor dit prijssegment. Ze zijn echt heel veelzijdig. Zo krijg je een 48-megapixel sensor met een diafragma van f/1.8, een 8MP ultra-groothoekcamera en een 2MP camera voor het sfeervolle bokeh effect. De camera aan de voorzijde heeft een 24MP sensor en een f/2.0 lens. De P30 overtreft de Lite hierin: ten eerste gebruikt de P30 Leica lenzen, die een scherper resultaat opleveren. Daarnaast beschikt de P30 over een 40 MP groothoeklens met een f/1.8 diafragma, een 16 MP ultragroothoeklens met een diafragma van f/2.2 en een 8 MP telelens met f/2.4 diafragma. Allen voorzien van een beeldstabilisator! Bovendien beschikt de lens aan de voorkant over een resolutie van 32 MP, met een diafragma van f/2.0.

In de praktijk zijn die verschillen ook goed merkbaar: de prestaties van de camera zijn een stuk beter op de P30 dan op de P30 Lite. De kleuren zijn realistischer, de P30 Lite heeft een lager dynamisch bereik en het onbreekt ook zichtbaar aan de scherpte vergeleken met de P30. Dat maakt de camera niet slecht overigens, vergeleken met andere toestellen in zijn segment presteert hij zeker goed, maar de P30 is beter. Aan de andere kant zijn de kleuren op de P30 soms wat fletser dan op de P30 Lite, maar dat euvel is makkelijker te verhelpen dan de onscherpte. De verschillen zijn uiteraard beter zichtbaar wanneer je inzoomt op afbeeldingen. Daarnaast presteert de P30 aanzienlijk beter in omgevingen met weinig licht, zoals avondfoto’s in een stad of nachtfoto’s. De bokeh-modus is trouwens briljant, waarbij je zelfs na het fotograferen nog kunt scherpstellen op verschillende onderdelen!


Op zoek naar coole gadgets?

Onze mening

Het is bijna onmogelijk om een voorkeur uit te spreken. Ja, de P30 wint van de P30 Lite – op alle fronten. Maar je mag niet vergeten dat ze ook uit een heel andere gewichtsklasse zitten. De camera is beduidend beter op de P30, hoewel de frontcamera nagenoeg gelijk is. De kleuren zijn op de P30 in alle fronten het meest natuurlijk. Voor dagelijks algemeen gebruik zal de P30 Lite prima volstaan. Hij heeft genoeg geheugen en vermogen om de meeste apps te kunnen draaien. Heb je het dubbele te besteden? Dan zul je meer fotografeerplezier beleven aan de P30!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.