logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Huawei Mate 40 pro


De Huawei Mate 40 Pro is een imposant toestel om te zien. De smartphone ligt heerlijk in de hand en het ontwerp met glazen achterkant voelt luxe aan, wat nog eens wordt versterkt door de vloeiende curve van het schermranden. De zijknoppen zijn perfect bereikbaar en in vergelijking met het schermformaat weegt hij een stuk minder dan je zou denken.

Het ontwerp

Zoals gezegd is er veel aandacht gegaan naar het ontwerp van de Huawei Mate 40 Pro. Hij heeft een glazen voor- en achterkant, met een aluminium frame, een helder en scherp OLED scherm van 6,76 inch in diameter met een resolutie van 2772 x 1344. Het gewicht van de telefoon is 212 gram. Het glaswerk is – zoals gewoonlijk – best gevoelig voor vingerafdrukken. Dat wordt poetsen geblazen! Hij ligt goed in de hand, met alle knoppen goed bereikbaar. In navolging op de Huawei Mate 30 Pro heeft deze smartphone weer gewoon volumeknoppen, het aanraakgevoelige deel op de smartphone was blijkbaar niet zo’n groot succes. Deze smartphone heeft overigens geen 3,5mm koptelefoonaansluiting, maar dat is wel mogelijk via de USB-C en een geschikte adapter. Achterop vond je de cameramodule: een grote cirkel met vier lenzen en een flitser ingebouwd. Hij zorgt voor een typische uitstraling aan je telefoon en extra nadruk op de camera… maar dat mag ook wel. De camera is namelijk geweldig! Minpuntje is de opmerkelijke locatie van de twee selfiecamera’s, die erg opvallend in het scherm te vinden zijn.

Camera

De overstap naar de camera’s is nu wel heel soepel gemaakt. De Huawei Mate 40 Pro is de beste camerasmartphone van dit moment. Dat is niet zomaar een mening, het is ook beproefd en getest door DxO, dé vergelijkinggsite op het gebied van camera’s en lenzen. Deze smartphone beschikt over een 50 f1.9 megapixel hoofdcamera, een 20 megapixel f1.8 ultragroothoek en een 12 megapixel f3.4 telelenscamera met 5x optische zoom. Opmerkelijk is dat de hoofdcamera geen gebruikmaakt van de standaard RGB sensor, maar van een RYYB (rood – geel – geel – blauw) sensor, waardoor er meer licht opgenomen wordt. De foto’s zijn daardoor met name in omgevingen met minder goed licht nog goed en bruikbaar. De foto’s gemaakt met de Huawei Mate 40 Pro zagen er geweldig uit, ongeacht het onderwerp. Alles klopte, van de kleurnauwkeurigheid tot aan het contrast, van de diepte tot aan het herkennen van de onderwerpen. Prettig is ook dat de ultragroothoek weinig last heeft van vervormingen aan de randen, waardoor je ‘normale’ foto’s krijgt met een enorme kijkhoek. Prettig is bovendien de 5x zoomfunctie, waarbij er nauwelijks kwaliteitsverlies optreed. Volgens de app kun je tot maximaal 50x inzoomen, maar dan krijg je een vergrote uitsnede van je foto… wat ten koste gaat van de kwaliteit.

Speciale camerafuncties

In omgevingen met matig licht komt de ware kracht van de Huawei Mate 40 Pro naar boven. Huawei was altijd al goed in het fotograferen bij weinig licht, maar deze camera is geweldig. Standaardopnames die ’s nachts of op donkere plaatsen werden gemaakt, zien er geweldig uit, met veel details, kleuren en een fijn evenwicht in de hooglichten en schaduwen. Schaduwpartijen tonen weinig ruis. Die laat zich natuurlijk perfect combineren met de maanfotografie-modus, waarbij je prima kunt inzoomen voor geweldige resultaten. Of wat dacht je van een extreme slowmotionmodus, waarmee je zelfs met 3840 fps kunt filmen? Of lichtschilderen, waarbij je de sluitertijd kunt aanpassen zodat je met een lampje in het donker tekeningen kunt maken? Je kunt er ook lichtstrepen mee maken met de verlichting van auto’s of sterrensporen. Vergeet echter de portretmodus niet: deze leveren fijne resultaten, zowel in goed licht als in matig licht. Kleur en scherpte-diepte zijn mooi in balans, zonder de aanwezigheid van een kitcherige bokeg-simulatie. Aan de voorkant heeft de Huawei Mate 40 Pro twee camera’s, een 13 megapixel f2.4 ultrabrede camera en een time-of-flight (ToF) -sensor voor verbeterde dieptedetectie. Selfies zien er goed uit, maar een tikje te fel van kleur. De beperkte zoomfunctie is een praktische toevoeging. Ook is Huawei met de selfiecam iets te enthousiast met de filters in de weer. Er zijn ook serieuze mensen die selfies maken, hoor!

Prestaties en specificaties

De Mate 40 Pro gebruikt de nieuwste Kirin 9000-chipset van Huawei, gecombineerd met 8 GB RAM. Dat is flink wat kracht onder de motorkap. Je zou de processor kunnen vergelijken met de Snapdragon 865 Plus die je in sommige recente telefoons terugziet. De telefoon reageert snel en adequaat, zonder vertraging of hick-ups. Ook het wisselen tussen apps of het open ervan ging zonder problemen. Prettig is ook de opslag van 256GB. Dat lijkt veel, maar als je filmt in 4K of veel fotografeert, heb je het zeker wel nodig zijn. De foto’s en films kun je via je computer onverzetten, een andere manier is er helaas niet. Als besturingssysteem gebruik je Android 10, met daaroverheen het beproefde EMUI 11. Natuurlijk kun je snelladen: bedraad kun je tot 66 W gaan, waarmee de telefoon binnen een uur wordt opgeladen, of 50 W draadloos opladen. Daarvoor moet je wel de optionele 50W-pad van Huawei kopen. Je kunt ook omgekeerd opladen met 5W. Dankzij de 4400 mAh accu kun je makkelijk een hele dag vooruit – wellicht is dat te danken aan de slimme hardware die is ingebouwd?

AppGallery

Laten we een open deur intrappen: ja, ook bij de Huawei Mate 40 Pro krijg je geen toegang tot de Google Play Store. In plaats daarvan moet je gebruikmaken van diens eigen AppGallery, waar in rap tempo nieuwe apps worden toegevoegd. Het is niet zo’n heel grote stap, zie het als de overstap van Android naar iOS (Zonder dat je afscheid hoeft te nemen van Android, overigens 😉 ). Even wennen, nieuwe apps installeren en nieuwe profielen aanmaken… en je bent klaar voor actie! Het grootste gemis is misschien wel het ontbreken van een aantal grote socialmediaplatformen en streamingdiensten als Netflix en Spotify. Facebook, Twitter en Whatsapp zijn misschien de grootste dealbreakers voor Huawei op dit moment! Met behulp van Petal Search kun je zoeken om buiten de AppGallery om apps te installeren, zoals APK’s. Zodoende kun je het gros van de ontbrekende apps toch installeren, hetzij via een flinke omweg. Zijn deze apps trouwens gekoppeld aan je Google account? Dan kun je tegen problemen aanlopen als je wil inloggen!

Ga direct naar Huawei Mate 40 Pro op BOL.com.


Recensie over Huawei Mate 40 Pro

De Huawei Mate 40 Pro is een echt vlaggenschip, dat zich op alle fronten kan meten met zijn directe concurrenten… en er soms een stukje bovenuit steekt. De camerafunctie is fenomenaal, hij maakt zonder discussie indrukwekkende foto’s. Het grootste nadeel is en blijft het ontbreken van Google Play, hoewel de AppGallery in combinatie met Petal Search in 99% van de gevallen perfect werkt. Toch is het jammer om deze omweg te moeten bewandelen, zeker voor dit bedrag. Qua specificaties en technieken zit het wel snor, maar we wachten op die naadloze koppeling met Google!

Score: 8


Informatie

Mate 40 Pro, Huawei
Meer weten?
Prijs: 1199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.