Huawei doet iets bijzonders: het merk introduceert drie telefoons met eenzelfde naam, maar met andere specs. Zo is er de Huawei P20 Lite, de Huawei P20 en de Huawei P20 Pro. Daarvan is die derde natuurlijk het meest geavanceerd, maar wij richten onze pijlen op de middelste variant: de Huawei P20.
Huawei P20
De Huawei P20 richt zich op het hogere segment smartphones, waar zich ook de Samsung S9 en de OnePlus 6 bevinden. Op papier spat het toestel af, maar het is altijd de vraag of die specificaties ook goed naar buiten komen. Het toestel zelf ziet er in ieder geval alvast goed uit: het heeft een groot scherm in een handzame behuizing, De achterkant van het toestel is ook voorzien van een glazen afwerking, wat er ontzettend strak uitziet. de camera belooft veel goeds en de accu zou de smartphone goed moeten ondersteunen.
Minpuntjes
Zal ik even beginnen met een paar kritiekpuntjes? Kan ik daarna weer veren gaan uitdelen. Zo is de stoere speaker, aan de onderkant van het toestel, mono! Daarbij beschikt de Huawei P20 wel over een dual-SIM adapter, maar geen mogelijkheid om een microSD-kaart te gebruiken. Veel merken offeren één van die twee SIM-adapters op om een geheugenkaart in te voeren, maar Huawei ziet daar van af. Tot slot volgt Huawei de trend van Apple om alleen bluetooth speakers en koptelefoons te gebruiken. De smartphone heeft dus geen 3,5mm adapter. Enkele smartphones doen dat om de smartphone echt waterdicht te maken, maar de Huawei P20 volgt de standaard van IP53, waarbij het toestel beschermd is tegen zand en wat spatwater.
Het scherm van de Huawei P20
Zo, nu kunnen we weer naar de pluspunten: zo is het scherm erg goed. De smartphone gebruikt geen OLED scherm zoals zijn grotere broer, maar het IPS RGBW-scherm met een resolutie van 1080 x 2244 pixels levert een helder en haarscherp beeld. Bovenin het scherm vind je een zwarte balk, net als de iPhone X, maar de P20 heeft een feature waarbij je die zwarte balk van links naar rechts kan laten lopen. En dat is wel slim bedacht! Daarbij heeft het scherm een paar slimme functies, zoals de mogelijkheid om de witbalans van het scherm aan te passen op het omgevingslicht. Je kunt ook zelf de witbalans kiezen en zelfs de resolutie verlagen om wat energie te besparen.
Hoe presteert de P20
Natuurlijk komt de P20 geweldig goed mee. Hij reageert snel en adequaat, op ieder vlak. Niet zo gek, met een octa-core 2,4 gHz Kiron 970 processor en 4GB RAM. De vingerafdruksensor is ontzettend snel, net als de gezichtsherkenning. Hoewel de ontspanvertraging van de camera wat traag is, heeft hij wel een snapshotfunctie waarbij je met een dubbelklik op de Volume-Omlaagfunctie binnen 0,3 seconde een foto schiet.
De Camera
Het spreekt voor zich dat je met de Huawei P20 Pro een betere camera hebt dan de P20, maar dat wil niet zeggen dat de P20 slecht presteert. De smartphone beschikt over twee lenzen, eveneens van Leica. En als je een 12-megapixel kleurencamera combineert met de kracht van een 20-megapixel monochroomcamera, kun je detailrijke foto’s schieten in kleur, maar ook in zwart-wit. Bovendien wordt de camera gebruikt als dieptemeter, waardoor portretfoto’s een gesimuleerde krappere scherptediepte krijgen. Mits je genoeg licht hebt, want met matig licht heeft de camera het toch lastig. Dan kun je gebruik maken van de beeldstabilisator, waardoor je soms wat langer de camera vast moet houden dan je gewend bent
Ga direct naar Huawei P20 op BOL.com.
Recensie over Huawei P20
Dit is echt een middenmodel, het lijkt of Huawei wil dat je echt een keuze maakt. Daarbij kun je kiezen voor meer opties en een goede camera (met de P20 Pro) of een eenvoudiger en beduidend goedkoper model, de P20 Lite. De P20 valt wat dat betreft tussen wal en schip. Het is een krachtige smartphone maar mist echt een eigen uitstraling.
Score: 8
Informatie
Huawei P20Adviesprijs: 349 euro.
Op zoek naar coole gadgets?